MF DNES

Fiala nepochodil, „nepolíbil prsten“

- Ondřej Leinert Vojtěch Srnka Pokračován­í ze str.1

Vypadalo to jako rychlá záležitost. Pět kandidátů na pět místopředs­edů Sněmovny. Když se setkali šéfové všech devíti poslanecký­ch klubů ve čtvrtek odpoledne, zdálo se, že jsou už na všem dohodnutí.

Ale jen co včera dopoledne poslanci odešli do sněmovních kuloárů k tajné volbě, měly se věci jinak.

Jan Hamáček z ČSSD, Vojtěch Filip z KSČM, Vojtěch Pikal od Pirátů a Tomio Okamura z SPD, ti všichni byli zvoleni. Petra Fialu včera poslanci místopředs­edou Sněmovny nezvolili ani napodruhé.

A druhá nejsilnějš­í strana z nedávných voleb tak nemá svého zástupce ve vedení dolní komory parlamentu. Zatím. Znovu se poslanci mají vrátit k volbě pátého místopředs­ednického místa v úterý.

Podle informací MF DNES Fialu nepodpořil­a většina poslanců hnutí ANO, SPD a KSČM.

Pro Fialu hlasovali naopak kromě zástupců čtyř stran sdružených v Demokratic­kém bloku – ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN – ještě Piráti a ČSSD.

„Je to demonstrac­e síly. Nepolíbili jsme prsten, takže jsme tu funkci nedostali,“hledal vysvětlení šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Výsledek byl překvapivý i proto, že zástupci ANO mluvili o tom, že by druhá strana z voleb svého zástupce ve vedení Sněmovny mít měla.

„Jsme přesvědčen­i, že by se slovo mělo držet, v tomto případě z úst pana Faltýnka,“kritizoval včera postup hnutí ANO předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Fiala prý byl přezíravý

„Je to tajná volba. A my nevíme, jak hlasovaly ostatní kluby. Osobně jsem pana Fialu volil,“tvrdí šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Nepřímo však připouští, co mohlo být skutečným problémem. Hnutí ANO chtělo hned po volbách jednat s ODS o sestavení koalice. Bylo však rázně odmítnuto. Fiala šéfovi ANO Andreji Babišovi vzkázal, že se s ním o koalici nehodlá vůbec bavit, a nadto si řekl o post předsedy Sněmovny. A tak mu to teď poslanci ANO chtěli vrátit.

„Naši lidé mi říkali, proč mají volit pana Fialu, když do nás neustále kope v médiích, že se chová arogantně,“tvrdí Faltýnek. Podobně mluví i další

z poslanců ANO. „Kolegové z bloku prostě nepřišli jednat o podpoře. Neozvali se. Kromě sami sebe nepožádali o podporu svého kandidáta. Všichni ostatní o tom s námi jednali,“tvrdí poslanec z ANO obeznámený s průběhem jednání. Fialovi poslanci z ANO vyčítali přezíravé chování.

A stejně to popisuje komunistic­ký předseda Vojtěch Filip. „Ostatní za námi přišli a zeptali se na podporu, oni ne. Proto měli naši poslanci volné hlasování,“tvrdí Filip.

Chtějí nás rozdělit, tvrdí Fiala

„Je to od obou pánů průhledná výmluva a snaha o rozdělení ODS. Tato strategie však nemá šanci na úspěch,“brání se Fiala.

A ve své odpovědi tak předjímá, že má stranu pevně v rukou. Hnutí ANO ho totiž láká do společné koalice. A Fiala čelí výhradám části spolustran­íků, že by bylo lepší se podílet na vládě než skončit v opozici a připustit menšinovou vládu hnutí ANO s podporou SPD a komunistů.

Tyto názory jsou však v ODS v menšině. Fialovi se je daří krotit i proto, že po druhém místě ve volbách, které straníci vnímali jako příjemné překvapení, se málokdo odváží vzpouzet úspěšnému předsedovi.

A že Babišovu hnutí nechce ODS dělat žádné ústupky, dal najevo i Stanjura. Včera trval na tom, že se o podporu svého kandidáta na místopředs­edu Sněmovny prosit nebudou.

„My ten prsten nepolíbíme ani do příštího úterý. Nečekejte to! Opravdu ne, smiřte se s tím,“pronášel emotivně Stanjura.

Nicméně, bezprostře­dně po neúspěšné volbě si klub občanských demokratů vzal přestávku a v jejím konci došlo i na setkání znesvářený­ch táborů. „Předpoklád­ám, že náš klub podpoří kandidáta ODS, ať už to bude pan Fiala, nebo někdo jiný,“říkal po něm uvolněně Faltýnek.

Včerejší dění ve Sněmovně nicméně opět zkomplikov­alo případné koaliční námluvy mezi ANO a ODS. Babiš se nyní připravuje na první pokus sestavit menšinovou vládu ANO doplněnou o odborníky.

Jasno už má podle informací MF DNES o všech postech s výjimkou ministra zemědělstv­í a ministra průmyslu a obchodu. Hůř je na tom však s hledáním podpory. Toleranci mu nabízejí jen komunisté, a je tak zřejmé, že pokud nezmění názor SPD, neuspěje.

I proto už se v kuloárech probírá i možná vláda na druhý pokus. V té by Babiš rád viděl právě ODS, zlákat však může i ČSSD s KDU-ČSL na pokračován­í končící koalice.

 ??  ??
 ??  ?? Odmítnutý předseda Šéfa ODS Petra Fialu včera poslanci ani na dva pokusy nezvolili místopředs­edou Sněmovny. O zvolení zřejmě bude znovu usilovat v úterý. Vedení Sněmovny nyní tvoří (zleva) Tomio Okamura (SPD), předseda komory Radek Vondráček (ANO),...
Odmítnutý předseda Šéfa ODS Petra Fialu včera poslanci ani na dva pokusy nezvolili místopředs­edou Sněmovny. O zvolení zřejmě bude znovu usilovat v úterý. Vedení Sněmovny nyní tvoří (zleva) Tomio Okamura (SPD), předseda komory Radek Vondráček (ANO),...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia