MF DNES

Babiš hrozí novými volbami

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Byl to druhý den v nové Sněmovně plný vášní. Přesto přinesl důležité posuny. Poslanci zvolili předsedou Sněmovny Radka Vondráčka z ANO a šéfem imunitního výboru komunistu Stanislava Grospiče. Lídr ANO Andrej Babiš vyzval ODS k novému kolu jednání o vládní koalici. A poprvé také Babiš připustil, že pokud by nesestavil koalici na první ani druhý pokus, může dojít na předčasné volby.

„Možná přijdeme po druhém pokusu a řekneme: No tak fajn, tak když to nefunguje, tak pojďme na předčasné volby. V říjnu s komunálem ušetříme, vážení,“durdil se toho času už velmi neklidný Babiš.

Ale postupně. Nebývalé vzrušení vzbudilo už pouhé potvrzení výsledku hlasování, že předsedou mandátovéh­o a imunitního výboru bude komunistic­ký poslanec Grospič, který získal podporu kromě KSČM ještě z SPD a ANO.

Právě imunitní výbor se jako první bude zabývat žádostí policie o vydání šéfů ANO Babiše a Faltýnka. Poslancům z nově utvořeného Demokratic­kého bloku (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN) vadil sám Grospič ze stalinisti­ckého křídla v KSČM. A také to, že je vítěz voleb ANO nepozval na jednání o obsazení výborů.

I lidé z Babišova okolí přiznávali, že šéf hnutí mohl být trpělivějš­í. A jeho nejbližší spolupraco­vník Jaroslav Faltýnek se také včera pokoušel na poslední chvíli situaci žehlit, představit­ele všech stran sezval na dnešek.

V ANO si totiž uvědomují, že přes porozumění s komunisty a SPD ohledně obsazení výborů a podpory Vondráčka na post šéfa Sněmovny spolu koalici nesestaví. Babišovi se nechce ani do menšinové vlády. A tak teď zkouší dvě varianty. Buď zlomit některou ze stran, která se dosud ke koalici s ANO staví odmítavě – největší zájem má o ODS, ale možností je i pokračovat s ČSSD a KDU-ČSL. Nebo pohrozit předčasným­i volbami. „To by pro nás bylo likvidační,“přiznává jeden z vlivných členů ČSSD. V ODS se zase obávají toho, že by Babiš se svým schopným PR týmem dokázal veřejnost přesvědčit, že neměl jinou možnost a získal by ještě víc hlasů.

I proto ANO začalo opět ODS vábit ke společné koalici. Naposledy k tomu v rozhovoru pro MF DNES vyzval nově zvolený předseda Sněmovny Vondráček. Muž s pověstí pohodáře, kterého po neklidné diskusi nakonec kromě spolustran­íků podpořili v tajné volbě do čela Sněmovny také komunisté, SPD a Piráti. A podle hlasů z ČSSD možná i někteří sociální demokraté.

Rozpolcení přiznal i šéf lidoveckýc­h poslanců Jiří Mihola, byť jeho spolustran­íci protestně odmítli hlasovat. „Správný chlap ve špatném hnutí,“řekl Mihola o Vondráčkov­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia