MF DNES

V Radotíně se řeší kácení tújového bludiště

-

Koupím starý šicí a psací stroj, nábytek, jantarové korále, Primky, mince, aj.Tel.:608221020

Byla odsouzena k zániku. Proti všem předpoklad­ům však památkově chráněná dělnická kolonie Buďánka v Praze 5 znovu ožívá. A to zejména díky iniciativě místních obyvatel.

Je to právě rok, kdy byl slavnostně otevřen první kompletně obnovený objekt. Bývalý koloniál za tu dobu začal sloužit lidem z širokého okolí jako centrum společensk­ého života. Pravidelný program i jednorázov­é akce organizují dobrovolní­ci, kteří se chtějí na oživení lokality podílet.

Funguje zde pravidelný filmový klub, který se zaměřuje na dokumentár­ní filmy a následnou debatu s jejich autory. Konají se výtvarné kurzy a dílničky pro děti nebo hodiny jógy či nejrůznějš­í besedy.

Součástí koloniálu je dnes i pose- zení, kde je možné si dát kávu nebo čaj. Otevřeno je nyní pouze v rámci větších akcí, to se však brzy změní. „Od prosince bude několik dní v týdnu pevná otevírací doba, kdy si sem lidé budou moci zajít posedět,“slibuje Martin Dvořák z občanského sdružení Odborníci a občané pro revitaliza­ci památkové zóny Buďánka a okolí. Jeho členové se zasazují o záchranu osady a prostory v majetku radnice Prahy 5 mají pronajaté ještě na příštích sedm let.

Nájezd developera

Bývalá kolonie měla původně patnáct domů. Kvůli plánované developers­ké výstavbě jich však v roce 2004 nechala tehdejší radnice devět strhnout a dnes jsou patrné jen základy. Šest z nich v žalostném stavu nakonec stát zůstalo, protože z necitlivéh­o projektu sešlo.

K lepšímu se situace obrací poslední tři roky. Pod vedením sdružení začal úklid opuštěných domů, uvnitř nichž byl nepořádek po bezdomovcí­ch i suť z rozpadajíc­ích se stěn. Objekty dostaly nové krovy i střešní krytinu, aby se zabránilo zatékání a další degradaci zdiva.

Aktuálně dělníci pracují na záchraně

Proti záměru vykácet tújové bludiště v ulici K Lázním protestují obyvatelé Radotína. Na jeho místě má být parkoviště. Pod petici se podepsalo více než 500 obyvatel, zastupitel­é Prahy 16 ji projednají 18. prosince.

Místní se obávají zejména zhoršení dopravy a životního prostředí. Podle radnice to nehrozí, navíc bludiště na místo nepatří a není prý možné v místě vybudovat podzemní parkoviště.

„Zničení bludiště povede k ještě většímu nárůstu automobilo­vého provozu v areálu škol, sportovišť, biotopu a bazénu. Parkovací místa stačit stejně nebudou, aby byla uspokojena parkovací potřeba všech zájemců, bylo by nutné postavit parkovací dům asi pro 1 500 aut,“řekl Vladimír Radovanský z petičního výboru. opěrných zdí, které zpevňují svah, na němž kolonie stojí. Také je už hotový projekt a vydáno stavební povolení na kompletní obnovu sítí v celé osadě. Tuto akci financuje Praha 5 a hotovo by mělo být v první polovině příštího roku.

„Městská část zajišťuje obnovu infrastruk­tury a další základní podmínky, aby byla Buďánka následně připravena pro vstup jednotlivý­ch investorů a organizací. Následně počítáme s využitím pro širokou veřejnost,“sdělil starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09).

Objekt poslouží předškolák­ům

V pokročilém stadiu příprav je už také rekonstruk­ce objektu sousedícíh­o s bývalým koloniálem, která má podle odhadů vyjít na devět milionů korun. K zahájení s největší pravděpodo­bností dojde už v příštím roce.

Počítá se s tím, že by tady za dva roky začal fungovat předškolní klub pro děti z vyloučenýc­h nebo ohrožených rodin, který by provozoval­a organizace Člověk v tísni. Součástí bude i veřejná dílna, kancelář

Podle petentů dojde i k úbytku místa, kde se mohou lidé rekreovat. „Je to jediné místo v Radotíně, kde můžete bez obav pustit děti a sednout si na kávu nebo na pivo a nemusíte mít strach, že by je ohrožovala auta, protože je to celé oplocené,“řekl Radovanský.

Vedení radnice s námitkami nesouhlasí. „Tújové bludiště je určitě smysluplný projekt, ale pro jinou lokalitu. Vzniklo zhotovitel­em a tehdejším vlastníkem pozemku bez jakékoliv návaznosti a koordinace na připravova­né projekty městské části,“uvedl na webu radnice starosta Karel Hanzlík (ODS).

Nové parkoviště má sloužit návštěvník­ům místního biotopu, tedy přírodního koupaliště, a rovněž budovaného bazénu, který bude stát v areálu školy a náklady by měly být zhruba 71 milionů korun. (ČTK) došli k závěru, že by na původních půdorysech mohly vzniknout nové konstrukce ve stejném objemu, ale v moderním hávu,“říká Dvořák s tím, že tvořit repliky by už nedávalo příliš smysl.

Názor veřejnosti

jako cíl vycházek. Už nyní zde stojí malá vinice založená sousedy, chystají se úly pro včely a záhonky. Přibýt by mohly lavičky, prostory pro děti nebo plocha pro piknik. Jedním z nápadů je vybudování nového koryta, kudy by vedl Motolský potok. Ten v současnost­i vede lokalitou pod zemí.

Zásadním tématem pro úspěšné dokončení obnovy bude pochopitel­ně dostatek finančních prostředků. Dohromady práce spolknou desítky milionů. Oprava bývalého koloniálu vyšla na více než tři miliony korun. Na záchranu zóny už dříve přispěla pěti miliony také společnost ČSOB.

Nyní sdružení připravuje žádost o evropské peníze. Dalším zdrojem mohou být nadace, které by následně samy prostory využívaly pro některé své projekty odpovídají­cí celkovému konceptu. Spolek jedná s organizace­mi Člověk v tísni a Konto Bariéry, Nadací Proměny Karla Komárka nebo Fondation Braillard Architects. Třetí možností, jak finance získávat, jsou donátoři ze soukromé sféry.

Výsledky soutěže bychom měli znát na jaře příštího roku. Architekti si kolonii Buďánku několikrát prošli a už o ní přemýšlejí.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Probouzí se k životu Ještě před pár lety tady stály jen rozpadajíc­í se obvodové zdi. Loni však prošel obnovou první objekt památkově chráněné kolonie Buďánka v ulici Nad Zámečnicí a nyní mají nové střechy i zbylé domky, které přežily necitlivé...
Foto: Yan Renelt, MAFRA Probouzí se k životu Ještě před pár lety tady stály jen rozpadajíc­í se obvodové zdi. Loni však prošel obnovou první objekt památkově chráněné kolonie Buďánka v ulici Nad Zámečnicí a nyní mají nové střechy i zbylé domky, které přežily necitlivé...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia