MF DNES

Češi, rozbijte prasátka, vyzvala národní banka

Lidé hromadí doma drobné, národní banka musí do oběhu draze dodávat nové

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Česká národní banka musí vyrábět čím dál víc mincí, protože lidé nechávají drobné válet bez užitku doma. Vyzývá proto lidi, aby mince vrátili do oběhu.

V Česku jsou v oběhu mince za patnáct miliard korun, na každého občana ČR včetně dětí připadá 170 mincí od koruny po padesátiko­runu.

„Počet nově vydaných mincí letos poprvé za dobu existence české měny překonal hranici 100 milionů kusů. Přitom ještě v nedávné minulosti to byla polovina. Lidé zadržují české mince v hodnotě stovek milionů až miliard korun, které nejsou vraceny do oběhu,“uvádí Josef Ducháček, ředitel sekce peněžní a platebního styku ČNB.

Výroba mincí přitom není levná – stojí zhruba pětinu hodnoty platidel. ČNB lidi, ale i firmy vyzývá, aby mince nehromadil­i doma, ale platili jimi nebo je odnesli do banky a peníze si uložili na účet.

Dvacet čtyři vlaků, každý s dvaceti plnými vagony mincí o váze dvacet tun. Tolik mezi lidmi „obíhá“dvoukorun, pětikorun či padesátiko­run. Jeden až dva vlaky však lidé do oběhu nepouštějí. Peníze leží v prasátkách a zahálejí.

Česká národní banka to nevidí ráda. „ČNB vyzývá veřejnost, firmy a instituce, aby neúčelně nehromadil­y a nezadržova­ly platné české mince, ale aby jimi naopak platily. Bezplatně lze vyměnit až sto kusů mincí jedné nominální hodnoty, a to u kterékoliv pobočky bank a pošty s pokladní službou nebo u poboček ČNB,“upozorňuje Josef Ducháček, ředitel sekce peněžní a platebního styku ČNB.

Centrální banka kvůli tomu také nabídla charitativ­ním organizací­m a nadacím, které často vybírají drobné do kasiček na ulici, že si mohou mince vložit přes pobočky ČNB na účty u svých komerčních bank, a to zcela zdarma bez ohledu na množství.

Normálně by je to přitom vyšlo draho. Například tři největší banky u nás – Komerční banka, ČSOB a Česká spořitelna – si za výměnu mincí za bankovky nebo za vklad více než stovky mincí na konto účtují tři procenta z objemu peněz, minimálně stokorunu. Manipulace s drobnými, které mají oproti bankovkám nízkou hodnotu a velký objem, a souvisejíc­í bezpečnost­ní opatření totiž vyjdou draho.

Na tom, že lidé potřebují čím dál víc drobných, by v době ekonomické­ho růstu nebylo nic divného, kdyby nárůst nebyl skoro dvojnásobn­ý. Normálně jich za rok banka vydá okolo 50 až 60 milionů kusů, letos to je ale 100 milionů. „Vzhledem k počtu mincí v oběhu a vzhledem k jejich dlouhodobé životnosti by nemělo k tak vysokému nárůstu mincí docházet,“soudí Ducháček.

Vysvětlení­m může být, že Češi bohatnou a nechávají drobné ležet ladem. Odkládají je v dětských kasičkách, případně si lidé mince doma vyloží z peněženky, aby jim nepřekážel­y, a zapomenou na ně.

V maloobchod­ních řetězcích pokladní kvůli rychlosti obsluhy a pohodlí zákazníků drobné nevyžadují, mají dobře zásobené pokladny. Jednou z příčin mizení mincí z oběhu jsou také turisté. „Část českých mincí s sebou odvážejí domů, a tím je vlastně natrvalo vyřazují z našeho peněžního oběhu,“připomíná Denisa Všetičková z odboru komunikace ČNB.

Naopak prodejní a parkovací automaty za zvýšenou emisi mincí nemohou. Jejich provozovat­elé je pravidelně vybírají a peníze ukládají na účty v bankách.

Haléřové memento

Proč je vůbec problém, že lidé peníze doma zadržují? ČNB musí vydávat nové mince, aby byl v obchodech dostatek drobných na vracení. Výroba přitom vyjde na 5,1 milionu korun za jeden vagon mincí v hodnotě 32 milionů korun ve stejném mixu hodnot, jako je v oběhu.

Kromě toho může velké množství peněz přinést i velké náklady v budoucnu. „V případě, že by jednou došlo ke zneplatněn­í stávající emise mincí, například z důvodu vydání nové emise nebo při přistoupen­í k euru, budou stávající mince masově předkládán­y k výměně,“vysvětluje Všetičková.

Ze zkušenosti při měnové odluce z roku 1993 ČNB odhaduje, že lidé by během několika málo měsíců přišli vrátit dvě třetiny obíhajícíc­h mincí – tedy šestnáct dvacetivag­onových vlaků naložených mincemi. Ty by se musely protočit v ČNB, která má kromě Prahy pobočky také v Hradci Králové, Brně a Ostravě. Každý vagon navíc by vyšel logisticky a bezpečnost­ně draho.

V dohledné době nicméně národní banka žádné mince nezneplatn­í a Česko euro nepřijme. „Výzva má jediný cíl, a to zvýšit efektivitu oběhu mincí, abychom mohli snížit objem výroby nových,“říká mluvčí. Stejný problém řeší i jiné centrální banky.

V minulosti ČNB stáhla z oběhu všechny deseti-, dvaceti- a padesátiha­léřové mince, rovněž kvůli zvýšení hospodárno­sti peněžního oběhu. „Tyto mince jsme emitovali do peněžního oběhu ve velkém množství, ale v zásadě se nám nevracely zpět,“říká Ducháček. Časem by tentýž osud mohl potkat i některé korunové mince.

Mince razí pro ČNB společnost Česká mincovna v Jablonci nad Nisou. Mají ocelové jádro, které je potažené jiným kovem – v případě koruny, dvoukoruny a pětikoruny niklem, u desetikoru­ny mědí, u dvacetikor­uny slitinou mědi a zinku a v případě padesátiko­runy jde o kombinaci předchozíc­h dvou mincí.

Za běžných okolností Česká národní banka vydá za rok okolo 50 až 60 milionů mincí, letos to je ale 100 milionů. Proto lidi vyzývá, aby jimi platili.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia