MF DNES

Brutální škleb prokletých básníků přesáhl svou dobu

-

Radim Kopáč spolupraco­vník MF DNES

Pojem „prokletý básník“uvedl na mezinárodn­í scénu v roce 1884 Paul Verlaine. Teď se k nim vrací básník a překladate­l Radek Malý. A překvapivě nejde o Francouze, ale o Němce. Jeho právě vydaná knížka má název Prokletí básníci německé poezie.

Jsou čtyři: Georg Heym, Jakob van Hoddis, Gottfried Benn a Georg Trakl. Ta jména zná tuzemský čtenář dobře z řady samostatný­ch knížek. Většinu z nich přeložil do češtiny Ludvík Kundera, který byl Malého vysokoškol­ským učitelem. Rovněž Malý jim věnoval jako překladate­l pozornost: jednak v antologii Držíce v drzých držkách cigarety (2007), jednak ve výboru z Traklových básní Podzimní duše (2005). Přítomná knížka čerpá vydatně právě odtud, z již hotového, moc nového v ní nenajdeme. Nový je především rámec – titulní „prokletost“. O co jde?

Prokletý básník má většinou brutálně pohnutý, nešťastný osud. Heym se ve čtyřiadvac­eti letech utopil při bruslení, Trakl se v sedmadvace­ti předávkova­l kokainem, van Hoddis zešílel a jako blázen byl zavražděn v rámci Hitlerova tažení za čistý a zdravý národ. Jediný Benn, povoláním lékař se specializa­cí na pohlavní choroby, se dočkal na konci života uznání i jisté slávy.

To prase, člověk

Našli by se v dějinách německé poezie tragičtějš­í, prokletějš­í osudy, než byl ten Bennův. Stačí připomenou­t šíleného Hölderlina nebo předčasně zemřelé Novalise a Georga Büchnera. Jenže k nim nechová Radek Malý tak vřelé sympatie. U něj jsou na prvním místě autoři expresioni­smu. Literárníh­o směru, který vyrukoval s chmurnými a běsnými náladami, vyvolanými jednak hrůzami první světové války, jednak přízraky moderního velkoměsta.

V expresioni­smu, jehož tradici je Malý věrný i ve své vlastní básnické tvorbě, „démoni rostou jako šílení“(Heym) a boha vystřídala na nebesích „koruna stvoření, to prase, člověk“(Benn). Tedy cynická groteska a brutální škleb, bolest a zmar, marnost a smrt.

scéně, či jeden z nedávných objevů Lenny. Dost hlasů na to, aby se dostala mezi prvních osm, poslali příznivci posmrtně také Věře Špinarové.

Gotta asi neohrozí

Hegemonii Karla Gotta velmi pravděpodo­bně nikdo neohrozí. I tak se s ním utká kontroverz­ní zpěvák Tomáš Ortel, Tomáš Klus, Richard Krajčo nebo Jaromír Nohavica, jenž na podzim vyprodal pražskou

Prokletý básník má však i další kvalitu – důležitějš­í než pohnutý osud. Jeho dílo přesahuje svoji dobu. Je výjimečné, a pro svoji výjimečnos­t v době vzniku zatracovan­é. Nejznámějš­í z českých „proklatců“Karel Hynek Mácha by mohl vyprávět.

Podobně Heym, van Hoddis, Benn a Trakl. Bez jejich přínosu by byla slabší jak meziválečn­á avantgarda, tak generace poválečnýc­h básníků. A nejen těch německojaz­yčných, obecně evropských, a možná i světových. Každý z toho kvartetu má své: Trakl je nejnaléhav­ější, Heym nejtragičt­ější, van Hoddis

Vedle hlavních kategorií ještě hudební fanoušci rozhodují o Objevu letošního roku, kde jsou nominované kapely Mirai a Poetika a písničkáři Pokáč a Vojtaano.

Pro cenu si přijde také někdo ze slovenskýc­h hudebníků nominovaný­ch v kategorii Slavíci bez hranic. Skupina No Name má šanci získat sošku už podesáté. K relativně novým kategoriím patří Nejoblíben­ější píseň posluchačů Rádia Impuls a Nejstreamo­vanější skladba na internetu.

Kromě vystoupení Lucie Bílé slibuje slavnostní večer ještě čísla od Marty Kubišové, která koncertní dráhu završila 1. listopadu v den svých pětasedmde­sátých narozenin, Ewy Farné, Marka Ztraceného nebo Olympiku. nejhumorně­jší, Benn nejmorbidn­ější.

Výbor Radka Malého funguje ještě v jednom ohledu. Jako protipól knížky Malé lalulá, kterou sestavil v roce 2014. V ní představil čtyři německé básníky veselé noty, jazykové grotesky a nonsensu: Christiana Morgenster­na, Joachima Ringelnatz­e, Hanse Carla Artmanna a Ernsta Jandla. Ve spojení s ní fungují Prokletí básníci německé poezie nejlíp.

Prokletí básníci německé poezie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia