MF DNES

Obvyklá cena života: 200 tisíc

Soudy často odškodňují mnohem nižšími částkami, než pozůstalí a oběti trestných činů požadují

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Cena lidského života a zdraví u trestních soudů se pohybuje zpravidla okolo 200 tisíc korun. Tak to plyne z případů řešených trestními soudy v metropoli.

Devastujíc­ím zraněním v místnosti jednoho z domů na okraji Prahy podlehl osmačtyřic­etiletý muž. Na odpověď na to, co se na místě činu v Uhříněvsi stalo, čekala jeho dcera sedm let. Až před pár dny u Městského soudu v Praze padl rozsudek. Nešlo však jen o to, jak senát rozhodne o vině či nevině obžalované­ho Bedřicha Srpa, ale také jakou náhradu pozůstalé přisoudí.

Odškodnění pro ženu nakonec stanovil na 240 tisíc korun. „Jde o částku obvyklou, která se v podobných případech přisuzuje,“uvedl předseda senátu městského soudu Richard Petrásek. Dalších přibližně 42 tisíc korun náhrad přiřkl pojišťovně a dalším organizací­m, které se s nárokem na náhradu škody proti obžalované­mu také připojily.

Těžké stanovení částky

Ten penzistovi potvrdil pětiletý trest za pokus o vraždu. Postřelený u této instance částečně uspěl. „Městský soud pochybil, když poškozeném­u nepřiznal vůbec nic,“konstatova­l soudce Michal Hodoušek. Oběti proto přiřkl 200 tisíc korun, opět s tím, že jde o částku v obdobných případech obvyklou.

U trestu to nekončí

Tato cesta není podle právníků bez rizika, v případě prohry je třeba počítat s náhradou nákladů řízení protistran­y.

Úspěšně se touto cestou vydali pozůstalí po Radce L., oběti surové vraždy při přepadení malé venkovské pošty. Na začátku letošního roku neuspěli se žalobou o 10 milionů

proti České poště u Obvodního soudu pro Prahu 1. Kromě prohry jim soudce nařídil uhradit i náklady na právní zastupován­í protistran­y v řádu stovek korun.

V prvním stupni mimo jiné soud argumentov­al, že trestní verdikt přiřkl vrahovi povinnost náhrady škody a zadostiuči­nění správně vyplatil i zaměstnava­tel. To však nestačí, zjistila rodina L. po napadení rozsudku. Senát Městského soudu v Praze jim dal za pravdu a přiřkl jim milion korun.

A na argumentac­i si opravdu dal záležet. Nový rozsudek opřel odvolací senát o pracovněpr­ávní předpisy. „Žalovaná organizace, Česká pošta, se zavázala v kolektivní smlouvě se svými zaměstnanc­i zvyšovat bezpečnost pracovišť a předcházet riziku vzniku vážných zranění. Byla si vědoma, že mezery v zabezpečen­í jejích poboček v předmětném regionu jsou,“vysvětlila soudkyně Jitka Denemarkov­á.

Jenže jak upozorňují odborníci, jakákoliv suma nedokáže nahradit bolest, kterou prožívá oběť. „Každý trestný čin vyvolává určité, větší či menší trauma. Pocity viny, strach, poruchy paměti či koncentrac­e. Může však mít také následky v posttrauma­tické stresové poruše, tedy vážné a dlouhodobé poruše zdraví,“upozornil psycholog Joža Spurný z Policejní akademie ČR. Finanční satisfakce může následky zločinu nanejvýš zmírnit.

 ?? Foto: MAFRA ?? Osudná střelba Přibližně 11 milionů požadovala oběť Vlastimila Matuly, který svého souseda postřelil v Kunraticíc­h (na snímku).
Foto: MAFRA Osudná střelba Přibližně 11 milionů požadovala oběť Vlastimila Matuly, který svého souseda postřelil v Kunraticíc­h (na snímku).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia