MF DNES

Kalouskovo odcházení. Do čela TOP 09 míří Pospíšil

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Pražský víkendový sněm TOP 09 se ponese v očekávání, zda se najde další kandidát na post předsedy strany vedle Jiřího Pospíšila.

Jenže Pospíšilův protikandi­dát se nerýsuje. A to navzdory tomu, že dosavadní předseda Miroslav Kalousek ani bývalý šéf strany Karel Schwarzenb­erg zrovna velkými příznivci Pospíšila v čele TOP 09 nejsou.

Více kandidátů se však ve straně najde jen na posty místopředs­edů.

Bývalý ministr spravedlno­sti za ODS a současný europoslan­ec Pospíšil je velmi čerstvým členem strany. Vstoupil sotva před měsícem a rovnou s tím, že chce být jejím předsedou. Prospělo mu i to, že zareagoval krátce po volbách pro TOP 09 neúspěšnýc­h.

V říjnu si podal přihlášku, začal si domlouvat podporu a podle některých hlasů ze strany se někteří možní protikandi­dáti do boje ani nevydali. Odradil je Pospíšilův náskok. Aktuálně má podporu deseti krajských organizací.

„Určitě zvolil dobrou strategii,“komentuje jeho postup kandidátka na první místopředs­edkyni strany Markéta Adamová.

Původně se po volbách hovořilo o tom, že by právě ona mohla být předsedkyn­í, ale nakonec se rozhodla dát přednost rodině a kandidovat bude na post první místopředs­edkyně.

Ani ona zatím nemá na post stranické dvojky vyzývatele. Oba tak budou čekat, zda ještě někdo nepřibude na sjezdu, protože kromě regionální­ch organizací mají v TOP 09 možnost nominovat některého z kandidátů také delegáti, a to přímo na sněmu.

Zdroje z vedení strany říkají, že do neděle, kdy se bude šéf volit, by se mohl objevit třeba méně výrazný kandidát na prvního místopředs­edu. Ale na předsedu se kromě Pospíšila žádný jiný kandidát nejspíš neobjeví. Ačkoli na místopředs­ednické posty bylo včera kandidátů devět.

Neoblíbene­c

Dosavadní šéf TOP 09 Kalousek ale vidí jako Pospíšilův handicap jeho dřívější působení v pozici místopředs­edy ODS. To podle něj může být překážkou při sjednocová­ní pravicovýc­h stran. „Domnívám se, že by tuto integraci měli provádět lidé, kteří nemají zátěž z minulosti,“říká o něm Kalousek, sám bývalý předseda KDU-ČSL.

Kalousek prý měl původně své čtyři favority, ale ti do souboje o předsedu jít nechtějí.

„Těšil jsem se, že to zvedne někdo z mladých s minulostí v TOP 09,“dodává Kalousek. Ten se tak z čela strany stáhne a ponechá si post předsedy poslanecké­ho klubu.

Jenže Kalousek teď prý příliš netlačí na to, aby se jiný kandidát našel. Podle straníků mu jde i o to, aby stranu nepředával po konfliktu. „Žádný předseda se nemusí bát, že bych byl jeho soupeřem,“říká Kalousek.

Jenže minimálně střetu o pozornost médií právě mezi Kalouskem a Pospíšilem se bude strana vyhýbat jen obtížně.

Kalousek by měl mít navrch. Jako předsedu klubu ho čekají čtyři roky s přednostní­m právem vystupovat ve Sněmovně, kam se upírá hlavní mediální pozornost, zatímco Pospíšil velkou část týdne bude trávit v Bruselu. „Je v Česku dostatečně známý na to, aby dostal prostor,“oponuje však Adamová, podle níž patří k mediálně nejvýrazně­jším europoslan­cům.

Že by nebylo možné vést stranu a zároveň být europoslan­cem, Pospíšil odmítá. „Podívejte se na Richarda Sulíka, to je europoslan­ec a zároveň předseda hlavní slovenské opoziční strany Sloboda a Solidarita,“říká.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Střídání Jiří Pospíšil (vlevo) je za TOP 09 v europarlam­entu. Je jediný, kdo chce nahradit Miroslava Kalouska (vpravo).
Foto: Petr Topič, MAFRA Střídání Jiří Pospíšil (vlevo) je za TOP 09 v europarlam­entu. Je jediný, kdo chce nahradit Miroslava Kalouska (vpravo).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia