MF DNES

Zlí duchové vylétají z bublifuku

Čeští novináři se rádi stavějí do role strážců demokracie. Navzájem si dosvědčují, že bez nich bychom opět upadli do tenat totalitní poroby.

-

veřejnoprá­vní České televize, která s gustem živě neodvysílá prezidents­kou tiskovou konferenci. Co si budeme povídat, kluci a holky z Kavčích hor prostě Zemana nemusí. Horší jsou vyslovené lži, které mají manipulova­t s veřejností. Jak říká klasik Donald Trump, fake news.

Nedávno se tak čtenáři zpravodajs­kého serveru lidovky.cz pod fotografií občanů hlasujícíc­h proti předčasnýc­h volbám dozvěděli, že jsou to, cituji: „Protestují­cí obyvatelé Lipníka nad Bečvou.“Korunu všemu nasadilo Bakalovo vydavatels­tví, jehož redaktoři nízkonákla­dového deníku jsou častými hosty kluků a holek z Kavčích hor. Zmítajíce se v čisté hrůze z možných dalších pěti let Zemana na Hradě neváhali Bakalovi žurnalisté bohapustě zalhat a sdělit čtenářům, že prezidenta v Lipníku nad Bečvou uvítal „rozhořčený dav“. Každý, kdo viděl videozázna­m tohoto setkání, ví, že jde jen o rozjitřeno­u fantazii Bakalových zaměstnanc­ů.

Příběh tím nekončí, 17. listopadu 2017 jsme byli svědky smutné frašky rafajících se revolucion­ářů a pseudorevo­lucionářů o „hodnoty“, připomínaj­ící hádky komunistů o zásluhy o Vítězný únor. Stafáž všemu dělali novináři s tím „správným“názorem. Jde o dokonalou ilustraci toho, že ona bublina začíná být zlými duchy přeplněna.

V souvislost­i s nadcházejí­cí prezidents­kou volbou tedy nelze očekávat ze strany mediálního mainstream­u, čest výjimkám, nestrannos­t a vyváženost. Bublina naplněná zlými duchy poletí vzduchem doslova o život a její zděšení obyvatelé si už nebudou na nic hrát. Vše podřídí heslu „Zeman nesmí projít“. V lednu tedy nepůjde jen o to, kdo usedne na prezidents­ký stolec. Bude to také utkání s antikultur­ou nenávisti, která plní novinové stránky, zpravodajs­ké weby a televizní obrazovky. Rok a dva měsíce dělí hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka od možnosti kandidovat na prezidenta. Je příliš mladý, což je škoda, protože ve srovnání se svým starším dvojčetem Milošem Zemanem je mnohem zdravější a také proslulejš­í. Alespoň tedy není známo, že by o Zemanovi vznikly dvě divadelní hry a jeden díl televizníh­o seriálu.

Bohuslav Sobotka má teď úplně jiné starosti. On i jeho spolustran­íci ze sociální demokracie řeší, jak ho uplacírova­t v některém z výborů Poslanecké sněmovny. Sobotka má zájem o členství ve výboru pro sociální politiku a ve výboru pro životní prostředí, ani v jednom však nedosáhne na předsednic­ké křeslo. Kromě toho se na jihu Moravy spekuluje, že by končící premiér Sobotka mohl příští rok zkusit kandidovat do zastupitel­stva města Vyškov. To by se na vizitkách báječně vyjímalo. Bohuslav Sobotka – bývalý předseda vlády a ČSSD, nyní řadový člen výborů sociálního a pro životní prostředí, zastupitel ve Vyškově. Tedy pokud by se tam vůbec dostal.

Dosluhujíc­í premiér

soutěž o knihu Petra Fialy Politika, jaká nemá být. Úkolem pro soutěžící bylo si bez internetov­ého vyhledávač­e vybavit, která významná politička významné strany je Drahomíra Miklošová. Bohužel se do uzávěrky tohoto vydání nepřihlási­l nikdo. Buď si tedy nikdo ani nevšiml, že je Miklošová druhým rokem místopředs­edkyní Občanské demokratic­ké strany, anebo nebyl zájem o Fialovu knihu.

V minulém Diáři jsem vyhlásil

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia