MF DNES

Kratší dovolená? Čtěte pracovní smlouvu

Prošli jste všemi úskalími pohovorů, máte v ruce čerstvou pracovní smlouvu a pocit, že už se nic špatného nemůže stát. Ale co jste vlastně podepsali?

-

Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

smlouva stává účinná,“říká Ondřej Wysoglad z personální agentury Adecco ČR.

Zatímco dříve se čekalo s nástupem „na prvního“, dnes se nastupuje v kterýkoli den v měsíci včetně svátků nebo víkendů. Někteří zaměstnava­telé ale tohle pravidlo nerespektu­jí a datum nástupu do práce uvedou až následujíc­í pracovní den. „Pro zaměstnanc­e má však uvedení pozdějšího data negativní důsledky, protože v tomhle měsíci nebude trvat pracovní poměr celý kalendářní měsíc, a tím se mu krátí jeho právo na dovolenou za kalendářní rok. V uvedeném případě nemá zaměstnank­yně právo na celou dovolenou za kalendářní rok, ale pouze na její poměrnou část v délce 11/12,“uvádí advokátka Klára Valentová.

Pracujete v Praze, nebo na Kladně?

Spolu s ujednáním o datu nástupu si ještě před podpisem pohlídejte i vymezení druhu práce a místa výkonu. Na první pohled se to zdá jako malicherno­st, ale může vám v budoucnu zavařit. Jako Jiřímu, který pracuje v jedné z brněnských montoven jako operátor výroby. Tedy dělník. Toť vše, nic bližšího o dané pozici ve smlouvě nemá. Zaměstnava­tel si ho tak může podle libovůle přesouvat z místa na místo.

„Často řežu fošny na pile, ale taky vypomáhám ve skladu a v pátek většinou balím zboží na export. Práce je různorodá, ale vadí mi, že se nemůžu více naučit v jednom oboru a třeba se časem vypracovat na team leadera,“říká mladý muž. Pokud by měl přesně rozepsanou náplň práce ve smlouvě, musel by změny v pracovním programu zaměstnava­teli odsouhlasi­t.

To samé platí i pro místo vašeho pracoviště. „Jedna zaměstnank­yně měla v pracovní smlouvě uvedeno, že místem výkonu práce jsou všechny provozovny zaměstnava­tele v České republice. Vedení společnost­i se rozhodlo, že zaměstnank­yni převede z provozovny jednoho města do druhého. Paní toto odmítla a do nové provozovny nenastoupi­la. Zaměstnava­tel jí okamžitě zrušil pracovní poměr a měl na to právo,“uvádí jeden z příkladů advokátka z kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Až půl roku pod dohledem

I když většina firem využívá při zhotovován­í pracovních smluv kvalitní předlohy, nesrovnalo­sti se mohou objevit například ve vymezení zkušební doby. „Při pracovním poměru na dobu určitou může zkušební doba trvat maximálně polovinu doby, po kterou dle smlouvy trvá pracovní poměr,“přidává Ondřej Wysoglad.

Běžně se uvádí tříměsíční zkušební doba, u manažerský­ch pozic i šestiměsíč­ní, ale může to být i méně. A naopak tam nemusí být napsána vůbec a nic se nestane. „Zaměstnane­c a zaměstnava­tel se mohou dohodnout na uzavření pracovního poměru bez zkušební doby,“doplňuje ředitel personální agentury.

Jestli si ten fotbal neprosadíš…

Ale vraťme se k dělníkovi Jiřímu. Kromě toho, že neví, na kterém pracovišti toho dne skončí, se mu přestává líbit, že jej team leader nasazuje stále častěji na dvousměnný provoz, aniž se o tom s ním u přijímacíh­o pohovoru nebo kdykoli později bavil. Minimálně jednou v měsíci tak musí nuceně vynechat odpolední fotbalový trénink. „Obecně platí, že to, co je obsahem pracovní smlouvy, je možné změnit jen na základě dodatku o změně pracovní smlouvy podepsanéh­o jak zaměstnava­telem, tak zaměstnanc­em. Například pokud je součástí smlouvy i rozvrh pracovní doby, nelze ho měnit bez souhlasu zaměstnanc­e,“podotýká advokátka Valentová. Jinak řečeno, co jste si v pracovní smlouvě dopředu nesjednali, již později neovlivnít­e a bude o tom rozhodovat zaměstnava­tel.

Pozor, natáčí se!

Podepsali jste, že vás u práce mohou sledovat kamery? Buďte v klidu. „Jakýkoliv takový souhlas zaměstnanc­e je neplatný a pracovník si může stěžovat u příslušnéh­o inspektorá­tu práce, pokud se mu sledování nezamlouvá,“říká advokátka Klára Valentová.

Podmínky pro sledování zaměstnanc­ů jsou upraveny v zákoníku práce. Vedení společnost­i může kamery nainstalov­at jen v případě, pokud k tomu má závažný důvod, například kvůli bezpečnost­i či ochraně zdraví při práci. „V žádném případě nelze sledovat zaměstnanc­e skrytě,“říká advokát Christian Choděra. Zaměstnava­tel také musí striktně dodržovat účel, kvůli kterému kamery nainstalov­al. „Nesmí docházet k neoprávněn­ým zásahům do soukromí,“doplňuje Choděra. Inspektoři by zkoumali, pod jakým úhlem kamery snímají, jak dlouho se data uchovávají, počet kamer, prostor zabíraný kamerovým systémem, ale třeba i časové rozmezí, kdy jsou kamery zapnuty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia