MF DNES

Dvojčata oslavila 100 let

-

nebo sál. Další dva objekty jsou v projektové fázi příprav, s nutnými opravami by se mělo začít v dohledné době. Na konci roku 2019 by tak mohly být dohromady obnoveny čtyři objekty.

Rozhodnutí ještě nepadlo ohledně zbytků zbouraných staveb, které se nepodaří vrátit do původní podoby. „Po diskusi s památkáři jsme

Rodiče si přáli kluka, místo toho se jim na konci listopadu 1917 narodily s půlhodinov­ým odstupem holky dvojčata. Paní Antonie a paní Aloisie z Prahy 12 teď spolu slaví sté narozeniny.

„Než jsme se narodily, těšili se rodiče, že budou mít k naší starší sestře pořádného kluka, ale byly jsme tam my dvě,“vzpomínaly sestry s humorem na oslavě, kterou jim uspořádala radnice ve Viničním domku v Modřanech.

Vdaná byla jen jedna z nich, a proto většinu svého života strávily sestry spolu. Obě rády sportovaly a společně i pracovaly v kanceláříc­h. Své zaměstnava­tele zlobily tím, že se navzájem vyměňovaly. Protože byly k nerozeznán­í, málokdy se na jejich žerty přišlo.

Podle informací městské části Praha 12 patří sestry nejen mezi nejstarší dvojčata, ale i mezi nejstarší občany v Praze. (rsr)

Základní představa celkového využití kolonie vzešla z ankety, do které se na podzim roku 2015 zapojila veřejnost. Z výsledků vyplynulo, že si lidé přejí, aby domy sloužily kultuře, vzdělávání, ekologii a sociální oblasti.

Definitivn­í podobu areálu a co kde konkrétně bude, určí teprve soutěžní workshop, v němž svoji vizi představí osm vybraných architekto­nických ateliérů. „Výsledky soutěže bychom měli znát na jaře příštího roku. Architekti si Buďánku několikrát prošli a už o ní přemýšlejí,“vysvětluje Dvořák. Rozhodně je jasné, že dříve než za pět let nebude reálné celý areál znovu kompletně obnovit.

Součástí záměru je také kultivace zeleně a přístupový­ch cest. Areál bude volně přístupný a poslouží třeba

 ?? Foto: MČ Praha 12 ?? Jedno století bok po boku Dvojčata Antonie a Aloisie spolu strávily od narození většinu času.
Foto: MČ Praha 12 Jedno století bok po boku Dvojčata Antonie a Aloisie spolu strávily od narození většinu času.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia