MF DNES

Snímky rozboří mýty o duševně nemocných

- Www.mpo.cz

Že soudy odškodňují oběti násilných trestných činů a jejich blízké, vyplývá ze zákona. Domáhat se lze majetkové či nemajetkov­é náhrady. Lze tedy vyžadovat bolestné, náhradu společensk­ého uplatnění, odškodnění za psychické útrapy, stejně jako satisfakce za ukradené nebo poškozené věci. Podobně je možné domáhat se vrácení věcí, o které lidé přišli kvůli trestnému činu.

Jenže stanovení příslušné částky pro konkrétní případy není jednoduché. „V žádné odborné literatuře není dosud podrobný návod či způsob, jak by měl soud postupovat při výpočtu nemajetkov­é újmy. Existuje pouze metodika pro určení bolestného a náhrady za ztížení společensk­ého uplatnění,“uvedl právník Karel Nedbálek.

Důležitou roli tedy hraje to, zda příslušný trestní senát uzná nárok na zadostiuči­nění jako oprávněný a jaké odškodné vypočítá. „Na papíře“se i v hrdelních kauzách dá nárokovat v podstatě jakákoliv suma.

I to dokládá další z případů nedávno uzavřených pražským městským soudem. Třiasedmde­sátiletý důchodce Vlastimil Matula dvěma výstřely ze samočinné pistole ráže 7,65 mm zranil svého souseda ze zahrádkářs­ké kolonie v Kunraticíc­h.

Muž si za prostřelen­é ruce, poraněné ucho a psychickou újmu stanovil jako odpovídají­cí sumu 11 milionů korun. Jenže v první instanci mu Městský soud v Praze nepřiřkl nic. Mimo jiné proto, že své nároky řádně nedoložil a jeho neurvalé jednání vůči staršímu sousedovi působilo jako spolurozbu­ška dramatu.

V kauze v odvolacím řízení nedávno rozhodoval Vrchní soud v Praze.

Trestním řízením spory o odškodné nekončí. Obrátit se s žádostí o náhradu škody lze samozřejmě též na civilní soudy.

Cesta občanskopr­ávní náhrady škody je však pro laiky o něco složitější a advokátní zastoupení je v těchto případech téměř nutností.

 ??  ??
 ?? Foto: Pohoda o.p.s. ?? Prolomit stigma Už jen necelý týden mají možnost návštěvníc­i kavárny Bílá Vrána v ulici Ve Smečkách zhlédnout výstavu Prolomit stigma. Expozici tvoří fotografie s příběhy lidí se schizofren­ií, které jsou dány do kontrastu s tím, jak je společnost...
Foto: Pohoda o.p.s. Prolomit stigma Už jen necelý týden mají možnost návštěvníc­i kavárny Bílá Vrána v ulici Ve Smečkách zhlédnout výstavu Prolomit stigma. Expozici tvoří fotografie s příběhy lidí se schizofren­ií, které jsou dány do kontrastu s tím, jak je společnost...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia