MF DNES

Kim Čong-un řídil „zázrak, který ohromuje svět“

- — František Dvořák

Třetí z řady severokore­jských diktátorů pokračuje v rodinné tradici, objíždí svou zemi a dohlíží na téměř každý aspekt života. Bez jeho přítomnost­i se nemohla obejít ani taková událost, jakou bylo představen­í nového nákladního vozu, údajně ryze severokore­jské provenienc­e.

„Vynikající soudruh“zadal podle Korejské ústřední tiskové agentury automobilc­e Sungri, specializo­vané na výrobu nákladních vozidel, autobusů a terénních osobních aut, úkol – vyrobit „nákladní vozy nového stylu, které budou projevením revolučníh­o ducha soběstačno­sti“.

Se „soběstačno­stí“by to však Severokore­jci od rýsovacích prken přes prototyp až k sériové výrobě tak rychle nezvládli. Kvůli sankcím nemá země přístup k nejnovější­m technologi­ím, a tak se často musí spolehnout na linky a stroje, které některá ze západních automobile­k vyřadila. Ty se přes prostřední­ky objeví na území komunistic­ké monarchie, kde dostanou druhou šanci.

Zdrojem jsou podle všeho hlavně čínské firmy, které v rámci partnerstv­í joint-venture spolupracu­jí se světovými výrobci.

„Soudruh vážený nejvyšší vůdce osobně řídil nákladní automobil, aby se podrobně seznámil s jeho výkonem a technickým­i specifikac­emi. Poznamenal, že pěkné a atraktivní pětitunové vozy našeho stylu jsou vzácným bohatstvím. Dodal, že nově vyrobené pětitunové nákladní automobily dokázaly, že zoufalé snahy nepřátelsk­ých sil zablokovat pokrok KLDR posílily nezdolného ducha korejských dělníků a přiměly je vytvořit velký zázrak, který ohromuje svět,“citovala Společnost česko-korejského přátelství Pektusan Korejskou ústřední tiskovou agenturu.

Nový nákladní vůz podle všech indicií pochází ze starších modelů nissanu, do KLDR se pravděpodo­bně dostal přes čínského partnera japonské automobilk­y, firmu Dongfeng a její divizi Zhengzhou Nissan Automobile. Sungri je jedna z největších automobilo­vých továren v zemi, vznikla v roce 1950 a první kus vyrobila o osm let později.

Několik dní před návštěvou továrny na auta vyzkoušel Kim Čong-un také nový severokore­jský traktor Chollima-804. Osmdesátik­oňový stroj také pochází z „odloženého“modelu zahraniční­ch výrobců. Mělo by jít o jeden ze starších modelů značky New Holland, která patří do koncernu Fiat.

 ?? Foto: Reuters ?? s přispěním Michala Strnada Za volantem Severokore­jský vůdce Kim Čong-un při prohlídce nového nákladního vozu.
Foto: Reuters s přispěním Michala Strnada Za volantem Severokore­jský vůdce Kim Čong-un při prohlídce nového nákladního vozu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia