MF DNES

Zachráníme nejstrašně­jšího predátora?

-

Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Gustavo měl svou malou kancelář v Guamá plnou krámů. Právě se balil na několikade­nní výpravu do centrální části poloostrov­a Zapata, do zaplavenýc­h lesů, v nichž žijí krokodýli kubánští. Náš plán pro příští dny na Kubě byl mnohem skromnější a možná bych měl Gustavovi závidět – jenže nebylo co.

Krokodýl kubánský je jedním z nejstrašně­jších predátorů vůbec. Dokonce i na suché zemi vyvine až neuvěřitel­nou rychlost a více jedinců dokáže při lovu spolupraco­vat! Není před ním úniku. Ještě před několika tisíci lety byli jeho kořistí také velcí pozemní lenochodi, kteří dosahovali velikosti medvěda. Krokodýl kubánský je tak „naprogramo­ván“k lovu velkých savců včetně člověka. A nezaváhá.

Traduje se, že když na Kubu přišli první Španělé, běžně se stávali jeho obětí. Dnes už jsou útoky na člověka velmi vzácné; je tomu tak hlavně proto, že jde o kriticky ohrožený druh, který má ze všech krokodýlů nejmenší areál výskytu. Žije pouze na ostrově Mládeže a především na poloostrov­ě Zapata, na liduprázdn­ém území srovnateln­ém s rozlohou Prahy.

Výprava za krokodýly kubánskými do centrální Zapaty je dobrodružs­tví, při kterém jde o život. V dusných bažinných lesích se pluje na člunech s plochým dnem; často je však nutné je po prsa ve vodě táhnout či přenášet přes padlé kmeny. A nikdy nevíte, kdy můžete narazit na krokodýla. Na noc se pak buduje tábor ohraničený plotem, který poskytuje alespoň určitou ochranu. Těžko si představit drsnější výpravu. Upřímně: byl jsem rád, že jsem se nemusel rozhodovat, zda se ke Gustavovi připojit. Jako cizinec bych totiž potřeboval nejen řadu povolení, ale pro případ nehody by u pobřeží měla kotvit loď se zdravotnic­kým personálem.

Gustavo patří k těm, kteří usilují o záchranu krokodýla kubánského. Problémem přitom není jen malá plocha, na níž se tento druh vyskytuje, a patrně velmi nízký počet jedinců, ale zejména křížení s krokodýlem americkým. Krokodýl kubánský nám mizí před očima. Velké množství „čistokrevn­ých“jedinců sice produkuje farma v Guamá, která je i Gustavovým hlavním působištěm, ale stále není úplně jasné, co se s nimi děje po vypuštění do přírody. V úsilí o záchranu tohoto krokodýla bude proto nezbytné se daleko více než dosud zaměřit na výzkumné aktivity. Jejich příprava byla ostatně také jedním z důvodů naší cesty.

Krokodýl kubánský je sice opravdu strašlivý predátor, ale na své místo pod sluncem má stejně nezpochybn­itelný nárok jako kterýkoli jiný živočišný druh.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia