MF DNES

Amatér chce dnes letět „do vesmíru“

Lidé Postavil si sám raketu, protože chce dokázat, že Země je placatá.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Jmenuje se Mike Hughes, říkají mu Šílenec a vůbec to není od věci. Příští americký astronaut nebo tak něco. Amatérský astronaut.

Postavil si sám raketu a chce dnes odstartova­t směrem ke hvězdám.

Raketa je na páru. Opravdu, na páru.

Postavil ji přesto, že povoláním je řidič limuzíny.

Šílence Mikea Hughese ale pohání vyšší poslání. Věří totiž, že nám lžou: vy blázínci, Země přece není kulatá, je placatá.

A on vzletí, aby to na vlastní oči viděl a dokázal.

Věří nejen tomu, že planeta je jako lívanec. Věří i tomu, že by to mohl přežít.

Plánuje letět nad Mohavskou pouští na jihovýchod­ě Kalifornie rychlostí něco přes sedm set kilometrů v hodině, dráha letu by měla být dlouhá asi kilometr a půl a největší výška, kterou má dosáhnout, dělá šest set metrů. Zpět bezpečně na zem ho mají dostat tři padáky.

Ale to je jen plán. Ani sám astronaut neví, jak to dopadne, protože jeho raketa neprošla žádnými zkouškami. Ještě to tak: kdyby se něco pokazilo, udělalo by mu to pěknou díru do rozpočtu a musel by opět obcházet skládky a automobilo­vá vrakoviště, aby si opatřil nový hliník a další kovové součástky.

Tryska je ze vzdušného filtru z leteckého motoru. Zářivě červenou barvu, kterou raketu natřel, koupil v běžné drogerii a odpalovací rampa je vyrobena z očesaného obytného vozu, který pořídil za 1 500 dolarů.

Celkem ho raketa stála dvacet tisíc dolarů. Naštěstí to všechno nemusel platit sám, z řidičského platu patnácti dolarů na hodinu plus spropitné by to ani neutáhl. Jeho hlavním sponzorem je společnost Research Flat Earth, která hledá důkazy, že Země není koule, ale placka.

Jedenašede­sátiletý Mike Hughes k ní má blízko. „Nevěřím na vědu,“říká. „Není žádný rozdíl mezi vědou a sci-fi.“

No, nějaké vědecké zákony přece jen asi platí, například zemská přitažlivo­st: než se Hughes dal na rakety, prováděl dlouhé skoky v autech přes propasti a podobně. Jenže si dvakrát těžce poranil záda, a tak hledal něco bezpečnějš­ího, tudíž se dal na amatérskou kosmonauti­ku.

Jistě, dnešní plánovaný let do výšky 650 metrů není žádný velký skok pro lidstvo. Ale další krok ho má zanést o hodně výš. Vymýšlí raketu, která by nestartova­la z povrchu Země, jak to postaru dělají zkostnatěl­í technici na Cape Canaveral nebo v Bajkonuru. Hughesovu příští raketu mají vynést do atmosféry plynem naplněné balony, které se pak oddělí a v té chvíli se zažehne motor. Tahle raketa by měla dostat Hughese do výšky asi sto kilometrů.

Odtud už se dá rozhodně potvrdit, že Země je placatá.

Tuto druhou raketu Hughes vymýšlí s mužem jménem Waldo Stakes, jenž vede firmu na výzkum rychlých pozemních vozidel. Stejně jako Hughes ukazuje, že nemá malé cíle, protože pracuje na autě jezdícím rychlostí 3 000 kilometrů v hodině.

 ?? Foto: ČTK ?? Kosmonaut-amatér Mick Hughes pózuje s raketou, kterou si sám postavil a s níž se chce dostat do „vesmíru“.
Foto: ČTK Kosmonaut-amatér Mick Hughes pózuje s raketou, kterou si sám postavil a s níž se chce dostat do „vesmíru“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia