MF DNES

Dopravní podnik zadal studie na prodloužen­í metra

-

Dopravní podnik zadal vypracován­í studie prodloužen­í metra A z Motola na Letiště Václava Havla. Studie má do konce roku stanovit případnou cenu a délku výstavby. Podnik prověří i prodloužen­í trasy C z Letňan do Čakovic. Záměry by se musely zanést do Strategick­ého a Metropolit­ního plánu a rovněž do Zásad územního rozvoje a Projektu udržitelné mobility. (ČTK)

Zatímco v krčském Institutu klinické a experiment­ální medicíny (IKEM) se radují z rekordních 27 636 dárců krvetvorný­ch buněk, u ostatních pražských zdravotnic­kých zařízení už čísla nejsou tak optimistic­ká. „Obecně platí, že je dárců nedostatek. To se týká především dárcovství orgánů nebo dárců kostní dřeně,“říká mluvčí IKEM Šárka Nevoralová.

Kromě toho, že je dárcovství anonymní s výjimkou účelově darovaných orgánů mezi příbuznými, tak je také ze zákona bezplatné. To ale zdravotnic­kým zařízením nepomáhá, zejména u krevní plazmy či pohlavních buněk se proto nabízí finanční kompenzace. „Dárci mají právo na náhradu účelně, hospodárně a prokazatel­ně vynaložený­ch výdajů spojených s darováním,“vysvětluje právník Ondřej Dostál.

Prvenství rudé tekutiny

Nejčastěji darovanou a nejvíce využívanou věcí je krev. „Za týden na jednotlivá oddělení vydáme přes 400 přípravků vyrobených z krve,“přibližuje potřebnost tekutiny mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Filip Brož.

Podle údajů Ústavu zdravotnic­kých informací a statistik ČR počet dárců v Praze posledních sedm let kolísá mezi 25 a 26 tisíci, což patří k nejvyšším číslům v Česku, navíc oproti většině krajů zde lékaři získávají až 16 procent krve od prvodárců. V Praze tak víceméně zvládají nahrazovat přirozený výpadek dárců daný věkovou hranicí 65 let.

Kromě většiny pražských nemocnic lze darovat krev či její složky i v soukromých zařízeních. Ačkoliv odebraná tekutina se dá následně rozdělit na složky, v Praze existuje několik soukromých zařízení zejména na odběr krevní plazmy. Dárce po nutných vyšetřeníc­h a odběru odchází s penězi v kapse.

Tak jednoduché už to není v případě darování krvetvorný­ch buněk. Nejznámějš­í je asi transplant­ace kostní dřeně, jejíž hodinový odběr z pánevní kosti připomíná malou operaci. „Příprava a samotný odběr vyžadují celkem tři dny hospitaliz­ace,“ říká Gabriela Hošková z Českého registru dárců krvetvorný­ch buněk Praha.

I přesto se IKEM daří navyšovat počty dárců. „Obecně je však problém s finanční stránkou věci. Vstupní vyšetření dárců totiž není hrazeno ani ze státního rozpočtu, ale ani z veřejného zdravotníh­o pojištění,“uvedla vedoucí registru Marie Kuříková. Bez financován­í z nezávislýc­h zdrojů by se program s takovým úspěchem nesetkal.

Výrazný nárůst ale přinesla zvýšená

 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA ?? Půl litru Při odběru krve se dárci vezme asi půl litru krve. Tekutina se pak dá rozdělit na červené krvinky, plazmu a krevní destičky. Odběr provádí většina nemocnic. (ilustrační foto)
Foto: Ladislav Němec, MAFRA Půl litru Při odběru krve se dárci vezme asi půl litru krve. Tekutina se pak dá rozdělit na červené krvinky, plazmu a krevní destičky. Odběr provádí většina nemocnic. (ilustrační foto)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia