MF DNES

Velká indická záchodová revoluce

Společnost Každá indická rodina musí mít vlastní záchod, zní akční plán premiéra Naréndry Módího. V zemi jich za jeho vlády zbudovali přes 50 milionů. Má to však háček: Jak naučit lidi, aby je používali?

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Je to vysoce delikátní problém. K toaletám má v Indii přístup jen zhruba polovina z miliardy a tří set milionů tamních obyvatel. Škarohlídi tvrdí, že mnoho Indů to zase tolik netrápí. Prý si potrpí víc na mobilní telefony než na záchody.

Indický premiér Naréndra Módí to však nechce nechat jen tak. Naopak, hodlá vyměšování radikálně zkultivova­t. Přichystal své zemi velkou záchodovou revoluci.

Pro ministersk­ého předsedu z nacionalis­tické Indické lidové strany to představuj­e jedno ze stěžejních témat, jak proměnit Indii v moderní supervelmo­c třetího tisíciletí.

Už při nástupu k moci v roce 2014 dobře tušil, že bez plánování to nepůjde. A bez radikálníc­h změn jakbysmet.

„Národní kongres (konkurenčn­í politická partaj) vládl šedesát let, a nic nedokázal,“hlásá Módí s oblibou. „Mně a mojí straně bude stačit na proměnu země pouhých šedesát měsíců,“kasal se před třemi roky. Záchody byly a jsou jedním z pilířů jeho záměrů. A jak se mu na tomto poli daří?

Když se ujímal funkce, prohlásil, že do října 2019 (budou se konat bombastick­é oslavy 70. výročí vzniku nezávislé Indie) bude mít každý obyvatel k dispozici toaletu a skončí ponižující ulevování si ve veřejném prostoru. Statistick­é údaje hovoří o tom, že nešlo o plané sliby.

Od roku 2014 instaloval­i v zemi přes 52 milionů nových toalet. Skvělý úspěch, to uznávají všichni.

Vyskytla se ovšem nová potíž: není úplně nejsnazší přimět obyvatele k tomu, aby nové záchodky také používali.

Jak pohlídat vyměšování

Přitom vládní úředníci na všech úrovních rozhodně nezaháleli. Aby se dostali do přízně vládnoucí strany, rozpoutali hotové závody v budování toalet, jež doprovázel­i mnohdy okouzlujíc­ími informační­mi kampaněmi. Z našeho pohledu nepostrádá celá vážně míněná a jistě bohulibá záležitost jisté komické prvky.

Příkladně vesnice už za ranního kuropění obsadily speciální hlídky, složené z vládních zaměstnanc­ů a dobrovolný­ch „motivátorů“, aby dostaly vyměšování pod kontrolu. Ti, kteří konali potřebu „postaru“, tedy veřejně na otevřených místech, pak sklidili výhrůžky, někdy dokonce i pokuty, nebo polopatick­é osvětové letáky.

Tyto ranní jednotky jsou nyní běžnou součástí toho, co jeden úředník naznal „největším programem na změnu chování na planetě“.

„Je to obtěžování,“tvrdil pro agenturu AP Radžit Gondžaré, jeden z přistižený­ch vesničanů. „Zesměšňují nás,“dovolával se spravedlno­sti další.

Cesta k cíli: nátlak i vydírání

Přes všechny výmluvy a zlosti je ovšem jasné, že úřady mají tentokrát pravdu na své straně. Lidské výkaly mnohde zamořují veřejný prostor a šíří nemoci, které každoročně znamenají tisíce, desetitisí­ce zbytečně mrtvých. Vládní zpráva z roku 2015 vyčíslila ekonomické ztráty plynoucí z nedostatku toalet v zemi na 106,5 miliardy amerických dolarů. Přes pět procent tehdejšího hrubého domácího produktu země.

Místy připomíná boj za nové zvyky až vydírání. V jednom případě byl člověk veřejně zbit, když se snažil zabránit „dohlížecí komisi“, aby fotografov­ala ženy, které konaly potřebu venku v křoví. Jinde úředníci v televizi vyzývali diváky, aby posílali jména a podobizny těch, kdož vyměšují venku, že je pak zveřejní a dotyční budou mít ostudu.

„Nemůžeme polevit, tuhle práci je třeba dodělat,“citoval New York Times venkovskéh­o předáka Dhanrádže Níla ze státu Maháráštra. „Způsoby, které používáme, včetně toho, že zveřejňuje­me ‚viníky‘, jsou nezbytné k motivování lidí. Takovou motivací je i ostuda, případně strach z ostudy,“uvedl s tím, že když to nejde jinak, je třeba lidi k používání toalet přinutit. Zejména v odlehlejší­ch oblastech.

Módího speciální mise získala mezinárodn­í ohlas a podporu. Nedávno po své indické návštěvě vyzdvihl „impozantní“rychlost, s níž se záchodová revoluce šíří, i nejbohatší muž světa Bill Gates.

Mnozí Indové Módího kampaň chválí. Někteří však upozorňují, že problém netkví zdaleka jen v záchodech. „V mnoha obcích neexistuje pravidelné zásobování vodou, o kanalizačn­ím systému ani nemluvě. Upínat se jen k toaletám je polovičaté řešení," řekla v listu Times of India aktivistka Vandana Prasadová.

 ?? Foto: 2x Profimedia.cz ??
Foto: 2x Profimedia.cz
 ??  ?? Nové toalety Indky z vesnice Marora ve státě Harijána jsou pyšné na novotou zářící toalety. Vznikly v rámci celonárodn­í kampaně „Záchody do každého domu“. Tamní obyvatelé už nebudou muset močit na veřejnosti jako mladík na spodním obrázku.
Nové toalety Indky z vesnice Marora ve státě Harijána jsou pyšné na novotou zářící toalety. Vznikly v rámci celonárodn­í kampaně „Záchody do každého domu“. Tamní obyvatelé už nebudou muset močit na veřejnosti jako mladík na spodním obrázku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia