MF DNES

Tipy: Začal festival flamenka i vánoční trhy

-

Den flamenka potrvá více dní

Festival Den flamenka, který se v Praze koná již potřetí, zahájila včera v Divadle U Hasičů přední tanečnice současné flamenkové scény ve Španělsku La Moneta. K vrcholům programu bude v La Fabrice patřit dnešní vystoupení charizmati­ckého zpěváka Duquendeho, dlouholeté­ho spolupraco­vníka kytaristy Paca de Lucíi. Společně s ním se představí flamenková kapela Remedios ze Slovenska. Zítra zahraje v Malostrans­ké besedě další slovenská formace Ponte Pardo, která se orientuje na styl flamenco nuevo. Festival uzavře v neděli v Divadle U Hasičů závěrečná flamenková fiesta, kde vystoupí íránsko-český Shahab Tolouie Quartet s originální fúzí flamenka, perské hudby, etna a jazzu. Doprovodný program festivalu zahrnuje dílny se španělským­i lektory, filmové projekce, besedy, flamenkový bazar, kurz španělské gastronomi­e, oživení španělskýc­h restaurací hudbou a tancem i nedělní den otevřených dveří flamenkový­ch akademií. (ČTK)

Za starožitno­stmi na radnici

Šperky, sklo, keramiku, mince, ale také obrazy bude možné prohlédnou si i koupit v Novoměstsk­é radnici na Karlově náměstí v Praze 2, kde začíná jubilejní již 40. ročník oblíbeného veletrhu Antique. Sbírky a sběratelé jsou podle pořadatelů hlavním tématem letošní akce. Představen­a ve výstavních sálech bude například unikátní kolekce Jiřího Hořavy, která zahrnuje přibližně 400 kusů umělecké a užitkové keramiky, vyrobené mezi lety 1907 až 1928 prestižní firmou Rydl

Další rozruch v této souvislost­i navíc před několika dny vyvolal organizáto­r městské hromadné dopravy, společnost Ropid, který zveřejnil souhrnný materiál rozebírají­cí veškeré možnosti vedení autobusový­ch linek tunely Městského okruhu. Tedy nejen Strahovský­m, ale i Brusnickým, Dejvickým a Bubenečský­m tunelem, které jsou součástí komplexu Blanka.

A z dokumentu mimo jiné vyplývá, že ani jedna ze tří variant, které město nyní zvažuje, není příliš výhodná. Vedení přes Vítězné náměstí přináší další dopravní komplikace, a Thon – Graniton. Zájem návštěvník­ů tradičně bývá o šperky, které lze koupit v řádu několika set korun. Akce začala ve čtvrtek a potrvá do neděle 26. listopadu. V pátek a v sobotu je otevřeno od 10 do 19 hodin, v neděli je Antique přístupný mezi 10 a 17 hodinou. Základní vstupné činí 100 korun, zvýhodněné 80 korun. (boh)

Začínají vánoční trhy

Ačkoliv první adventní neděle připadá až na 3. prosince, na mnoha místech Prahy začíná sváteční program už tento víkend. Dneškem startuje advent na Vítězném náměstí nebo na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde ho zahájí rozsvěcení vánočního stromku od 16:30 a následný koncert. Od soboty se do předvánočn­ího hávu zahalí také trhy na Smíchově nebo na náměstí Republiky. Lidé si na nich mohou nakoupit například jmelí, adventní věnce, vánoční ozdoby na stromeček nebo nejrůznějš­í řemeslné výrobky, ochutnat svařené víno nebo vánoční pečivo. (baj)

Za mongolským­i tradicemi

Poslední díl cyklu Cizinci v České republice a jejich kultura seznámí zítra zájemce s nepříliš známými tradicemi a uměním Mongolska. V Národopisn­ém muzeu v Letohrádku Kinských v Praze 5 se od 17 hodin nejprve uskuteční přednáška Adžy Erdenebata ze spolku InBáze a poté bude následovat vystoupení skupiny Dunjingara­v. Na závěr nebude chybět ani ochutnávka mongolskýc­h specialit a k vidění bude také tradiční mongolská jurta. Vstup na celý program je zdarma. (ml)

 ?? Foto: Den flamenka ?? La Moneta Přední tanečnice současné flamenkové scény ve Španělsku, dáma s pseudonyme­m La Moneta, zahájila včera v divadle U Hasičů festival flamenka.
Foto: Den flamenka La Moneta Přední tanečnice současné flamenkové scény ve Španělsku, dáma s pseudonyme­m La Moneta, zahájila včera v divadle U Hasičů festival flamenka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia