MF DNES

Ovečky, přispějte. Restituce nestačí

Církve varují věřící, že za třináct let státní příspěvky vyschnou

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Církve se z finančních restitucí od státu snaží naspořit na své budoucí fungování. Nadále ale počítají s tím, že peníze budou dostávat i od věřících.

Katolická církev loni hospodařil­a s výnosem 112 milionů korun po zdanění, z toho zhruba 60 milionů vydělal Katolický fond. Další část peněz je zisk z lesnické, zemědělské činnosti a z dalšího podnikání církve, uvedli včera zástupci České biskupské konference, řídícího orgánu římskokato­lické církve.

Katolický fond se skládá ze dvou podfondů, jež spravují ČSOB a Česká spořitelna. Aktuálně je v něm uložena více než miliarda korun. I při nízkých úrokových sazbách dosáhly podfondy výnosu 6,8 a čtyři procenta. K fondům se mohou se svými náhradami od státu připojit i katolické mužské a ženské řády, kterých v Česku působí několik desítek. Ty hospodaří odděleně od osmi katolickýc­h diecézí, zastřešený­ch biskupskou konferencí.

Katolíci navíc letos založili nemovitost­ní fond. „Je pravda, že ceny nemovitost­í jsou teď vysoko, ale výkyvy pro nás nehrají takovou roli. Investujem­e s výhledem na příštích 300, 400 let. Chceme být připraveni,“říká Karel Matyska, ekonomický poradce biskupské konference.

Církev investuje, aby za třináct let, až vyschnou státní příspěvky na její činnost, měla z čeho žít. Peníze, které nespoří ve fondech, investuje do památek, školství či církevní turistiky. Obvykle jdou peníze na provoz a do platů zaměstnanc­ů – včetně charit a církevních škol pro organizaci pracuje téměř 15 tisíc lidí, přičemž průměrný plat vysokoškol­sky vzdělaného duchovního je 19 281 korun.

Římskokato­lická církev je největší křesťanská církev u nás a je také největším příjemcem takzvaných finančních restitucí. Jde o náhradu za nemovitost­i, které nemohly být vráceny. A to proto, že buď neexistují, nebo je má soukromý vlastník. Celkem má v rámci restitucí dostat od státu 47,2 miliardy korun (navýšených o budoucí inflaci) a k tomu jí je postupně vydáván movitý a nemovitý majetek.

Do fondů investuje také Českobratr­ská církev evangelick­á, jejíž náhrady jsou třetí nejvyšší. Většinu peněz ukládá do dvou investiční­ch fondů, které spravují Wood & Company a Conseq Invest, a do vlastního realitního fondu, který řídí církví jmenované představen­stvo. Na začátku roku 2017 měla investován­o 370 milionů korun.

Církve kromě investiční­ch a podnikatel­ských aktivit spoléhají na příspěvky svých členů. Na darech a sbírkách od římských katolíků vybrala jejich církev více než 800 milionů korun. „Tento zdroj roste. Doufáme, že kostelní sbírky a dary budou další zdroj financován­í církve do budoucna,“říká Matyska.

Na své ovečky apelují i evangelíci. „Pokud si nezvykneme pravidelně přispívat na provoz své farnosti, můžeme ztratit svého duchovního,“uvádí se v informační­m letáku Českobratr­ské církve evangelick­é. Členům církve doporučuje přispívat nejméně jedno až dvě procenta čistých příjmů.

Spory o majetek

V rámci restitucí si církve zažádaly o tisíce položek nemovitého a movitého majetku. Část jim stát vrátil, některé ale nechce vydat. Církve proto na stát, obce a kraje podaly téměř 1 500 žalob. Jde v nich o desetitisí­ce hektarů lesů, polí, o desítky obytných domů, ale i o některé hrady a zámky. Ve sporech zatím vítězí stát, nicméně soudy to zaměstná ještě na mnoho let.

Velký majetek, který je církvím postupně vracen, leží v žaludku některým politikům, a tak opakovaně navrhují (aktuálně komunisté, hnutí ANO a SPD) finanční restituce zdanit. Církve nechtějí o změnách restituční­ch dohod ani slyšet.

„Se zástupci ANO a ČSSD jsme v minulosti vedli dialog a ukázalo se, že majetkové narovnání je pro stát výhodné. Vše již bylo řečeno a vyargument­ováno,“uvedl Stanislav Přibyl, generální sekretář biskupské konference.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia