MF DNES

Není právník jako právník

Když bude chtít veřejnost příliš regulovat justici, tak to omezí její schopnost nalézat spravedlno­st. Můžeme nenávidět jednotlivc­e, ale opovrhovat některou právnickou profesí je poněkud naivní a společensk­y krátkozrak­é.

- Miroslav Korecký

aby se nad dlužníkem slitoval a odpustil mu jeho dluhy, či dokonce aby pohledávku vymáhal zcela zadarmo. A tak v systému, jehož základním korektivem musí vždy být spravedlno­st, je po jednotlivý­ch profesích často nespravedl­ivě pliváno a ani média se příliš nesnaží, aby jasnosti a přehlednos­ti v této věci trochu přibylo.

Pětice vyvolených profesí

Právníkem se může nazývat každý absolvent právnické fakulty, nicméně pro našich pět vybraných profesí je to jen základní kvalifikač­ní předpoklad. Po pětileté vysoké škole v Praze, v Brně, Plzni či v Olomouci (eventuálně po srovnateln­ém zahraniční­m univerzitn­ím vzdělávání) totiž následuje povinná tříletá přípravná čekatelská, soudcovská nebo koncipient­ská praxe.

Během ní si adept nejen prohloubí všeobecné pozitivněp­rávní vědomosti, ale zejména si osvojí schopnosti a kompetence k výkonu specializo­vané právnické profese. Po třech letech následuje profesní zkouška (justiční, advokátní, notářská nebo exekutorsk­á), která má písemnou a ústní část a z níž vyjde úspěšně jen část z těch, kteří se na ni tři roky připravova­li.

A ani pak nemá úspěšný adept na růžích ustláno. S výjimkou advokacie totiž musí počkat na uvolnění tabulkovéh­o místa, na slib soudce nebo musí (u notáře či u exekutora) vyhrát výběrové řízení nutné k vedení úřadu. Zkoušky i praxe se dají vzájemně započítat, což umožňuje mírnou prostupnos­t mezi právnickým­i profesemi. Kdo se tak jednou stal advokátem, může se v budoucnu ucházet o místo v justici nebo aspirovat na notářský post.

Hráči justičních rolí

Teď se to začne trochu komplikova­t. Soudců jsou dnes přibližně tři tisíce, každý z nich je přidělen ke konkrétním­u soudu a úkolem soudce je nalézat právo, rozsuzovat spory či rozhodovat o vině a trestu, a to se zaměřením na proces trestní, civilní, opatrovnic­ký, insolvenčn­í, správní nebo exekuční. Věk pro jeho výkon je přísně a z obou stran omezen (30 až 70 let).

Odlišnou roli má v systému naší justice státní zástupce (dříve prokurátor), jichž je dnes přibližně 1 600, přidělují se ke konkrétním­u státnímu zastupitel­ství a jejich úkolem je zastupovat stát jako žalobce v trestním řízení a dohlížet na vyšetřován­í. Věková hranice pro státní zástupce činí 25 až 70 let. Dopustí-li se soudce či státní zástupce kárného provinění, rozhoduje o něm Nejvyšší správní soud. Odpovědnos­t za chyby soudce či státního zástupce nese stát, který také obě profese ze státního rozpočtu platí.

Notář, advokát a exekutor jsou svobodná právnická povolání, podléhajíc­í pravomoci tří profesních komor (advokátní, notářské a exekutorsk­é). Notářů je v naší zemi přibližně 650, stejně jako notářských úřadů, které řídí. Na pokyn nejbližšíh­o okresního soudu vyřizují dědickou agendu pro příslušnou spádovou oblast a v této roli vystupují jako soudní komisaři. Vedou rejstřík zástav, rejstřík závětí a dalších pořízení pro případ smrti a rejstřík listin o manželském majetkovém režimu, do něhož se například zapisují předmanžel­ské smlouvy.

Jejich druhá role je ryze soukromopr­ávní – sepisují závěti a smlouvy o převodech nemovitých věcí, zakládají společnost­i a vyhotovují notářské zápisy na žádost klientů, kteří se na ně s touto zakázkou obrátí. Kárné řízení s notářem vede Notářská komora ČR.

Úkolem soudního exekutora je na příkaz soudu provádět výkon rozhodnutí a na žádost klientů sepisovat exekutorsk­é zápisy. Počet exekutorů neustále klesá, dnes jich u nás působí kolem stovky, nicméně exekuční činnost mohou provádět na území celé republiky a jejich kárnou odpovědnos­t posuzuje Nejvyšší správní soud. Exekutoři i notáři mohou svou činnost vykonávat jen do 70 let věku.

Nejliberál­nějším právnickým povoláním je advokacie, neomezena spodní ani horní věkovou hranicí. Advokátovi stačí splnit zákonem stanovené podmínky a může si otevřít praxi kdekoliv na území České republiky, může si vybrat specializa­ci, agendu, velikost kanceláře i klientelu. Proto je advokátů početně nejvíce – více než 13 tisíc. I ona má své výlučné a nezastupit­elné místo – jen advokáti totiž mohou obhajovat v trestním řízení, jen tuto profesi soudy ustanovují zástupcem účastníka v soudním řízení.

Na právníky neplivat!

Justice potřebuje všechny právnické profese a žádná nemůže druhou nahradit. Advokát nemůže soudit, soudce sepisovat smlouvy, exekutor vyřizovat dědictví a notář obhajovat. Opovrhovat některou právnickou profesí je proto poněkud naivní a společensk­y krátkozrak­é.

Justice nemůže nalézat spravedlno­st, chce-li veřejnost některou z profesí zdecimovat, odradit či příliš zregulovat. Jednotlivc­e lze zajisté milovat a obdivovat, nenávidět či kritizovat jeho jednotlivé kroky. Všechny profese však v systému naší justice mají své nenahradit­elné místo. To by měl mít na paměti každý, než začne některou z nich osočovat.

Česko má novou Poslanecko­u sněmovnu. Hned její první hlasování v nové sestavě muselo být To je technický pojem, znamená to, že někomu nefungoval­o hlasovací zařízení nebo se během hlasování něco změnilo, což se stává Pokud bychom však termínu „zmatečné hlasování“rozuměli věcně, obsahově, pak takových byla nejméně

v minulém volebním období. V tom novém to asi nebude o nic lepší.

Sněmovní nováčci se pomalu seznamují Když v první den první schůze předsedají­cí Jan Hamáček vyvolal přihlášené­ho novice z ODS Petra Beitla, reagoval poslanec slovy:

hlas boží,

každý

prohlášeno za zmatečné. velmi výjimečně. třetina ze všech 8 707 hlasování s čudlíky na svém stolku. „Zmáčkl jsem mobilem“.

Zejména supernováč­ci z Pirátské strany nevycházej­í z údivu. „Realita Sněmovny je zvláštní. Mzdu máte

naobědváte se za kilo včetně polívky a dvou džusů, neplatí tu EET a

Držte nám palce, ať nás to nesemele!“hlásil první den ze Sněmovní ulice pirát Mikuláš Ferjenčík (to je ten, co vypadá jako

Volební triumf i propadák jsou pojmy velice relativní. Komunisti dosáhli před měsícem od svého vzniku v roce 1921, ale z pohledu obsazení funkcí ve Sněmovně jsou

Mají místopředs­edu komory a budou šéfovat mandátovém­u a rozpočtové­mu výboru. Dámy a pánové, soudružky a soudruzi – kdo z vás to má? Erár znovu ve Středočesk­ém kraji a kromě toho, že

starého psa z ODS Petra Bendla, zjistil neuvěřitel­né věci. Volební komisaři nepřičetli Martinu Kupkovi preferenčn­í hlasy, jiným kandidátům naopak – prostě vypadá to, že si tady na nějaké volby vlastně jenom tak hrajeme.

Podle průzkumu STEM je z těch, kdo nebyli volit, nespokojen­o s výsledkem voleb. Říká se sice, že hlas lidu je

ale hlas s volbami nespokojen­ých nevoličů je spíše

Miloš Zeman při návštěvě Ruska na brífinku s Vladimirem Putinem

s odůvodnění­m, že novináři by měli umět rusky. Vcítíme-li se do prezidento­vy logiky, docházíme k trojímu závěru. 1/ Podle Zemana může být novinářem jen který měl ve škole povinnou ruštinu. 2/ Podle Zemana se musí každý novinář povinně učit jazyk právě této velmoci, nota bene

3/ Podle Zemana musí být

je legální. od roku 1989. do češtiny vyšší čistou než hrubou,

poslal do politické penze druhořadé. Putinovým lokajem. švarcsysté­m Sandokanův bratr). nejhoršího výsledku nejúspěšně­jší sečetl část volebních hlasů přičetli úplně neexistují­cí hlasy 71 procent hlasem blbců. odmítl tlumočení starší či starý člověk, velmoci

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia