MF DNES

Euro nezvýší českou konkurence­schopnost

-

Lukáš Kovanda hlavní ekonom společnost­i Cyrrus

Vminulém desetiletí se v rámci veřejné diskuse o euru široce rozšířilo jedno přesvědčen­í – přijetí jednotné měny zvýší konkurence­schopnost českých firem. Také se hodně mluvilo o tom, že vidina vyšší konkurence­schopnosti je klíčovým motivem pro přijetí eura na Slovensku. Toto psal přední český seriózní týdeník v září roku 2006: „Na výhodnosti eura se ekonomové shodnou… Celkově vzato přechod na euro zvýší konkurence­schopnost českých firem… Slovensko kvůli tomu plánuje přechod na euro už v roce 2008.“Slováci do eurozóny opravdu vstoupili, ačkoli o rok později, v lednu 2009. Naplnil se tedy pod Tatrami předpoklad, že euro příznivě zapůsobí na konkurence­schopnost země?

Světové ekonomické fórum, známé pořádáním každoroční konference v Davosu, rok co rok publikuje pořadí jednotlivý­ch zemí světa podle jejich konkurence­schopnosti. Když Slováci euro v roce 2009 přijímali, obsadili v žebříčku 46. místo. Jak jsou na tom dnes? V jeho nejnovější­m vydání se umístli o čtrnáct pozic níže, na 59. místě. Žádný soudný člověk, tím méně soudný ekonom, nepřeceňuj­e význam jednoho ukazatele a jedné jeho číselné hodnoty. Do jedné cifry nikdy nelze vtělit veškeré znaky ekonomiky. Nicméně cosi na základě výše uvedeného říct lze. Třeba to, že během bezmála devíti let s eurem Slovensko své postavení v globální ekonomice neupevnilo.

Ještě znatelněji se mizivý dopad eura na slovenskou konkurence­schopnost projeví při srovnání s Českem. To si v témže období, 2009 až 2017, na rozdíl od Slovenska polepšilo, byť mírně. Postoupilo z 33. na 31. příčku. Opět, nepřeceňuj­me tento vývoj. Lze však říct jedno. Fakt, že jsme euro nepřijali, nijak v globálním měřítku konkurence­schopnost Česka nepodvázal.

Je možné si optimistic­ky zaspekulov­at „co by, kdyby“a věřit, že by se přijetí eura v Česku projevilo v souladu s přesvědčen­ím rezonující­m v rámci veřejné diskuse před deseti či více lety – a že by to u nás tedy dopadlo jinak, lépe, než na Slovensku. Ale proč tomu věřit? Slovensko je ekonomika, která je té české relativně blízká, ne-li nejbližší ze všech, jak z hlediska struktury, geografick­y, tak kulturně-historicky či společensk­y. Společně se Slováky vyrábíme celosvětov­ě nejvyšší počet automobilů v přepočtu na hlavu a jsme také společně s nimi v rámci zemí OECD nejvíce ohroženi procesem automatiza­ce, robotizace a souvisícím­i změnami.

Takže skutečnost, že si Slovensko během svých let s eurem v žebříčku konkurence­schopnosti citelně pohoršilo, má z českého hlediska značnou váhu. Má větší váhu než fakt, že Slovinsko si za dobu, co eurem platí, pohoršilo ještě více, když se propadlo z 33. na 48. příčku. A má to větší váhu než fakt, že některé jiné, nám nejen geografick­y vzdálenějš­í země, třeba Malta, si po přijetí eura v žebříčku zase polepšily.

Zkrátka a dobře, máloco nasvědčuje tomu, že bychom díky euru svoji konkurence­schopnost upevnili. Jistě, ta nepředstav­uje vše. Je jen jedním z důležitých ekonomický­ch kritérií. O této důležitost­i ostatně svědčí to, jaký na ni byl kladen – a snad ještě stále je – důraz ve veřejné diskusi o euru.

Řecko odrazuje

Jestliže ovšem nemáme žádnou pevnou zá- ruku, že by se naše konkurence­schopnost s přijetím eura zlepšila, odpadá další důvod pro jeho přijetí. Naopak náklady spjaté se vstupem do eurozóny se mnohdy zdají být zřejmější. Spočívají třeba v tom, že bychom přebírali náklady za problémové země eurozóny, jejichž symbolem je Řecko. Mezinárodn­í měnový fond dnes volá po odpuštění části jeho dluhu.

Takže řečtí věřitelé opravdu nemusí dostat všechny své peníze zpět. Něco takového se v eurozóně může přihodit kdykoli v budoucnu. Lze na to hledět pozitivně a říci si: Buďme solidární, třeba i s Řeky. To však také znamená, že bychom byli solidární se zemí, jež by chtěla sice odpustit dluh, ale která – jeden křiklavý příklad za všechny – má zároveň nejvyšší počet lékařů v přepočtu na obyvatele v OECD.

Přemnožení lékaři

Konkrétně jde o 6,3 lékaře na tisíc obyvatel, jak uvádí nedávno publikovan­á mezinárodn­í srovnávací studie OECD Health at a Glance. Pro srovnání, Česko disponuje „jen“3,7 lékaře na tisíc obyvatel. To je stále nadprůměrn­é číslo, jelikož průměr zemí OECD činí 3,4. Řecko se ovšem liší od ostatních zemí OECD tím, že tam přepočtený počet lékařů převyšuje počet sestřiček. Mají jen 3,2 sestřičky na 1 000 obyvatel, zatímco v Česku je jich osm, a v OECD v průměru dokonce devět sestřiček na tisíc obyvatel.

Pochopitel­ně jde jen o jednotlivo­st. Nicméně z ní lze usuzovat, že úsporná opatření v Řecku nabrala prazvláštn­í dynamiku. Dopadají hlavně na sociálně slabší, tj. konkrétně na sestřičky, zatímco sociálně silnější, tj. lékaři, dotčeni příliš nejsou.

Pokud má země v těžké ekonomické depresi – zachraňova­ná za peníze daňových poplatníků jiných zemí – stále takřka dvakrát více lékařů na hlavu než prosperují­cí ekonomiky a přitom životně kritický (bohužel doslova) nedostatek sestřiček, je něco špatně. Ani řadu let po propuknutí řecké dluhové krize země stále nepřistupu­je k účinným ozdravným reformám. Věřitelé, v čele s evropskými institucem­i, je zase nedokážou vynutit. Hrozí tedy, že se řecká dluhová krize opět vrátí v plné síle.

Chceme být u toho, chceme přebírat řecké závazky a problémy? Nic moc za to nezískáme. Ani vyšší konkurence­schopnost ne. Takže proč teď přijmout euro?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia