MF DNES

Beatový festival připomene výstava

-

Půl století uplyne v prosinci od 1. českoslove­nského beatového festivalu, který probíhal v letech 1967, 1968 a 1971 v pražské Lucerně. Byla to akce přelomová, a jak léta plynula, získal festival pověst milníku v historii českého a slovenskéh­o bigbítu. Proto připravilo břevnovské Popmuseum výstavu, která do konce února

Analýza brala v potaz čtyři návrhy řešení rizikového stavu skládky. Od pouhého monitoring­u až po kompletní odtěžení veškerého materiálu.

Za nejvhodněj­ší vybrali zpracovate­lé studie částečnou odtěžbu povrchu skládky a její následnou rekultivac­i. Vysoká cena, která se může podle množství odtěženého materiálu pohybovat v rozmezí 0,5 až 1,5 miliardy korun, pramení především z toho, že bude potřeba skládku nejen částečně odtěžit, ale také upravit a ukotvit svahy, zlikvidova­t nebezpečný odpad a poté zrevitaliz­ovat povrch. Jedná se tak zdokumentu­je kořeny, průběh a tehdejší dopad všech tří ročníků. Výstava připomene i „přípravná studia“na pódiích tehdejších pražských klubů Olympik a Music F club. K vidění budou i záznamy z festivalů, které beatový festival inspiroval. Dokumenty představí muže a ženy v zákulisí festivalu a samozřejmě o levnější variantu, která je ovšem podle analýzy dostatečná. Kompletní odtěžba skládky by totiž mohla stát až deset miliard korun.

Problém je ovšem v tom, kdo za rekultivac­i skládky zaplatí. „Taková suma určitě není v rozsahu rozpočtu městské části. Otázku financován­í budeme řešit až nyní,“říká radní Prahy 5 pro životní prostředí i ty, kteří se v průběhu odpolední a večerů střídali na pódiu. Jako třeba kapela Rogers Band s frontmanem Pavlem Černockým (na snímku). Ochutnávka z výstavy bude na koncertu k 50. výročí 1. čs. beatového festivalu, který se bude konat 17. prosince v Lucerně. (et)

Radomír Palovský (TOP 09) s tím, že na analýzu rizik naváže studie proveditel­nosti. Ta má určit, jak bude radnice postupovat. Podle mluvčího Prahy 5 Jakuba Večerky může městská část usilovat například o získání dotací, které by část nákladů pokryly.

Zatím není jasné ani to, zda a jak se bude na rekultivac­i podílet hlavní

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia