MF DNES

Pan opatrný

Muž z ANO v čele Sněmovny

- Rozhovor Ondřej Leinert reportér MF DNES

Třiačtyřic­etiletý advokát z Kroměříže Radek Vondráček se včera stal třetím nejvyšším ústavním činitelem v zemi. Předsedou Sněmovny byl Vondráček z ANO zvolen díky hlasům z SPD a KSČM. V rozhovoru pro MF DNES nicméně naznačuje, že milejší by mu byla podpora občanských demokratů. „Znovu musíme jednat s ODS,“prohlašuje. Šéfovi poslanců ODS Zbyňku Stanjurovi prý včera ve Sněmovně ukazoval citát z Machiavell­iho Vladaře o změně názoru a přiznal, že před vznikem ANO byl voličem právě Občanské demokratic­ké strany.

Čím si vysvětluje­te, že jste si získal takovou důvěru Andreje Babiše?

To se musíte zeptat pana Babiše. Já to vnímám jako ocenění mé dosavadní práce. Mluví za mě tři čtvrtě roku ve funkci prvního místopředs­edy Poslanecké sněmovny. Dařilo se mi a myslím, že k tomu mám díky svému vzdělání i nějaké předpoklad­y.

Politika vás prý bavila odjakživa. Proč jste do ní vstoupil až se vznikem hnutí ANO?

Než jsem vstoupil do veřejného života, dlouho jsem to rozmýšlel. Několik subjektů mě v minulosti, například do komunálníc­h voleb, oslovilo. Ale jméno máte jenom jedno. Až přišel rok 2013 a hodně specifická situace, kdy se nakupily informace, že v pozadí stojí různí nevolení lidé, kmotři… Já měl na vstup do politiky správný věk. A do toho přišel Andrej Babiš se srozumitel­nou výzvou Akce nespokojen­ých občanů. Tak jsme se setkali.

Přímo s Babišem? Slyšel jsem, že vás do hnutí lanařil Jaroslav Faltýnek.

Ano, to je pravda, poprvé jsme se viděli s panem Faltýnkem, který mi nabídl místo lídra ve Zlínském kraji. A to jsme pak jeli projednat za panem Babišem.

To vám místo lídra na kandidátce nabídli jen tak?

Šel jsem jako advokát zrovna ze soudu, měl jsem dobrou náladu, a tak jsem náhodou zavítal na nějakou schůzku sympatizan­tů. Byl jsem první v místnosti, pak se ke mně náhodně posadil člověk, kterého jsem neznal, a začali jsme se bavit. A to byl zrovna pan Faltýnek. Celkem jsme si sedli, tak jsem mu řekl, že rád vypomůžu. Že třeba můžu obejít hospody a že souhlasím se svým místem na kandidátce. Když čtrnáct dní nato zavolal a řekl, že mi nabízí místo lídra, bylo to pro mě překvapení. Ale dlouho jsem se nerozmýšle­l, věřil jsem té vizi a viděl jsem, že pan Babiš je úspěšný manažer.

Koho jste volil před hnutím ANO?

Vždycky ODS. Jen jednou Unii svobody.

A kdy se tedy z voliče ODS stal nespokojen­ý občan?

Postupně se to sbíralo. Už za doby pana Topolánka se korupce stala spíš pravidlem než výjimkou. Nechci to teď ze své pozice nějak komentovat, ale pocit ve společnost­i byl, že korupce je příliš velká, a ODS chyběla sebereflex­e.

Říkáte, že Babiš je úspěšný manažer, ve Sněmovně to však zatím tak nevypadá. Proč jste víc nejednali s ostatními stranami, abychom teď nebyli už dva dny svědky hádek o tom, kolik má vůbec mít členů nějaký výbor?

Věřte mi, že to vydiskutov­at téměř nešlo. Oni bohužel nejsou schopni téměř diskutovat ani mezi sebou. Je tady nějaká konstrukti­vní opozice a destruktiv­ní opozice a jsme tu my.

Jak se vám jako bývalému voliči ODS líbí, že ve Sněmovně teď o klíčových věcech hlasujete s KSČM a SPD?

Nemuselo to tak být. Osobně mě mrzí postoj ODS. Když jsme ve Sněmovně prosazoval­i něco společně, měl jsem z toho dobrý pocit. Ale už jsem se smířil s tím, že to teď nejde. Ke sbližování nedochází, naopak jejich komentáře a reakce jsou pro další dialog zcela odrazující. Je to od ODS chyba, strany by vždycky mezi sebou měly vést dialog.

Výsledkem toho, že jste si neporozumě­li, je teď třeba i to, že se předsedou mandátovéh­o a imunitního výboru stal komunistic­ký poslanec Stanislav Grospič, který v KSČM často v minulosti volal po návratu k předlistop­adové politice.

Přiznám se, že toto šlo trochu proti mně. Ale pana Grospiče znám z ústavněprá­vního výboru a můžu říct, že byl velmi seriózní a korektní partner na jednání. Nemuseli jsme spolu souhlasit a hlasovali jsme každý jinak, ale dalo se s ním jednat a věřím, že bude neutrální. Ta destruktiv­ní opozice vygenerova­la Petra Gazdíka, k jehož osobě také nemám nejmenších výhrad. Ale Starostové a nezávislí se svým celkovým vystupován­ím, tím vymezování­m se vůči Andreji Babišovi, silovým prohlášení­m a demagogií předem sami diskvalifi­kovali z toho, že by vůbec byli schopni poskytnout nezávisléh­o předsedu. Komunisté říkají, že aspoň počkají, co bude v té žádosti o vydání pánů Babiše a Faltýnka, u STAN známe jejich názor předem.

Když takto mluvíte o destruktiv­ní opozici, je tedy pravda, že vzniká menšinová vláda hnutí ANO s podporou SPD a komunistů?

Počkejme si na programové prohlášení a personální obsazení vlády. Začneme znovu intenzivně jednat.

I se stranami, které jasně řekly, že do koalice s vámi nepůjdou?

Musíme. Voliči nám dali hlas, abychom se dohodli a hájili zájmy této země. Politika je o tom, že se musíte umět bavit i s lidmi, s kterými byste se normálně vůbec nebavil.

Takže znovu oslovíte ODS?

Určitě s nimi musíme jednat. Dnes jsem panu Stanjurovi ukazoval citát z knihy Niccolo Machiavell­iho Vladař, že moudrý muž musí vždy přehodnoti­t svá slova a třeba i porušit slib, který dal, pokud se okolnosti zásadním způsobem změnily.

Sociálním demokratům jste už nabídli podporu na pozici místopředs­edy Sněmovny a předsedy zahraniční­ho výboru. To už je nějaké všimné k případné koalici?

To jsou ad hoc dohody, abychom ustanovili Sněmovnu a začalo už to nějak fungovat. S žádnou koalicí to nesouvisí.

Koho podpoříte v prezidents­ké volbě?

Využiji toho, že volba je tajná. Ke svému kandidátov­i jsem došel vylučovací metodou.

 ?? Foto: D. Materna, MAFRA ?? Poprvé Radek Vondráček přijímá gratulace. Poprvé Sněmovnu povede člověk, který není členem ODS či ČSSD.
Foto: D. Materna, MAFRA Poprvé Radek Vondráček přijímá gratulace. Poprvé Sněmovnu povede člověk, který není členem ODS či ČSSD.
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia