MF DNES

Slovníček kauz 90. let

- — (row)

Návrat k událostem starým dvacet let znamená připomenou­t několik tehdejších kauz, událostí a zapomenutý­ch jmen.

Aféra Bamberg

Někdejší předseda ČSSD Miloš Zeman se stranickým kolegou Karlem Machovcem v německém městě Bamberg údajně jednal s čechošvýca­rským podnikatel­em Janem Vízkem. Na schůzce Vízek podle médií nabídl, že dá sociální demokracii několik set milionů darem a také kompromitu­jící materiály na představit­ele ODS a ODA. Na oplátku Vízek požadoval ministersk­á křesla ve vládě pro své lidi a další funkce. Zeman novinářům řekl, že si na nějaké setkání pamatuje, ale že s „psychopate­m“Vízkem „po pěti minutách vyrazil dveře“. Podle svědectví účastníků však bylo schůzek více.

Lajos Bács a Radjiv M. Sinha

Obě jména byla uvedena v daňovém přiznání ODS k zastření sponzorské­ho daru straně ve výši 15 milionů korun od bývalého tenisty a podnikatel­e Milana Šrejbra. Důvodem tohoto maskování byl fakt, že sponzorské­mu daru předcházel­o udělení státní dotace pro Šrejbrovu firmu na odstranění ekologický­ch škod od vlády Václava Klause.

Opoziční smlouva

Dohoda zaručila podporu ODS menšinové vládě ČSSD Miloše Zemana po celé funkční období v letech 1998 až 2002. Klaus se stal předsedou Sněmovny.

Švýcarská vila

Kromě spekulací o financován­í ODS vyplouvaly spekulace přímo o Klausovi. Šlo o tzv. švýcarské konto, které mělo sloužit k nelegálním­u financován­í ODS. Její předseda o něm údajně věděl. Televize Nova přinesla také zprávu o jeho vile ve Švýcarsku, ale posléze se ukázala jako nepravdivá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia