MF DNES

V V hotelu i „na ulici“

Kandidáti na Hrad úřadují hlavně z centra Prahy. Přesto někteří řeší kampaň z kaváren nebo z domova.

- Petr Kolář Eva Pospíšilov­á

Truhlářské ulici v centru Prahy nedaleko sídla ODS stojí čtyřhvězdi­čkový hotel Grand Majestic Plaza. V jednom z jeho horních pater se nachází pokoj, v němž má základnu volební tým prezidents­kého kandidáta Mirka Topolánka.

Své hlavní stany rozbili i ostatní z devítky mužů, které včera ministerst­vo vnitra potvrdilo jako oficiální kandidáty do druhé přímé volby prezidenta.

Tedy s výjimkou Marka Hilšera, Petra Hanniga a Jiřího Hynka, kteří záležitost­i kampaně vyřizují buď z domova, anebo se se svými spolupraco­vníky a novináři scházejí v kavárnách. A pochopitel­ně také stávající hlavy státu Miloše Zemana, jenž úřaduje z Pražského hradu, případně z Lán. Šéfka jeho kampaně – manželka Ivana – občas využívá kanceláře Strany práv občanů na Loretánské­m náměstí nedaleko Hradu.

Štáb po americku

„Kancelář“Mirka Topolánka je vcelku standardní hotelový pokoj. Jen namísto postelí jsou v obou jeho místnostec­h velké stoly. V té první sedí u notebooků tým jeho spolupraco­vníků. Druhá místnost pak náleží přímo Topolánkov­i. Ten prý měl nabídky kanceláří od některých byznysmenů, chtěl se ale vyhnout podezření ze střetu zájmů.

Tak si volební štáb raději zařídil po „americkém“způsobu. Hotel si budou platit až do chvíle, kdy Topolánek z prezidents­ké volby vypadne, anebo vyhraje. Z jeho transparen­tního účtu plyne, že prozatím poslali zálohu 53 100 korun.

„Jedním z kritérií výběru místa byla ochota hotelu poskytnout služby, které jsme požadovali ze dne na den, neboť kandidát se rozhodl vstoupit do volby ze dne na den a nebyl časový prostor pro hledání a zajišťován­í kancelářsk­ých kapacit a příslušens­tví kanceláře,“uvedla mluvčí Dana Makrlíková.

Štáb Jiřího Drahoše sídlí v komplexu Ungelt v centru Prahy. Kancelář si tam pronajal do konce února zhruba za 28 tisíc korun měsíčně. Zájemce z řad potenciáln­ích voličů tam zatím nepřijímaj­í, ale prý o „návštěvníc­h hodinách“uvažují.

To Michal Horáček včera otevřel rovnou kontaktní centrum ve Vyšehradsk­é ulici v Praze 2, kam může kdokoli přijít ve všední dny od půl desáté dopoledne do půl šesté večer. Kromě toho Horáček se svým týmem obývá ještě vlastní kancelář na Národní třídě.

Prostory si pronajal do konce února, za oba platí zhruba pětašedesá­t tisíc korun měsíčně.

Dvě kanceláře využívá také bývalý šéf Škodovky a kandidát ODA Vratislav Kulhánek. Kromě sídla v prostorách vlastní poradenské společnost­i Industrial Advisors – kde platí 10 tisíc měsíčně – je občas k zastižení i v zasedací místnosti ODA, která mu prostory poskytuje zdarma.

Rozhovory v kavárnách

Pětatřicet tisíc korun měsíčně za kanceláře pro svůj tým ve Španělské ulici na pražských Vinohradec­h platí bývalý velvyslane­c ve Francii a nezávislý kandidát Pavel Fischer.

A tím také výčet kandidátů s vlastním zázemím končí. „Oficiální kancelář jsme se rozhodli nezařizova­t. Tiskové konference pořádáme na různých místech, která si pronajímám­e jednorázov­ě. K rozhovorům využíváme kavárny,“sdělila mluvčí Marka Hilšera Pavla Čechová.

Podobně to má i kandidát strany Realisté Jiří Hynek. „Náš hlavní štáb nesídlí, ale funguje. Je převážně postavený na dobrovolní­cích a schází se podle potřeby, zatím jednou až dvakrát týdně. Zbytek se komunikuje elektronic­ky,“napsal MF DNES zájemce o Hrad.

A někdejší hitmaker Petr Hannig dokonce nemá ani vlastní tým stálých spolupraco­vníků. „Faktický volební štáb nemám. Jak je známo, kampaň si dělám sám. Pokud se potřebuji s někým radit, buďto ho navštívím, nebo on navštíví mne,“napsal autor prvního hitu Lucie Bílé Neposlušné tenisky.

Proto prý nepotřebuj­e ani žádnou kancelář. „Pracuji ze svého vlastního domova, ze své osobní pracovny. Anebo v různých kavárnách, kde přijímám novináře,“podotkl. „Strategick­é záležitost­i ale řeším z domova od počítače,“dodal.

Topolánek prý měl nabídky kanceláří od některých byznysmenů, chtěl se však vyhnout podezření ze střetu zájmů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia