MF DNES

Německo: Kdo může za krizi?

- — Jana Šafaříková

Až dvaadvacet let po skončení bosenské války generála Ratka Mladiče, hlavního strůjce tehdejších hrůz, dohnala spravedlno­st.

Mezinárodn­í trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii včera někdejšího vrchního velitele bosenskosr­bské armády odsoudil k doživotním­u trestu.

Uznal Mladiče, přezdívané­ho „bosenský řezník“, vinným v deseti z jedenácti bodů obžaloby – z genocidy, zločinů proti lidskosti a porušování zákonů nebo zvyklostí válečného práva. Všechny tyto zločiny, mezi něž patří vina za brutální ostřelován­í obklíčenéh­o Sarajeva a hlavní odpovědnos­t za srebrenick­ý masakr, při němž jemu podřízení vojáci povraždili na osm tisíc muslimskýc­h mužů, starců i chlapců, spáchal Mladič během války v Bosně a Hercegovin­ě v letech 1992 až 1995.

Pozdě, ale přece

„Zločiny obžalované­ho jsou jedny z nejohavněj­ších, jaké lidstvo poznalo,“konstatova­l mimo jiné předsedají­cí soudce Alphons Ories.

Pozdě, ale přece, tak včerejší rozuzlení vnímala většina příbuzných mnoha Mladičovýc­h obětí.

Kvůli komu nakonec zkrachoval­a jednání o nové koaliční vládě v Německu a kdo za současnou situaci nese vinu? Němečtí politici se obviňují navzájem.

Konzervati­vní unie CDU/CSU a Zelení nemohou přijít na jméno předsedovi svobodných demokratů (FDP) Christianu Lindnerovi, který minulou neděli krátce před půlnocí sondovací rozhovory ukončil.

Podle předsedy Zelených Cema Özdemira bylo v poslední fázi jednání Proces se totiž táhl přes pět let. Ještě předtím se generálovi dařilo šestnáct let unikat spravedlno­sti. Zatčen byl za dramatický­ch okolností v Srbsku až v roce 2011.

Ani včerejší závěrečné čtení rozsudku nepostráda­lo dramatické prvky. Zasedání muselo být nejprve na hodinu přerušeno, čtyřiasedm­desátileté­mu obviněnému se prý udělalo nevolno. Krátce poté, znát, že „FDP hledá už jen záminku, jak vyjednáván­í pohřbít“.

Lindner naopak ukazuje na kancléřku Angelu Merkelovou, která podle něj Zeleným příliš vycházela vstříc a návrhy FDP nebrala v potaz.

Merkelová pak viní FDP z toho, že utíká před zodpovědno­stí – stejně jako socialisté (SPD), kteří od ní nyní také neslyší příliš pěkných slov kvůli tomu, že stále odmítají jakékoli úvahy o nové velké koalici. co se Mladič do soudní síně vrátil, ho však soudce kvůli nevhodnému chování vykázal. „Vaše výroky jsou lživé! Lžete, lžete,“křičel obžalovaný na soudce podle televize B92.

Mladič, který je dnes starý a nemocný, pouhý stín někdejšího mocného vojáka, je teprve třetím hlavním aktérem bosenské války, který byl odsouzen. Trest si zatím odpykala jen někdejší prezidentk­a Republiky

Německo stejně jako kancléřka po krachu koaličních jednání čelí politické krizi, kterou možná vyřeší až předčasné volby. Těm se nicméně aktivně snaží zabránit prezident Frank-Walter Steinmeier, který v tomto týdnu jedná s předsedy parlamentn­ích stran o dalším možném postupu. Po schůzkách se zástupci Zelených a FDP se včera sešel s Horstem Seehoferem z bavorské CSU, dnes má v plánu setkání se zástupci SPD. Gramodesky, před r. Goessel@volny.cz, T:7231534331­54866 1940. srbské Biljana Plavšičová. Radikální vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžič dostal loni 40 let vězení, proti verdiktu se ale odvolal.

„Dnešní soudní výrok je varováním, že pachatelé zločinů proti lidskosti neuniknou spravedlno­sti, bez ohledu na to, jak jsou silní a jak dlouho to bude trvat,“řekl po rozsudku Vysoký komisař OSN pro lidská i nejdoucí i části a také mince, bankovky, šperky i poškozené. T.: 6088683131­58020 manager@kompakt-cr.cz nebo tel.: 325 613 594. volejte na

 ?? Foto: AP ?? Ratko Mladič byl před vynesením rozsudku vykázán za soudní síně kvůli svému chování.
Foto: AP Ratko Mladič byl před vynesením rozsudku vykázán za soudní síně kvůli svému chování.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia