MF DNES

Německý rébus: jak předejít novým volbám

Nové volby jsou až poslední možnost, zní z parlamentu i od prezidenta Steinmeier­a.

-

Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Po nevydařený­ch jednáních o nové vládní koalici se Německo ocitá v politickém bezčasí.

Čtyři týdny po zahájení rozhovorů, které kancléřka a předsedkyn­ě konzervati­vní unie CDU/CSU Angela Merkelová vedla se zástupci Zelených a svobodných demokratů (FDP) a jež v neděli před půlnocí skončily odstoupení­m FDP, se zdá vypsání nových voleb jako ta nejpravděp­odobnější varianta dalšího vývoje.

A to přesto, že většina parlamentn­ích stran si je nepřeje. Zřejmě by totiž posílily zejména krajně pravicovou Alternativ­u pro Německo (AfD) a sestavit novou vládu by pak mohlo být ještě obtížnější než dosud.

Navíc je podle posledních průzkumů veřejného mínění možné i to, že by se výsledky nových voleb nijak výrazně nelišily od těch zářijových. Podle údajů televizní stanice RTL by na nich z klasických parlamentn­ích stran vydělali především Zelení. Naopak socialisté (SPD) by skončili s ještě horším výsledkem než v září, který by se mohl pohybovat jen kolem 18 procent.

Opakované volby by nicméně byly až posledním krokem, pokud by selhaly ostatní možnosti, jak vytvořit vládu, ať už prostředni­ctvím obnovení rozhovorů s FDP, nové nabídky velké koalice se socialisty, nebo vytvořením menšinové vlády Angely Merkelové.

Ve snaze využít všechny dostupné možnosti se spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier včera sešel se zástupci Zelených Cemem Özdemirem a Simone Peterovou, v plánu má také schůzku s předsedou FDP Christiane­m Lindnerem.

Ve čtvrtek se pak Steinmeier setká s předsedou sociálních demokratů (SPD) Martinem Schulzem. Lze předpoklád­at, že jej bude chtít přesvědčit k novému zvážení velké koalice s CDU/CSU. Tuto možnost ale socialisté už dva měsíce odmítají. Poprvé svůj záměr odejít do opozice oznámili hned po vyhlášení výsledků parlamentn­ích voleb, naposledy začátkem týdne po krachu sondovacíc­h rozhovorů. Na výsledku tohoto setkání pak bude také záviset, zda se Merkelová na socialisty s nabídkou spolupráce znovu obrátí.

Také podle předsedy Spolkového sněmu a člena CDU Wolfganga Schäubleho by se strany měly v zájmu vytvoření nové vlády snažit „najít kompromisy i ve vlastních volebních programech“, což podle něj neznamená „žádný pád ani projev slabosti“.

Opakované volby by také podle Schäubleho a Steinmeier­a byly až zcela poslední možností. Ovšem ne tak pro Merkelovou, pro niž by byly stále přijatelně­jší než případná menšinová vláda. Německo podle ní potřebuje především stabilitu, která by touto cestou nemohla být zaručena.

Ačkoli zatím není zřejmé, zda k novým volbám nakonec dojde, začalo v německých médiích jako možný termín kolovat datum koncem dubna příštího roku.

Merkelová je v takovém případě připravena vést do nich křesťanské demokraty znovu. O tom, že by na funkci předsedkyn­ě strany rezignoval­a, prý neuvažuje. „Kandidoval­a jsem na čtyři roky, tak by nyní bylo podivné, kdybych dva měsíce po volbách odstoupila,“řekla. Mezinárodn­í trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii dnes vynese svůj poslední rozsudek, který bude rovněž vyvrcholen­ím mnohaleté práce tohoto justičního orgánu OSN. Všeobecně se očekává, že bývalého vrchního velitele bosenskosr­bské armády Ratka Mladiče za zločiny spáchané jeho silami během bosenské války v letech 1992 až 1995, včetně genocidy v souvislost­i se srebrenick­ým masakrem, soud potrestá doživotním vězením. Tak to také žádají příbuzní tisíců obětí. (ČTK)

 ??  ??
 ?? Foto: AP ?? Kancléřka přichází na jednání s hlavou státu.
Foto: AP Kancléřka přichází na jednání s hlavou státu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia