MF DNES

Hollywood vsadil na historii od Churchilla po Kennedyho

Jeden se stal premiérem v pětašedesá­ti letech, když jeho zemi hrozil Hitler, druhý své prezidents­ké ambice musel obětovat po autonehodě, kterou způsobil. Do kin míří dva životopisy, Winstona Churchilla a Teda Kennedyho, a nebudou zdaleka poslední.

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

ím je Churchill pro Brity, tím je pro Američany klan Kennedyů. Nyní došlo na Edwarda Kennedyho, zvaného Ted, jenž hodlal své starší bratry Johna a Roberta napodobit v prezidents­ké dráze – než jeho plány smetl 18. červenec 1969.

Oběť s českou krví

Tehdy u ostrova Chappaquid­dick, který dal jméno i filmu, sjel z mostu do moře. Sám sice z vozu vyplaval, ale zahynula v něm Mary Jo Kopechne, spolupraco­vnice jeho bratra Roberta, kterou vezl do hotelu. Z místa odešel, nehodu ani nenahlásil policii. S rodiči dívky se sice vyrovnal finančně, ale jeho pověst utrpěla, takže politická kariéra Teda Kennedyho se od 60. let až do smrti roku 2009 omezila na Senát.

Hlavní roli vytvořil Jason Clarke, mimochodem představit­el Heydricha ve snímku Smrtihlav, oběť havárie Mary Jo Kopechne, po českých předcích Kopečnou, hraje Kate Mara. Samozřejmě nechybějí ani jiné skutečné postavy, od rodiny Kennedyový­ch po republikán­ského politika Roberta McNamaru, takže přinejmenš­ím ve Státech má Chappaquid­dick, jehož scenáristy zařadil list Variety mezi deset nejzajímav­ějších jmen roku, o diváky postaráno.

Čtyři hodiny na proměnu

v historicko­u osobnost byl vnější vzhled, což protáhlo Oldmanovy pracovní dny až na dvacet hodin denně. „Do studia jsem dorazil ve tři ráno, aby mi nasadili masku a nalíčili mě, trvalo to tři a půl hodiny.“Další půlhodinu mu navlékali kostým tlouštíka, takže připraven byl v sedm, kdy dorazil zbytek štábu.

A zase Kleopatra

 ?? Foto: Cinemart ?? Britského politika Winstona Churchilla (vpravo nahoře) ztvárnil ve filmu Nejtemnějš­í hodina Gary Oldman.
Foto: Cinemart Britského politika Winstona Churchilla (vpravo nahoře) ztvárnil ve filmu Nejtemnějš­í hodina Gary Oldman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia