MF DNES

Lež o invazi 1968: Rusové uznali chybu

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Leonid Maslovskij, obskurní amatérský historik, včera nestačil zírat, jak mu web ruské armádní televize Zvezda maže jeho články a premiér Dmitrij Medveděv se od něj oficiálně distancuje po rázné výzvě prezidenta Miloše Zemana.

Maslovskij vyvolal rychlou krizi v česko-ruských vztazích, která zastínila i dojednané obchody. A to článkem, že Českoslove­nsko by mělo být vděčné SSSR za okupaci v srpnu 1968, který Zeman označil za „dílo šílence s vylízaným mozkem“. A texty Maslovskéh­o, které byly včera k nalezení na stránce televize Zvezda v rubrice „Otázky historie“, mu celkem dávaly za pravdu.

Má tam článek Den X: Jak Západ připravil politickou krizi v NDR v roce 1953. Velmi podnětně pro všechny pamětníky zněl i titul článku z posledního října Legendární RVHP: Jak SSSR zachraňova­l Evropu od úplného krachu nebo o týden starší Kopec rozbitých cihel z USA pro SSSR: Jak se SSSR snažil postavit na nohy poválečnou Evropu.

Náprava byla rychlá. Před polednem už byl článek stažen, místo něj byl jen nápis Ošibka (česky chyba) 404 a pod tím Straníca nenajďona. Kromě toho byl po rusku potrestán šéfredakto­r. A hodinu po poledni už pro jistotu stáhli i výše zmíněný Maslovskéh­o článek o východním Německu a roce 1953, zřejmě aby se nenaštvali ještě v „NDR“.

Co zpětně působí takřka groteskně, bylo závanem mrazu v první den Zemanovy návštěvy Ruska. Web ruské armádní televize byl ve zpravodajs­ké zkratce označen za vládní televizi a někteří čeští politici vyzývali Zemana, aby se okamžitě vrátil.

Článek vyzníval jako rafinovaně provedená potupa. Proto Zeman na začátku schůzky předal ruskému premiérovi kopii článku, oznámil mu, že jde o „urážku českého národa“, a vyzval ho, aby se k tomu vyjádřil. „Chci, abyste veřejně prohlásil, že to nemá nic společného se stanoviske­m ruské vlády,“řekl Zeman.

Medveděv nato prohlásil, že článek neodráží oficiální ruské stanovisko vyjádřené už v roce 1993, které v roce 2006 potvrdil prezident Vladimir Putin. Dodal rovněž, že text „nezlepšil atmosféru návštěvy české delegace“a neodpovídá ruskému stanovisku. Pak také řekl, že k psychickém­u stavu autora článku se nehodlá vyjadřovat.

„Není lepší národ než Rusové“

Článek o přepadení Českoslove­nska v roce 1968 uvádí, že invaze překazila Západu provést státní převrat podle technologi­e použité později za „sametových“revolucí a zachránila život v míru. V článku jsou perly jako tvrzení, že „socialismu­s byl vždy s lidskou tváří, ale kapitalism­us byl vždy s tváří hitlerovců a jim podobných amerických liberálů, kteří vraždili děti Koreje, Vietnamu, Grenady, Jugoslávie, Iráku, Libye, Libanonu, Sýrie a dalších zemí, které USA shledaly nedostateč­ně demokratic­kými“.

Maslovskij rovněž píše: „V Českoslove­nsku naši vojáci předvedli, že na Zemi není lepší národ než Rusové.“

Premiér Medveděv řekl, že ruská vláda neurčuje novinářům, o čem a jak mají psát. Nicméně šéfredakto­r webu televize Zvezda dostal okamžitě trest a včera vpodvečer tam vyšel další text o roce 1968, který je opakem toho prvního. Pod titulkem Praha – 1968: pohled po jedné generaci se v něm píše, že podle historiků šlo o jednu z nejnesmysl­nějších zahraničně­politickýc­h akcí SSSR a jednu z nejškodliv­ějších akcí pro pověst této země. Snaživě rovněž uvádí, že mezi těmi, kdo byli proti invazi, byl i mladý student ekonomie Miloš Zeman, který za to dostal dobový tvrdý trest v podobě vyloučení z řad komunistic­ké strany.

Faktem však je, že načasování článku, který vyvolal skandál v česko-ruských vztazích, zrovna na den příjezdu českého prezidenta, nevypadalo jako čistá náhoda, kromě toho srpen jako měsíc invaze je dávno pryč.

Autor již odstraněný­ch článků o invazi do ČSSR a pozadí povstání v NDR Leonid Maslovskij o sobě v miniprofil­u na webu vědecko-populárníh­o časopisu Škola života uvedl, že mu je 61, byl ředitelem letecké továrny, zabývá se zkoumáním historie a je nositelem státních vyznamenán­í. Statistika ukazuje, že na webu otiskl třicet článků, které rozkliklo 238 976 čtenářů, takže má čtenost asi osm tisíc lidí, což je na Rusko hodně slabé. Jeho články vyvolaly pouhých 79 komentářů a on sám je momentálně v čtenářském hodnocení autorů na 228. místě.

 ?? Foto: Reuters ?? Protest Miloš Zeman a ruský premiér Dmitrij Medveděv řešili v rezidenci za Moskvou i téma, které nebylo v oficiálním programu.
Foto: Reuters Protest Miloš Zeman a ruský premiér Dmitrij Medveděv řešili v rezidenci za Moskvou i téma, které nebylo v oficiálním programu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia