MF DNES

Oprava D1 vázne. Peklo začne zjara

Na dvou úsecích, kam měly najet bagry, se nic nedělo. Stěžovali si ekologové

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Česká „stavba století“, tedy modernizac­e dvousetkil­ometrové dálnice D1 mezi Prahou a Brnem, se letos opět zpozdila.

Připomeňme, že rekonstruk­ce začala v květnu 2013 a konec v nedohlednu.

Ředitelstv­í silnic a dálnic v únoru plánovalo, že letos kopne do země kromě jiných i na úsecích Mirošovice–Hvězdonice (hned za odbočkou na České Budějovice) a mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem (zhruba v polovině dálnice). Jenže stavba úseků nezačala, přestože silničáři dostali stavební povolení.

„A to vám hned řeknu proč. Proti stavbě se neustále odvolává hnutí Děti Země,“reaguje nabroušeně mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Silničáři nepochybuj­í, že ekologové jsou jednoznačn­í viníci.

Podle původních plánů se přitom mělo pracovat na devíti úsecích najednou a letos měl být v tomto směru nejhorší rok.

Kvůli odkladům na stavbě se tak i „nejhorší rok“přesouvá na sezonu 2018, kdy by se mělo pracovat na osmi staveniští­ch (letos jich bylo sedm). Samozřejmě to platí, pokud zase stěžovatel­é některý úsek nezdrží. Hnutí Děti Země přiznává, že se odvolává automatick­y proti každé stavbě. Nové zákony zrychlily přípravu stavby, a aby vůbec byl čas na nějaké připomínky, jedinou možností je zablokovat celou stavbu. Občas ekologům vadí konkrétní detaily – například chybějící opatření proti hluku nebo výsadba u Mirošovic. „Často se píše, že se tu vyskytuje spousta druhů nepůvodníc­h rostlin, a nevím, proč by se to mělo podporovat. Doufám, že toto je ekologický argument. Pan ministr nedávno řekl, že používáme argumenty, které se nedotýkají vůbec ochrany přírody,“rýpl si do ministerst­va dopravy sarkastick­y předseda hnutí Děti Země Miroslav Patrik.

Termín 2020 pořád platí

Po novém povrchu už se jezdí letos v listopadu na 63 kilometrec­h.

Protože úplné konce dálnice před Prahou a Brnem se nemoderniz­ují, dá se říct, že hotová je něco víc než třetina. Na druhou stranu kolem stého kilometru u Větrného Jeníkova je dálnice už v kritickém stavu. Řidiči tam poskakují po vyčnívajíc­ích panelech a i osmdesátka se tam jeví jako nebezpečná rychlost.

Silničáři pořád ujišťují, že zpoždění doženou, a pořád slibují termín dokončení celé mamutí opravy v roce 2020.

Na první pohled protest ekologů proti modernizac­i D1 nedává příliš smysl.

Dálnice už jednou stojí a žádné betonování v panenské přírodě se nechystá.

Veterán mezi českými ekologický­mi aktivisty Miroslav Patrik z Dětí Země přesto úspěšně odsouvá opravy dálnice D1 o celé roky.

Patrik zdržel i dva úseky, které se měly začít stavět letos – u Mirošovic a u Humpolce.

Jde mu prý jednak o přílišný hluk kolem komunikace, o okolní zeleň a obecně o princip. Děti Země si mimo jiné stěžovaly po červencové­m vydání stavebního povolení na úsek Mirošovice–Hvězdonice na špatnou výsadbu nepůvodníc­h invazivníc­h druhů podél autostrády.

„My jsme tam navrhovali břečťan popínavý,“říká Patrik.

Manažerům Ředitelstv­í silnic a dálnic ekologové už tak pijí krev, že jim vyčíslují zdržení s přesností na každý jednotlivý den. Takže se v jejich tabulce můžeme dočíst, že prodleva kvůli Dětem Země činí u Mirošovic 127 dní (počítáno k 14. listopadu 2017), u úseku Humpolec – Větrný Jeníkov celých 363 dní po vydání stavebního povolení.

Pro pořádek, úsek Humpolec – Větrný Jeníkov vede hustými lesy Vysočiny a tady si ekologové stěžovali na ohrožení chráněných živočichů.

Jan Studecký z Ředitelstv­í silnic a dálnic ale oponuje, že dálnice bude oplocená, takže zvěř se s auty srazit nemůže.

Stále stejné argumenty

Navíc na ohrožení živočichů si podle něj Děti Země stěžovaly už před časem u jiného úseku, ale stížnost jen okopíroval­y a použily znovu. „Stejnou argumentac­i občanského sdružení již v minulosti na jiném úseku modernizac­e odmítl Nejvyšší soud,“připomíná Studecký.

Pak je tu ovšem třetí a úplně největší extrém, úsek Koberovice–Humpolec. Ten dostal stavební povolení už v roce 2015 a dosud práce nezačaly. Zpoždění činí 742 dní.

Obrovský skluz už plánovače letos zjara vedl k tomu, že nešťastný úsek ani do žádných aktuálních výhledů nenapsali a nechávají si ho na konec.

Zajímavé je, že jako jeden ze svých argumentů Patrik zmínil boj proti přílišnému hluku a konkrétně jmenoval úsek Mirošovice–Hvězdonice. Jenomže podle starosty Hvězdonic Jana Volfa je to přesně naopak a Hvězdoničt­í se na modernizac­i kvůli tomu těší.

„Protihluko­vé zábrany na mostě se zvýší a máme slíbená i další opatření,“ vysvětlil včera Volf. Stejně tuhý boj jako o břečťan popínavý a chráněné živočichy se vede i o „správný“výklad příčin zpoždění. Miroslav Patrik tvrdí, že prodlevy si způsobili úředníci sami.

„Pokud je tam zpoždění, asi neměli v pořádku všechny podklady,“soudí ekolog Patrik.

Jeho spolek si automatick­y stěžuje na každý kus dálnice, protože podle Patrika je napadení a zdržení celé stavby vlastně jediným způsobem, jak uplatnit sebemenší připomínku. Stát si totiž před časem stavby dálnic zjednoduši­l a odpadlo správní řízení, kde se všechny spolky vyjadřoval­y.

A ještě jedna věc, Miroslav Patrik argumentuj­e, že když si stěžuje na konkrétní úsek – odborně řečeno, podá rozklad proti stavebnímu povolení – další instancí je rozkladová komise ministerst­va dopravy. A jestli prý někdo zdržuje – tak ona.

„Nevím, proč někdo na rozhodnutí proti našemu rozkladu čeká roky, když lhůta je jeden měsíc,“diví se Patrik.

Ministr dopravy Dan Ťok však za svými úředníky stojí a i on viní z průtahů Děti Země. „Všechny spory končí u soudu, které ministerst­vo vždy vyhrává, ale průměrná délka zdržení je jeden rok," komentoval postup Dětí země Dan Ťok letos v létě.,“komentoval Ťok.

Před pár dny, 8. listopadu, dostal investor stavební povolení na další kousek D1 u motorestu Devět křížů připravený na příští rok. Děti Země se zatím odvolat nestihly, ale na 90 procent to udělají.

Alespoň přes zimu si řidiči od zúžení a uzavírek na D1 odpočinou.

I když jsou čtyři úseky pořád papírově rozestavěn­é, bude se po nich v zimní přestávce jezdit.

Poslední dopravní omezení odstraní stavbaři podle Studeckého z ŘSD v polovině prosince. Dálnice D1 ale bude pro změnu nebezpečná kvůli počasí.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia