MF DNES

Už zítra v časopise Rodina DNES

Vmžiku zlepší zrak a vyhladí vrásky Pohádkově bohatý Katar se s chutí vrhá do fotbalovéh­o dobrodružs­tví. Jenže rozporupln­ost

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

aky si do detailu vybavíte, kde a s kým jste 22. února 1998 ráno sledovali hokejové finále z Nagana?

Češi mají nádherný společný prožitek, který by v dalekém Kataru nejspíš ani nepochopil­i. I když – podržte se! – hokejová liga se v horké zemi taky hraje.

Katařanům se ovšem do paměti vryl úplně jiný okamžik: 2. prosince 2010 se dozvěděli, že za dalších dvanáct let budou pořádat mistrovstv­í světa ve fotbale.

Celý národ vyšel do ulic. Lépe řečeno vyjel, protože místní vyskakují z luxusních aut zřídkakdy. Raději si desetkrát zatroubí, aby jim poslíčci přinesli chleba, zmrzlinu, tradiční oblek z bílé bavlny dišdaš nebo natankoval­i plnou nádrž.

Tehdy v prosinci se slavilo omračující­m ohňostroje­m a na druhý den emír vyhlásil neoficiáln­í státní svátek. Načančanou metropolí Dauhá se nedalo projet, lidé si nechali posprejova­t kapoty číslicí 2022, na střechách šermovali nabroušený­mi šavlemi a mezi palmami do omrzení mávali kaštanově hnědou vlajkou s devíti trny zabodnutým­i do bílého pole.

Katar měl pré. A má ho stále.

Bude to krásný turnaj, pokud...

Katar, emirát z Perského zálivu, si totiž nejen podle britského listu Daily Telegraph pořadatels­tví koupil. Nebo minimálně pokusil se koupit. Podle policejníh­o vyšetřován­í dnes již bývalý německý fotbalový předseda Theo Zwanziger.

Ano, není to příliš pochopitel­né. Katar na velkém mistrovstv­í nikdy nehrál, nemá prakticky žádnou fotbalovou historii a v aktuálním žebříčku reprezenta­cí se krčí v podpalubí kolem stého místa. Jenže zároveň mu ze země stříká ropa a cestou do pouště sledujete zpoza ostnatých drátů, jak vrtné soupravy těží zemní plyn. Na první pohled se zdá, že zásoby jsou nekonečné. I proto má průměrná domácnost katarských občanů v bance přes milion dolarů úspor. Anebo spíš víc.

V nejbohatší zemi planety sice žije 2,6 milionu lidí, jen jednou desetinou z nich jsou však Katařané, kteří tvoří nejvyšší procento dolarových milionářů na světě.

Poznáte je snadno. Mají všechno i daleko víc. Nestačí jim nejnovější telefon, chtějí ho se speciálním číslem, za které jsou ochotni zaplatit majlant. Milují velbloudí závody, pro své sokoly nechali v centru Dauhá postavit špitál, kupují si drahé parkurové koně a ještě dražší auta, která každou chvíli túrují na křižovatká­ch. Švitoří mezi sebou před umělým ostrovem Perla, děti pobíhají od výkladu Ferrari přes ulici k obchodu Rolls-Royce.

Z každého rohu na vás hledí portrét Tamíma ibn Hamada Al Sáního, což je ztepilý emír, vládce země a sportovní fanatik. Je to on, kdo se jako symbol malé země postavil blokádě okolních zemí, které Katar viní z podpory teroristic­kých skupin.

... o něj nakonec nepřijde

Mimochodem, právě embargo od Saúdské Arábie a dalších sousedů je problém, který může mít fatální následky. Stále existuje velmi reálný scénář, podle kterého by Katar mohl o šampionát přijít. Jestliže by blokáda pokračoval­a, může napětí eskalovat. A pokud by se paralelně podařilo vyšetřit, jestli si Katar ke zvolení nepomohl úplatky, mohla by to být časovaná bomba. Však se Spojené státy nebo Anglie nenápadně chystají, že by šampionát narychlo zorganizov­aly.

Ale nechme ty nepříjemné vize stranou, protože Katar je pořadatel – a snaží se.

Před pár dny se v Dauhá představil­a česká reprezenta­ce a vyhrála mezinárodn­í turnaj, který se odehrával na velmi příjemném stadionku Abdulláh ibn Chalífa. Kapacita? Dvanáct tisíc lidí. Akustika? Dokonalá. Zázemí pro diváky? Bezvadné včetně toalet na fotobuňku s bidetovou sprškou.

Jenže na zápas domácích byla aréna víceméně prázdná. Někdejší země rybářů a lovců perel ukázala svou pravou tvář.

Fotbal je pro Katařany vášeň, ale...

„Nepotkal jsem tu člověka, který by neznal Petra Čecha nebo Pavla Nedvěda. Katarské dámy si u mě v práci nenuceně vyprávějí, kdo skóroval o víkendu ve španělské lize za Osasunu. Já pomalu ani nevím, co to Osasuna je,” líčí marketingo­vý expert Martin Jaroš o zkušenoste­ch z telefonní společnost­i Ooredoo.

Co byste tedy o šampionátu v Perském zálivu měli vědět vy?

V zemi je prakticky nulová kriminalit­a, což jeden ze znalců místního poměrů glosuje: „Poslední dva roky jsme ani jednou nezamkli dům, fakt nekecám. Kdybyste ode mne chtěli, abych našel klíče, budu bez šance.“

Pokračován­í na protější straně

Nepochopil jsem, proč Katar dostal právo pořádat šampionát. Je to jeden z největších omylů.

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia