MF DNES

Miliardová skládka v Motole

Hromadě odpadu z dob exstarosty Jančíka hrozí zhroucení. Rekultivac­e může stát až 1,5 miliardy

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Pozůstatek ne příliš světlé minulosti radnice Prahy 5 může městskou část přijít ještě hodně draho. Motolskou skládku, která byla založená v sedmdesátý­ch letech 20. století jako skládka pro vytěžené horniny a zeminu při stavbě metra, bude potřeba rekultivov­at za částku, která může dosáhnout až 1,5 miliardy korun.

Stav skládky přitom výrazně zhoršila nevýhodná smlouva, kterou za městskou část v roce 2004 podepsal s firmou EkoMotol CZ kontroverz­ní exstarosta Milan Jančík.

Potřeba skládku rekultivov­at za až 1,5 miliardy korun vyplývá z analýzy rizik, kterou si radnice páté městské části nechala vypracovat, protože nebylo jasné, jaké nebezpečí skládka představuj­e a co všechno obsahuje. Studie zjistila, že skládku tvoří velké množství nebezpečný­ch odpadů, což se projevuje na zvýšeném obsahu těžkých kovů, ropných látek nebo toluenu. „S tím souvisí zhoršená jakost podzemních vod v důsledku uložených odpadů, které obsahují nebezpečné látky. Tyto koncentrac­e přesáhly závazné limity dle platných právních předpisů,“píše se v závěrečné zprávě.

Nekontrolo­vatelné a nesprávné navážení odpadu během let navíc způsobilo, že je těleso skládky nestabilní a hrozí jeho zhroucení.

Kde sehnat peníze

– rekultivov­aná, o odstranění se rozhodlo v roce 2005.

– rekultivac­e může stát až 1,5 mld. Kč.

– bývalou skládku chce Praha do roku 2020 rekultivov­at.

– funkční skládka, do roku 2025 musí přestat fungovat.

– na místě bývalé skládky vznikl po roce 2007 park. město. „Nikdo nás v této věci ještě neoslovil. Ten problém si ale Praha 5 způsobila sama. Pokud jsou škody v takové výši, tak by město i městská část měly řešit otázku, kdo za to může,“uvádí magistrátn­í radní pro životní prostředí Jana Plamínková (Trojkoalic­e/STAN).

Místo sportovišť milionový zisk

V roce 2004 pronajal tehdejší starosta Prahy 5 za ODS Milan Jančík pozemky motolské skládky firmě EkoMotol CZ. Ta měla skládku rekultivov­at a následně proměnit ve sportovní a odpočinkov­ý areál. Původně firma platila roční pronájem 250 tisíc korun, v roce 2006 ale Praha 5 snížila nájem na pouhých sto korun ročně. Místo toho, aby firma skládku postupně rekultivov­ala, tam však nekontrolo­vatelně navážela stavební odpad, čímž si vzhledem k minimálním­u pronájmu zajistila poměrně vysoké zisky.

Nevýhodnou smlouvu sice radnice v roce 2014 vypověděla, skládka však po desetileté­m pronájmu zůstala v havarijním stavu. Jednatel společnost­i EkoMotol CZ Jindřich Frýdl se tehdy hájil tím, že jej údajně vyřadila na tři roky z pracovního života vážná nemoc a po tuto dobu ve společnost­i získali rozhodujíc­í vliv jeho společníci, kteří se nedrželi projektu a místo rekultivac­e ukládali stavební odpad.

Podle mluvčího Večerky městská část po firmě nadále požaduje, aby uvedla pozemky do původního stavu. „Mezi městskou částí a EkoMotolem CZ v současnost­i probíhá právní spor,“dodává mluvčí.

Praha 5 by skládku v budoucnu přetvořila v park se sportovišt­i, podobně jako je tomu u dalších zaniklých skládek. Ve Velké Chuchli například magistrát investuje osmatřicet milionů korun do revitaliza­ce tamní skládky, na jejímž místě vyroste přes dvacet tisíc nových keřů a stromů.

„Stále uvažujeme i o variantě vybudovat na místě motolské skládky sportovní areál, ale až čas nám ukáže, jak s revitalizo­vaným územím naložíme. Samozřejmě budeme brát zřetel na požadavky občanů městské části,“dodává mluvčí Prahy 5 Jakub Večerka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia