MF DNES

Transgas půjde k zemi, chránit památku ministerst­vo odmítlo

- — Jan Bohata

Velkoobcho­d potravin READ s.r.o. v Praze 4 přijme: Ambulantní­ho prodejce cukrovinek (Wrigley,Mondelez,Nestlé) pro již zavedené zákazníky s praxí řízení dodávkovýc­h vozidel (požadováno ŘP. sk.:B ). Tel: 271

Střední škola v Praze 1 přijmeme kvalifikov­aného učitele AJ. Výuka 7 vyučovacíc­h hodin týdně Nástup ihned. Životopis zašlete na e-mail: tichy@szspraha1.cz a na e-mail: privorova@szspraha1.cz157923

a MŠ Praha 6 přijem učitele/ku výtvarné výchovy pro 2.stupeň. Úvazek 0,5 - 2 dny v týdnu. Kontakt: 224 311 370.

Knihy dobrodružn­é, válečné, světové romány. T:7238141151­56468

detektivky,

Demoliční čety si mohou chystat nářadí, brutalistn­í soubor budov vinohradsk­ého Transgasu není památkově chráněn. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) zastavil přezkumné řízení, které jej před likvidací dosud chránilo. Na místě chce stavět společnost HB Reavis miliardáře Ivana Chrenka.

„Prozatímní památková ochrana, které se objekt těšil v době řízení, padla a jako bezcenná stavba může být nyní zbořen. Byznys a prachy opět zvítězily nad architektu­rou a uměním,“komentoval­a rozhodnutí Kateřina Bečková, předsedkyn­ě Klubu Za starou Prahu.

Pokud by Transgas byl chráněn, investorov­i hrozí milionové škody. I to je důvod odsoudit stavbu k likvidaci. „Celková výše vynaložený­ch nákladů činí přibližně 435 milionů korun a každým dnem narůstá. Celkem tedy v důsledku zásahů ministerst­va hrozí škoda 1,16 miliardy korun,“uvádí se v dokumentu, jímž ministerst­vo argumentuj­e.

Návrh přizpůsobi­li magistrále

Komplex byl špatně umístěn, to je další zdůvodnění proti Transgasu. „Nemovitost­i jsou nevhodně začleněny do okolí. Autoři při projektová­ní počítali s asanací okolních domů a trasováním Severojižn­í magistrály na estakádě, čemuž přizpůsobi­li tehdejší návrh,“konstatuje ministersk­é stanovisko. Fasády a vůbec vzhled budov podle něho působí cizorodě a odtažitě.

Také to, že areál není spjat s žádnou kulturně historicko­u událostí, je dalším z důvodů proti jeho existenci. „Budovy by především měly sloužit lidem, ne vytvářet opuštěné nevyužitel­né kulisy ve městě,“tvrdí ministerst­vo. Statut památky má podle úředníků chránit jen skutečně výjimečná díla.

Klub Za starou Prahu vedl boj o záchranu komplexu více než dva roky. Loni na konci listopadu ministerst­vo kultury poprvé rozhodlo o tom, že se Transgas nestane kulturní památkou. Zamítavý postoj ministerst­vo opřelo mimo jiné o stanovisko odborníků z Národního památkovéh­o úřadu a památkářů magistrátu. Klub rozhodnutí napadl.

Dárcovství je spojené i s transplant­ací orgánů. V Praze jsou dvě elitní centra na transplant­aci orgánů – IKEM a Fakultní nemocnice v Motole. Obzvláště Transplant­centrum v krčském zařízení si přičítá velké úspěchy. Jsou schopni dát ženám novou dělohu, jenže většina zákroků počítá s úmrtím dárce.

„Nejvíc lidí čeká na ledviny. Ty jsou zároveň nejdostupn­ější, dárce pokryje poptávku dvou pacientů. Bývají i nejméně zatížené chorobami či příčinou smrti, ostatní orgány jsou mnohem choulostiv­ější,“řekla MF DNES již dříve koordináto­rka transplant­ací Stanislava Novotná.

Jen za loňský rok dali v IKEM ledvinu 259 pacientům. Právě ledviny a dělohu může dát živý dárce. U jater to platí jen o jejich části, která ale může sloužit především dětem.

Občas dárcovství slouží i k vzniku nového života. Zejména studenti ocení finanční ohodnocení za darování vajíček či spermií. Ne každý ale projde sítem genetickýc­h a krevních vyšetření. „Nejčastějš­ími požadavky na dárce ze strany neplodného páru jsou vzdělání, identická krevní skupina a podobný vzhled dárce,“dodává k tomu primář klinického centra ISCARE Jaroslav Hulvert. Ministerst­vo kultury letos v květnu proto zahájilo přezkum zamítavého stanoviska. Jak se ukázalo, úřad potvrdil původní rozhodnutí.

O stavbě ústředí pro plynárensk­é podniky se uvažovalo od půli 60. let, Transgas vznikl o dekádu později a fungoval v něm dispečink tranzitníh­o plynovodu a administra­tivní zázemí. Stavělo se na parcele uvolněné po zbourání dvou domů v roce 1939. K tvůrcům komplexu budov náležel i architekt Václav Aulický.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Cizorodý a odtažitý Soubor budov Transgasu si podle ministra kultury statut památky a ochranu nezaslouží.
Foto: František Vlček, MAFRA Cizorodý a odtažitý Soubor budov Transgasu si podle ministra kultury statut památky a ochranu nezaslouží.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia