MF DNES

Mladí dnes jen pořád čučí do telefonů. Ale aspoň nejsou pro nikoho konkurence.

-

ten, co nemá telefon a trošku se chytne, má dnes daleko větší šanci než předtím.

Zatímco vy jste trampoval?

No jasně, trampuj, trampuj, vykrúcaj. Pátek, sobota a neděle jsme pořád čundrovali, úesku na zádech a dýku, šli jsme kolem statku, tam za plotem slepička – kvok kvok, tak jsme skočili a už byla naše. Kradli jsme jako straky. Ale to byl život. Tihle mladí ho nemají, snad už ani moc nesouloží, maximálně jsou nahulení marihuanou.

Rodiče je dnes drží doma, bojí se o ně.

Nemusí je ani držet, oni se drží sami. Moji tři synové jsou ale v pohodě, nejstarší se mnou hraje, prostřední Pišta je byznysmen a schopný jak hovado, vůbec se o něj nemusím starat.

Nehrála jeho maminka Monika Křišťová jednu z těch krásných dívek, co je svádí Leoš Suchařípa ve filmu Věry Chytilové Faunovo velmi pozdní odpoledne?

Hrála. A Chytilku jsem měl hrozně rád, ona byla velice speciální člověk, říkala totiž vždy, co si myslí. Jako prezident Donald Trump. Ale lidi na to nejsou zvyklí, jsou zvyklí na lhaní, což je strašná věc, podvod. Když se někdo usmívá, a přitom to myslí jinak. To Trump ne. On navíc udělal úplně nejlepší tah proti největším zlodějům na světě, což jsou zdravotní pojišťovny, které vydělávají miliardy a ještě dostávaly dotace od státu. Ale Trump jim je vzal. To měly pěnu u huby. Ale nemají proti němu šanci, protože on má nejlepší advokáty, na ty nikdo nemá. Ani lidi v USA o těch dotacích nevěděli, to by byli totiž pěkně nas..ní. No, tady se o tom taky vůbec nepíše.

Vy se zase nemažete s našimi ikonami. Třeba s Václavem Havlem.

Havel udělal největší kokotinu na světě, že nechal volně běhat komunisty. Příbram není daleko, nestálo by to moc peněz, měl tam obnovit ten jejich koncentrák s ostnatými dráty a udělat jim úplně stejné podmínky, jaké připravili svým vězňům oni. A pak by se zavolal každý ten soudruh Kokotov a mělo se mu říct: „Chceš na svobodu? Tak vytáhni ze Švýcarska všechny svoje peníze a dej je státu.“A pak jsme je teprve mohli všecky vypustit. Jenže to Havel neudělal, takže ti hajzlíci se hned vzpamatova­li a dnes mají celý byznys v rukách.

Vy jste v roce 1985 utekl do západního Německa. Je pravda, že vaší tehdejší ženě namaloval výjezdní doložku kamarád malíř Bedřich Budil tak věrně, že se díky ní dostala za vámi?

Béďa je můj životní kamarád a výborný malíř, génius, jenže on se stejně jako Clifford nikam necpal, takže se o něm moc neví. Měl ale mozkovou mrtvici, takže už ztrácí paměť. No, hrůza.

Když jsme tak u posledních věcí člověka, o kterých vy ovšem říkáte, že je na houby myslet na ně předčasně, moc se mi líbí vyjádření vaší současné, o 38 let mladší ženy, že vám bude chodit „chc.t na hrob“za to, že jste ji tady nechal samotnou.

Jo, jenže já si myslím, že ona na něj bude chodit sr.t, takže kytky na něm porostou jako divé svině. Zatímco všude kolem budou polozvadlé, ty z jejího hnojení budou jenom pučet. Moje první žena byla taky bezvadná, ale u téhle to nejdřív nebyla láska. Já jí říkám Moon kvůli její hezké zadnici. Jenže postupně je z ní vůbec nejvíc, co jsem kdy dostal od života. My jsme tak propojení, že když jí je trošku špatně, tak mně taky. Když má teplotu, jako bych ji měl já. Je stejná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia