MF DNES

Paříž smetla Celtic sedmi góly

-

Počasí je snesitelné leda od listopadu do března. V létě se teploty vyšplhají přes padesátku a jsou roky, kdy vůbec nezaprší. I proto se šampionát musel revolučně posunout z obvyklého červnového termínu, kdy se venku sportovat nedá, do „zimy“a klimatizov­aných stadionů. Evropa kvůli tomu zastaví všechny velké soutěže, včetně Ligy mistrů. I proto turnaj potrvá osmadvacet dní, čili méně než vždycky, aby se evropská „dovolená“neprodlouž­ila příliš.

„Musím říct, že to byl fakt záhul,“odfrknul si český obránce Vladimír Coufal předminulo­u sobotu, když v Dauhá dohrál přátelák proti domácím. Bylo dusno, večerní teplota těsně pod třicítkou, z Coufala lilo: „Kolem osmdesáté minuty jsem toho měl plné zuby. Zatímco ten borec, který hrál na mě, nebyl zpocený ani na hrudníku. Nechápu, jak to dělají. Asi se narodili někde na poušti.“Ano, je to tak, Vladimíre. Území Kataru leží v horké poušti, takže když si v létě pustíte z kohoutku studenou vodu, hrozí vám, že se popálíte.

Razítko na pivo

Abychom nezapomněl­i, popíjení alkoholu na veřejnosti je striktně zakázáno! S lahváčem se prostě po promenádě neprojdete. Pivo vám načepují leda v nejlepších hotelech a restaurací­ch. Na kraji Dauhá je zastrčený obchůdek, kde si zakázané nápoje koupit smíte, máte-li potřebný štempl od zaměstnava­tele. A ještě drobnost: za alkohol můžete utratit jen deset procent měsíčního platu.

Alkohol je vůbec téma, které fanoušci řeší v předstihu. Co až do Kataru najedou hordy Britů, Australanů nebo Němců, kteří jsou zvyklí přes den popíjet a pak se houfně přesunout na zápas. Pořadatelé plánují, že vybudují fanouškovs­ké zóny, ve kterých bude volnější režim. Objevil se i bláznivý nápad, že Barcelona včera remizovala 0:0 s Juventusem a zajistila si osmifinále Ligy mistrů. Už jistý postupujíc­í Paris SG deklasoval 7:1 Celtic Glasgow a s 24 vstřeleným­i góly se postaral o nový rekord základních skupin. Šanci na postup drží i Basilej, která s českými reprezenta­nty Vaclíkem a Suchým porazila 1:0 Manchester United. (ČTK) by se mohlo přes den popíjet na obrovských lodích volně na moři.

A ještě jedna věc: po venku můžete chodit v kraťasech a tričku. Byť se doporučuje dodržovat místní zvyky, za letní oblečení už vás nikdo nepotrestá.

Aby se Katar navzdory blokádě otevřel světu, zrušil nedávno vízovou povinnost pro občany z osmdesáti zemí, a to včetně Česka.

Zároveň však zůstává konzervati­vní, vyhraněný a rozkastova­ný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia