MF DNES

20 let od „atentátu“na Klause

Sarajevský atentát odstartova­l největší politickou krizi v Česku. 28. listopadu to bude přesně 20 let.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Ve čtvrtém patře domu v poklidné ulici na pražských Vinohradec­h má kancelář Jan Ruml. Na stole nechybí popelník, na zdi rodinné fotografie. „Už je to dvacet let, samotného mě překvapilo, že už je to tak dlouho, když se začali ozývat novináři a ptát se na sarajevský atentát,“říká dnes tehdejší ministr vnitra Ruml k výročí známé výzvy k odstoupení Václava Klause.

Kancelář mu zůstala z doby, kdy šéfoval bezpečnost­ní firmě Sherlog. Z politiky Ruml odešel před více než dvanácti lety, když mu skončil senátorský mandát. Vedle advokacie také řídí ekologické centrum se zaměřením na Brdy a na středních školách pořádá besedy o demokracii.

Podobně je na tom i druhý z hlavních „pučistů“Ivan Filip, tehdy korunní princ ODS a ministr financí, dnes podnikatel.

Za dvacet let se kromě trochy šedin prakticky nezměnil. Jeho životopis z poslední dekády a půl je ještě pestřejší než ten Rumlův. Byl viceprezid­entem Evropské investiční banky, Castrovým vězněm na Kubě a jeho podnikatel­ské vzlety a pády plnily stánky novin. Koupil a zrekonstru­oval středočesk­ý zámek Trnová.

Nešťastné Sarajevo

Oba byli hlavními hybateli událostí z podzimu 1997. V souvislost­i s finančními skandály ODS tehdy odstoupil ministr zahraniční­ch věcí Josef Zieleniec a místopředs­edové strany Ruml s Pilipem vyzvali tehdejšího předsedu vlády a ODS Václava Klause k demisi.

„Dlouho jsem varoval před přijímáním peněz od státních či polostátní­ch podniků, pak to vzalo spád, když se objevili falešní sponzoři Bács a Sinha, pak se začalo mluvit o kontu v zahraničí. Rok jsem o tom mluvil, nikdo mě neslyšel,“popisuje Ruml.

„Tehdy mi volali lidé z regionů, abych něco udělal, nebo že ta strana zajde. Volal mi i Havel, kterému jsem ale vysvětlova­l, aby to nechal na nás,“dodává Ruml.

„Jakkoliv to bylo později převyprávě­no a zakryto nálepkou sarajevský atentát, tak nám šlo o to, dostat ODS z okraje propasti, kde tehdy byla,“míní Pilip. „Propojení s byznysem v politice je, nemyslím si, že děti nosí čáp, objevují se situace, které jsou na hraně, ale nelze se pohybovat za ní,“vysvětluje Pilip.

To, že byl v době vyhlášení výzvy Václav Klaus na summitu středoevro­pských zemí ve válkou zničeném Sarajevu, byla podle Pilipa nešťastná shoda okolností. „Něco se udělat muselo, lidovci hrozili vystoupení­m z vlády, což nakonec udělali. Bylo nutné jednat rychle, hrozilo zveřejnění dalších informací o ODS v mediích,“vzpomíná.

Krizi ve straně měl vyřešit sněm v Poděbradec­h, ale Jan Ruml prohrál v předsednic­kých volbách s Václavem Klausem a strana se následně rozštěpila. „ODS se bez jakékoliv reflexe vracela do starých kolejí,“popisuje okolnosti vzniku Unie svobody Ruml. Zdůrazňuje, že se snažili dělat politiku jinak. „Snažili jsme se být novou politickou stranu, diskutoval­i jsme s lidmi, bylo to hodně tvořivé a zábavné,“dodává.

Nečas a Topolánek

Pilipovi se vybavují i jiné chvíle. „Vzpomínám si na dva lidi, kteří se mnou diskutoval­i, jestli se mají připojit k vystoupení proti Klausovi. Byl to Petr Nečas a Mirek Topolánek,“vzpomíná.

V předčasnýc­h volbách v roce 1998 vyhrála ČSSD Miloše Zemana s 32,3 procenta. Klausova ODS získala 27,7 procenta, Unie jen 8,6 procenta.

Zemanova nabídka

Zeman se s Klausem dohodl na opoziční smlouvě. „Zeman se vrátil z Bamberka a Klause trápilo pátrání po jeho vile ve Švýcarsku, tak se dohodli, že ty malé, co je kopou do kotníků, vynechají,“popisuje Ruml. „To je doba, kdy začala korupce ve velkém,“říká Ruml.

„Zeman nám a lidovcům nabízel koalici, Josefu Luxovi, že bude předsedou vlády a on bude předsedou Sněmovny. Tak si říkám, že kdyby to bylo možné vrátit, že bych nabídku asi přijal. Situace byla jiná, Klaus by nebyl prezidente­m. Ale tehdy jsem Zemanovi nevěřil, že není dohodnutý s Klausem,“bilancuje Ruml.

Někteří aktéři tehdejších událostí se dnes k „Sarajevu“vracejí neradi. „Nezlobte se, já se k politickým otázkám nevyjadřuj­u,“říká tehdejší místopředs­eda ODS Miroslav Macek. „Pan prezident je na cestách, byl ve Washington­u a pak v Kazachstán­u,“omlouvá Klause mluvčí jeho institutu Petr Macinka.

Jaké jsou vztahy mezi pučisty a Klausem dnes? „Potkávali jsme se v době opoziční smlouvy, ale okolnosti Sarajeva jsme nerozebíra­li. Dnes se už nevídáme,“říká Ruml.

Pilip se s Klausem občas potkává v zimě v krkonošské Peci pod Sněžkou na lyžích. „Nemám s ním jako s osobou, na rozdíl od jeho názorů, žádný problém,“potvrzuje Pilip.

Někdejší senátor Jan Ruml nyní po letech mimo politiku zvažuje nabídku opět kandidovat příští rok v jednom z pražských senátních obvodů.

Pilipovi politika nechybí. Jako nestraník spolupracu­je s lidovci, je jedním ze stranickýc­h expertů. O ničem jiném neuvažuje.

 ??  ??
 ??  ?? MAFRA
MAFRA
 ?? Foto: Michal Šula, Yan Renelt, Michal Růžička, ??
Foto: Michal Šula, Yan Renelt, Michal Růžička,
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Tehdy Ruml a Pilip před novináři přečetli prohlášení a vyzvali Klause k odstoupení z čela ODS.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Tehdy Ruml a Pilip před novináři přečetli prohlášení a vyzvali Klause k odstoupení z čela ODS.
 ??  ?? Hlavní aktéři Jan Ruml (vlevo) se dnes živí jako advokát a ekolog. Zvažuje kandidatur­u do Senátu. Ivan Pilip (vpravo) podniká a radí lidovcům. S Václavem Klausem se prý vídá dál – potkávají se na horách.
Hlavní aktéři Jan Ruml (vlevo) se dnes živí jako advokát a ekolog. Zvažuje kandidatur­u do Senátu. Ivan Pilip (vpravo) podniká a radí lidovcům. S Václavem Klausem se prý vídá dál – potkávají se na horách.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia