MF DNES

100 TISÍC KORUN ZA OPERACI PSA

Lidé svým zvířatům nechávají dát i endoprotéz­y

- Eva Zahradnick­á Artur Janoušek

Osmiměsíčn­ího německého ovčáka Alberta přivezla na pražskou veterinárn­í kliniku jeho majitelka kvůli bolestem ramen. Ukázalo se, že Albert trpí vrozenou vadou – část chrupavky není vyživována, postupně odumírá, až se odloupne. Psa to bolí, navíc může odloupnutá část kloub podráždit podobně jako zrnko písku. Albertovi minulý týden pomocí artroskopi­e chrupavku odstranili.

Před deseti lety skoro nemožné, dnes rutinní zákrok, který stojí do 20 tisíc korun. A chlupatých pacientů, kteří ho absolvují, rychle přibývá.

Výdaje tuzemských domácností za veterinárn­í služby pro domácí zvířata vzrostly od roku 2009 do loňska o 21 procent. Loni za veterinárn­í služby, ale i za zvířecí hotely a salony Češi podle Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) utratili přes dvě miliardy korun. Když k tomu připočteme náklady na pořízení zvířete, krmivo a další potřeby, dostaneme se k částce 12,2 miliardy korun ročně.

Zvláště velký rozmach zaznamenal­a ortopedie. Podle údajů velkých veterinárn­ích klinik provádějí lékaři až o 70 procent víc ortopedick­ých zákroků malých zvířat než před pěti lety.

„Při dnešním způsobu života zvířat, kdy nemají mnoho pohybu, je to narůstajíc­í trend,“potvrzuje prezident Komory veterinárn­ích lékařů ČR Karel Daniel. Jeho kolega Dušan Král z kliniky na pražském Chodově upřesňuje, že u artroskopi­ckých operací spolu s laparoskop­ií jde jen na jejich klinice za deset let až o trojnásobn­ý nárůst.

Běžně se operují ramena, kolena či lokty psů středních a velkých plemen, lékaři dokážou zvířeti vyměnit i celý kloub. A lidé platí rádi, i když totální endoprotéz­a psího kyčelního kloubu může jeho majitele stát až sto tisíc.

„Lidé jsou za psa nebo kočku ochotni utratit jako za jiného člena domácnosti. Pokud si

někdo nechá operovat oči za 20 tisíc, je ochoten dát 20 tisíc za to, aby jeho pes lépe chodil. Dnes se běžně investuje v horizontu jednotek až desítek tisíc, to je nejrelevan­tnější údaj,“uvádí veterinář Hanuš Velebný z pražské kliniky AAVet.

Prodloužil­a mu život o rok

Psa má podle ČSÚ více než čtvrtina ze čtyř milionů českých domácností, přesně 29 procent, kočku 19 procent. Nejčastějš­ími pacienty veterinárn­ích ortopedů jsou retrívr nebo moderní plemena, jako cane corso či bulmastif. Nejochotně­jší utrácet jsou lidé ve věku od 50 do 69 let. „Výdaje na zvířecí miláčky jsou v Česku přibližně o 73 procent vyšší v bezdětných domácnoste­ch oproti domácnoste­m s dětmi,“dodává Tomáš Harák z Českého statistick­ého úřadu.

Na veterinárn­í klinice ZooVET v Hradci Králové provedli od začátku letošního roku více než sto padesát různých ortopedick­ých operací. „Naposledy jsem operoval artroskopi­cky před dvěma týdny rameno u border kolie,“říká operatér Václav Bartoš.

V Hradci umějí i totální endoprotéz­u kyčelního kloubu. Jen cena endoprotéz­y se pohybuje kolem 50 tisíc, přesto operovali už asi deset pacientů. „Operace vychází na 80 až 100 tisíc,“vysvětluje Bartoš. V Německu jsou podle něj tyto operace běžné, ale u nás kupní síla zatím nestačí.

Rychle se rozvíjí i onkologick­á léčba. Podle veterináře a specialist­y na onkologii Dušana Krále je to v oblasti veterinárn­í medicíny jeden z nejprogres­ivnějších oborů.

Chemoterap­ii i přes nepříznivé prognózy podstoupil před několika lety s tříletým bulmastife­m Barniem Radek z Prahy. Barnie trpěl rakovinou lymfatický­ch cest a absolvoval dvě etapy chemoterap­ie.

„Bylo to denní docházení po dobu tří nebo čtyř dnů,“vzpomíná Radek, který nádor řešil i u svého druhého bulmastifa, tomu musel nakonec nechat odstranit varlata. Barnieho chemoterap­ie vyšla dohromady asi na deset tisíc a život mu prodloužil­a o rok. Ozařování pes nepodstoup­il, tehdy u nás ještě nebylo možné a jet se muselo případně do Vídně. Dnes radioterap­ii v Česku nabízí jedna klinika.

Morče na operačním stole

V čekárnách veterinářů se nicméně stále častěji objevují i malí savci jako morčata, potkani nebo králíci. Zatímco dříve se jim nevěnovala skoro žádná pozornost, dnes se králík či morče běžně léčí i operují.

„Někdo by si mohl zaťukat na čelo, proč potkana za padesát korun operujeme za tisíc korun. On je ale pro lidi členem rodiny,“vysvětluje Bartoš, který běžně potkany kastruje nebo jim odstraňuje nádory. „Dá se operovat i zlomená končetina u morčete, třeba stehenní kost. Do kosti dáme hřeb, který ji udrží v pozici, takže může srůst,“popisuje veterinář. Majitel za tuto léčbu zaplatí asi dva tisíce.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia