MF DNES

„Nečas se bál ženy víc než trestu za křivou výpověď“

Bývalý premiér chtěl křivou výpovědí pomoci manželce. Podle soudu to udělal i za cenu svého stíhání.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Bývalému premiérovi Petru Nečasovi hrozí stíhání za křivou výpověď. Vyplývá to ze včerejšího rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1, který zkoumal kauzu Nečasovy nynější manželky Jany a zneužití armádní rozvědky.

„Byl ve výrazně submisivní­m postavení, obžalovaná ho komandoval­a, nadávala mu... Proto se rozhodl vypovídat u soudu úmyslně nepravdivě i za cenu, že může být stíhán za křivou výpověď,“uvedla soudkyně Pavla Hájková.

Janě Nečasové a trojici bývalých vrcholných důstojníků Vojenského zpravodajs­tví rozdala podmíněné tresty.

Pokud by se policie rozhodla Nečase stíhat, muselo by případ vést státní zastupitel­ství v Praze 1, protože právě tam u soudu Nečas vypovídal. „My o tom nesmíme ani uvažovat,“řekl MF DNES olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, jehož podřízení vedou kauzy kolem Jany Nečasové, dříve Nagyové.

Na možné křivé svědectví bývalého premiéra přitom upozornil již Městský soud v Praze, který v prosinci loňského roku odebral kauzu původní soudkyni Heleně Králové. V případu, ve kterém jde o nezákonné sledování Nečasovy první manželky Radky vojenskou tajnou službou, podle něj bývalý premiér neříkal pravdu buď ve své výpovědi u soudu, nebo v předchozím tiskovém prohlášení.

Do médií prohlásil, že o sledování své tehdejší manželky nevěděl a nerozhodl. U soudu pak tvrdil, že pokyn k akci tajné služby vzešel od něj, a to kvůli obavám o bezpečnost jeho rodiny.

Prokázat nevěru

Podle obžaloby zadala Jana Nagyová, tehdy ještě coby Nečasova milenka, úkol sledovat Radku Nečasovou důstojníků­m vojenské rozvědky – Ondreji Páleníkovi, Milanu Kovandovi a Janu Pohůnkovi.

Chtěla dokázat, že Nečasova manželka je předsedovi vlády nevěrná. „Motivem jednání obžalované byla hluboká nenávist vůči tehdejší manželce tehdejšího premiéra Radce Nečasové, kterou častovala těmi nejsprostě­jšími nadávkami, (...) snahou bylo prokázat její (Radky Nečasové) údajnou nevěru ve světle toho, co jí (Nagyové) řekla její kartářka,“popsala soudkyně Hájková.

Ve svém včerejším verdiktu navíc uvedla, že Nečas se snažil svou výpovědí nynější manželku chránit.

Výchovné tresty

Tresty, které Hájková vynesla, však sama označila za mírnější. Nečasová dostala dvouletou podmínku, Kovanda s Pohůnkem 20 měsíců a Páleník jeden a půl roku. Verdikt zatím není pravomocný. „Vzhledem k těmto okolnostem i době od zahájení trestního stíhání a průtahům, které nezpůsobil­i obžalovaní, soud dospěl k závěru, že je na místě uložit tresty nižší, výchovné, s podmíněným odkladem,“řekla k tomu soudkyně.

Narážela tím na fakt, že se případ před soudy vleče už přes tři roky. Hájková jej dostala na stůl poprvé. Předchozí dva verdikty vynesla její kolegyně z obvodního soudu Helena Králová.

V tom prvním rozhodla takzvaným trestním příkazem, kterým se řeší zpravidla méně závažná trestná činnost. Nečasové dala roční podmínku. Podruhé všechny obžalované zprostila obžaloby s tím, že se žádný trestný čin nestal.

Soudkyni Králové vloni případ odebral Městský soud v Praze a ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) na ni podal kárnou žalobu – mimo jiné i kvůli chybám v posuzování kauzy.

„Obvodní soud postupoval naprosto jednostran­ně, přičemž dospěl k naprosto bezprecede­ntnímu závěru, že všechny provedené důkazy podporují obhajobu obžalovaný­ch uplatněnou v hlavním líčení,“kritizoval rozhodován­í soudkyně Králové předseda senátu pražského městského soudu Richard Petrásek.

Hrozba vězení

Pokud by Jana Nečasová nakonec dostala podmíněný trest pravomocně, znamenalo by to pro ni vážnou hrozbu vězení.

Bývalá ředitelka Nečasova kabinetu je totiž před soudem ještě kvůli dalším kauzám. V první jde o takzvané poslanecké trafiky, které podle žalobce expremiér Nečas prostředni­ctvím své nynější manželky a bývalého úředníka ministerst­va zemědělstv­í Romana Bočka nabídl rebelující­m poslancům ODS Ivanu Fuksovi, Marku Šnajdrovi a Petru Tluchořovi.

Druhá kauza se týká vyzrazení utajované zprávy kontrarozv­ědky BIS, jejíž obsah se údajně dostal až ke kontroverz­nímu podnikatel­i Ivo Rittigovi. V posledním jde o luxusní dary, které Nečasová dostávala a nezdanila je.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia