MF DNES

„Bosenský řezník“Mladič dostal v Haagu doživotí

Někdejší generál Ratko Mladič se stal symbolem válečných krutostí v Bosně. Uběhla dvě desetiletí, než byl včera odsouzen.

-

Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

práva Jordánec Zaíd Raád Zaíd Husajn.

Příbuzní obětí mohou po odsouzení Mladiče cítit určitou satisfakci, do jejich pocitů se však zároveň mísí jistá pachuť.

Mladičova ideologie žije

Podle některých z nich včerejší soudní výrok zase tolik neznamená. „Pro nás, oběti války, nikdy nemůže nastat spravedlno­st. Ztratili jsme své milované, ti se nikdy nevrátí,“citoval britský deník Guardian Ramize Nukiče, který už patnáct let hledá kolem Srebrenice lidské ostatky. „Mladičova ideologie je navíc v oblasti stále přítomná,“dodal.

Také další lidé poukazují na to, že v posledních letech napětí v Bosně znovu roste, zejména v Republice srbské, kde vůdci nacionalis­tických polovojens­kých uskupení otevřeně hovoří o novém konfliktu.

A kdo vlastně je muž, který má nyní i soudně potvrzeno, že řídil největší masakr v Evropě od konce druhé světové války?

Zajímavé je, že jedním z nejvíce nenáviděný­ch i obávaných velitelů se stal vlastně náhodou. Skoro celou kariéru totiž sloužil v Makedonii a až v době vypuknutí srážek v Chorvatsku ho převeleli do Kninu. Ve městě, které se později stalo centrem Republiky srbská Krajina, neuznaného státu chorvatský­ch Srbů, získal tehdy ještě plukovník Mladič první válečné zkušenosti. Nejvyšším vojenským velitelem bosenskosr­bské armády byl jmenován na jaře 1992. Pak se už jeho ambice mohly projevit naplno. Ve výsledku ho zavedly až do vězeňské cely.

Obhájce už uvedl, že se Mladič proti rozsudku odvolá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia