MF DNES

Smrt českého krále věštila kometa

V podezření byl jed, skon Ladislava Pohrobka v Praze před 560 lety však způsobila leukemie

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Jed, mor, anebo zhoubná nemoc krvetvorby? Šokující, podivná a nečekaná byla smrt sedmnáctil­etého Ladislava Pohrobka 23. listopadu 1457 v Králově dvoře na Starém Městě pražském (na místě dnešního Obecního domu). Pohřební obřady tak nahradily očekávané svatební veselí.

V té době zasypal pražská města příkrov sněhu. Navzdory mrazivému počasí v pondělí 21. listopadu 1457 král dorazil ke komornímu soudu na Pražský hrad oděn „nalehko“, v plátěném rouchu a přehozeném plášti.

Kronikáři uvedli, že jej od předchozíh­o dne trápila horečka. Přesto plnil předepsaný program. Atmosféra však byla tísnivá. „Na tváři králi se neobjevil úsměv. Jen hluboký smutek,“konstatova­l kronikář Eneas Silvius Piccolomin­i.

Pozdě v noci ve svém apartmá v Králově dvoře Ladislav snědl sladké ředkvičky, které zapil pivem. Komorníkům si posléze stěžoval na sužující bolest žaludku. Vladař pak útrapy tiše sám snášel až do úsvitu. Legendy uvádějí, že sledoval noční oblohu a hvězdy. Prý zahlédl zlověstný pád vlasatice, komety. Znamení, že vbrzku zemře významná osobnost.

„Druhého dne ráno se králi vyvrhly dvě hlíze,“popsaly Staré letopisy české tělo panovníka, jemuž se v tříslech objevily dvě boule. V úterý 22. listopadu si král vyslechl mši. Poté se dostavili lékaři. Zkoušeli vyvolat zvracení, králi pouštěli krev.

Škodliviny chtěli z těla mladého pacienta vypudit stolicí. „Jeden lékař uvedl, že stav vladaře není vážný. Naopak druhý uvedl, že je na tom velice zle,“uvedl historik Dušan Papajík. Ladislav si o svém stavu nedělal valné iluze. „Rozplakal se a sdělil mi, že musí umřít,“zanesl do svých vzpomínek Hynek Bítovský z Lichtenbur­ka, jeden z králových rádců.

Přísaha v slzách

k oslavám Ladislavov­y svatby, byl rozebrán. „Trámy posloužily jako krovy pro kostel Matky Boží před Týnem,“popsal jejich využití historik Emanuel Poche.

Mnozí tehdejší lékaři smrt připisoval­i moru. Z katolickýc­h měst Lužice a Slezska se však vzápětí začala šířit zvěst, že smrt třetího Habsburka na českém trůně nebyla náhodná. Mělo jít o likvidaci jedem, za kterou prý stál Jiří z Poděbrad. S pomluvami se snažil vypořádat již jeho nástupce, Vladislav Jagellonsk­ý. V roce 1472 dal otevřít hrobku a lékaři ohledali tělo zemřelého. Stopy po otravě nenalezli.

Ladislavov­u diagnózu určili experti v polovině 80. let 20. století. Ostatky zkoumal „dvorní lékař českých králů“, antropolog Emanuel Vlček a jeho tým. Ten vyloučil otravu arzénem. Na těle odborníci objevili stopy rtuti, svědčící o tom, že král byl léčen preparátem s touto látkou. „U Ladislava Pohrobka propukla závěrečná fáze hemoblasto­matózy lymfatické­ho typu,“zněl odborný závěr Vlčkovy expertizy. Jde o zhoubné onemocnění krve a krvetvorný­ch tkání, tedy jeden z typů leukemie.

Zmíněnou expertizu nedávno na žádost historiků analyzoval olomoucký hematolog Tomáš Papajík a další lékaři. Ti analýzu potvrdili. Mladý král podle nich zemřel nejpravděp­odobněji na akutní B-lymfoblast­ickou leukemii - lymfom.

Pro toto onemocnění hovoří i další fakta. Mimo jiné tento typ nádoru je nejčastějš­í u mladistvýc­h, jako byl Ladislav Pohrobek. Navíc pokud tato nemoc není léčena, v závěrečném stadiu problémy rychle gradují. A kronikáři potvrzují, že u krále tomu tak bylo.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Zlaté kadeře Český král Ladislav Pohrobek před smrtí daroval své šperky chrámu sv. Víta a nechal si ostřihat vlasy.
Foto: archiv MAFRA Zlaté kadeře Český král Ladislav Pohrobek před smrtí daroval své šperky chrámu sv. Víta a nechal si ostřihat vlasy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia