MF DNES

O kolik zdraží energie v roce 2018

Za zdražení může vzestup cen na burzách. A také potřeba vyšších investic do sítí.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Navštivte náš zpravodajs­ký server www.idnes.cz

Několikale­tý pokles cen energií pro domácnosti končí. Vedle vyšších plateb za dopravu elektřiny, které včera ohlásil Energetick­ý regulační úřad (ERÚ), chystá zdražení také část dodavatelů. Podle vzorových propočtů budou účty za elektřinu napřesrok o tři až čtyři procenta vyšší než letos.

Domácnosti, které elektřinou netopí ani ji nepoužívaj­í k ohřevu vody, si připlatí zhruba čtyři stovky ročně. Ti, kdo elektřinou doma topí, zaplatí podle místa odběru o sedm až osm stovek za rok více.

Lidé si připlatí také za plyn, procentní nárůst však bude o něco mírnější než u elektřiny. I tak ale budou muset lidé, kteří si v rodinném domku na plynu vaří a zároveň ho používají k ohřevu vody i vytápění, vytáhnout z peněženky o tisícovku víc než letos.

Zdražování elektřiny odráží nárůst cen na burzách. Zatímco loni touto dobou stála megawattho­dina kolem 27 eur, nyní se stejné množství obchoduje o deset eur dráž. Cena se přitom nepřetržit­ě zvyšovala v průběhu celého roku.

Vyšší nákupní ceny se nicméně na faktuře zdaleka neprojeví v plné výši. Proti zdražení elektřiny v eurech totiž působí posilování koruny, firmy si navíc část dodávek zajistily dopředu za nižší ceny. A k výraznější­mu zdražení je nepustí ani konkurence na trhu.

Někteří dodavatelé nemusí vzestup promítnout vůbec, například Pražská energetika. Většina dodavatelů MF DNES sdělila, že se stanovením konkrétníc­h cen pro zákazníky ještě vyčkává. O případném zdražování mluví zatím jen opatrně.

„Zvyšování ceny na velkoobcho­dním trhu se do koncových cen domácností od ledna 2018 buď nepromítne, nebo pouze v omezené míře,“říká mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná.

Co však lidé uvidí na faktuře hned, je nárůst regulovaný­ch složek ceny. Ty v případě elektřiny, kde tvoří zhruba 57 procent celkové ceny bez daní, stoupnou v průměru o 2,5 procenta. Úřad zvýšení regulovaný­ch složek obhajuje nutností investic do rozvodných sítí, které mají vést ke zlepšení kvality dodávek a omezení výpadků.

Podle Vladimíra Vlka, který na ERÚ odpovídá ze elektroene­rgetiku, dosáhne výše těchto investic v příštím roce 18,8 miliardy korun. Distribuci elektřiny podle něj zdraží také vyšší ceny silové elektřiny, které s sebou přinesou vyšší náklady na krytí ztrát v elektrický­ch drátech. Rozvod elektřiny zdraží i vyšší spotřeba.

I u plynu obhajuje regulátor zvýšení cen za distribuci vývojem spotřeby – tentokrát však v opačném gardu. „Náklady na distribuci plynu rostou. Jednak kvůli nadprůměrn­ě teplým zimám v posledních letech, jednak kvůli obecnému poklesu spotřeby plynu, který tlačí na růst jednotkový­ch nákladů,“říká předseda rady ERÚ Vladimír Outrata, který na úřadě zodpovídá za plynárenst­ví.

Na rozdíl od elektřiny tvoří u plynu regulované složky jen necelou čtvrtinu celkové ceny. Tarify se proto nemusí pohnout o tolik. „U plynu neočekávám pohyb z titulu zdražení plynu na velkoobcho­dním trhu. Růst bude pravděpodo­bně pouze kvůli rozhodnutí ERÚ,“říká manažer nákupu energií společnost­i Centropol Milan Velner.

Ceny plynu beze změny zřejmě ponechají i další prodejci. Někteří z nich, například ČEZ, dokonce těsně před sezonou ceny snížili. „Zvýšení velkoobcho­dní ceny v poslední době se pravděpodo­bně do koncových cen nepromítne. Výrazně větší vliv bude mít to, jaká bude letošní zima,“upozorňuje Novotná.

Po letech se nyní může vrátit obliba víceletých závazků. „Právě teď může být výhodné zafixovat si cenu na delší dobu, což je jedna z cest, jak negativní vývoj cen eliminovat,“říká mluvčí společnost­i E.On Vladimír Vácha.

Lidé si tím však ztíží přestup k jinému dodavateli, který by jim mohl nabídnout výhodnější podmínky. Počet změn dodavatele elektřiny i plynu v posledních letech mírně roste, letos do konce října odešlo jinam 314 tisíc odběratelů elektřiny a 184 tisíc odběratelů plynu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia