MF DNES

Západ chce umravnit Polsko. Vezme mu fondy

Příští rozpočet EU podmíní výplatu miliard z fondů dodržování­m demokracie

- — Luboš Palata

Polští diplomaté mají pohotovost. Západní státy Evropské unie jsou podle polského tisku blízko dohodě, která by umožnila odebrat miliardy eur z unijních fondů zemím, které nedodržují zásady demokracie a právního státu.

Z toho Západ obviňuje především Polsko. Tamní vláda Beaty Szydlové se přes varování Evropské unie snaží získat například kontrolu nad dosud nezávislým soudnictví­m.

Už příští sedmiletý rozpočet by měl umožnit odebrat peníze z fondů pro státy, které by měly politiku, jako má dnes Polsko.

„Za porušování zásad právního státu nám v budoucnu hrozí ztráta miliard eur z fondů EU,“varuje polský deník Rzeczpospo­lita. Podle jeho informací by o přijetí sankcí proti dnešnímu Polsku a podobným státům mohla rozhodnout jen kvalifikov­aná většina hlasů zemí EU. „Ano, o takových krocích se skutečně mezi kolegy ze západních zemí mluví,“potvrdil to MF DNES zdroj z Bruselu.

Více na str. 8

BRUSEL Na první pohled to vypadá, že se polská vláda ve své snaze ovládnout po veřejnoprá­vních médiích i dosud nezávislé soudnictví nenechá ničím zviklat. Ani obřími protesty – v pátek se v Polsku demonstrov­alo ve 123 městech – ani výzvami Evropské komise k nápravě, ani kritickými stanovisky takových renomovaný­ch orgánů sledujícíc­h dodržování demokratic­kých zásad, jako je Benátská komise při Radě Evropy.

„Nic nám nemohou udělat,“nechal se slyšet faktický vládce Polska Jaroslaw Kaczynski, šéf Práva a spravedlno­sti. K tomu, aby Unie mohla Polsko za nedodržová­ní zásad právního státu postihnout, je totiž nutná jednomysln­ost.

Polsko, které má podporu Maďarska Viktora Orbána, proto může být v klidu.

„Zpochybňov­ání právního státu v Polsku má politický charakter. Vypadá úplně jako nějaká inkvizice,“prohlásil při své podzimní návštěvě Varšavy Orbán a znovu potvrdil svůj závazek nikdy nehlasovat za sankce proti Polsku.

Jenže Evropská komise hledá cestu, jak to obejít. Polsko irituje západní Evropu natolik, že se rodí plán, jak Varšavu k dodržování demokracie, nezávislos­ti soudů a právního státu dotlačit.

V novém, sedmiletém rozpočtu, který začne platit od roku 2020, má být totiž vyplácení peněz z Evropských fondů podmíněno dodržování­m zmíněných zásad demokracie.

Už dnes jsou přitom peníze z fondů EU podmíněny – ovšem nikoli plněním demokratic­kých zásad, ale plněním finančních a ekonomický­ch kritérií, především výší schodku rozpočtu. „Základem těchto podmínek jsou objektivní makroekono­mické parametry,“uvedl pro varšavský deník Rzeczpospo­lita Konrad Szymanski, polský státní tajemník pro evropské záležitost­i. Podle jeho slov je nepředstav­itelné, že by podmínění peněz z unijních fondů dodržování­m právního státu mohlo být přijato jinak než jednomysln­ě. Což by Polsko mohlo zablokovat.

Jenže už dnes existuje způsob, jak přijmout tuto podmínku, byť ne přímo při schvalován­í víceletého rozpočtu, kvalifikov­anou většinou. A tato většina se v rámci sedmadvací­tky už nyní vytváří.

EU nedá peníze na diktaturu

Polsko už před časem dostalo varování i od české eurokomisa­řky Věry Jourové, aby se k dodržování pravidel právního a demokratic­kého státu urychleně vrátilo. „Nedokážu si představit, že by třeba němečtí či švédští daňoví poplatníci chtěli financovat zřízení nějaké formy diktatury v některém z dalších členských států EU,“uvedla Jourová. „Odebrání dotací je tvrdým krokem, ale musíme o tvrdých krocích přemýšlet,“dodala eurokomisa­řka, která má na starosti i oblast práva.

Podle deníku Rzeczpospo­lita, jež se odvolává na vysoce postavený diplomatic­ký zdroj, už na postupu, který by odebírání fondů umožnil, tvrdě pracují zástupci Německa, Francie, Španělska, Itálie a Beneluxu, jejichž země mají sílu to v EU prosadit. „Ano, je pravda, že se o tom stále hlasitěji mluví i v Evropském parlamentu,“připustila i jedna z českých europoslan­kyň.

Pro Polsko, do něhož nyní putuje celá čtvrtina z fondů EU, což za roky 2014–2020 dělá 82,5 miliardy eur (2,1 bilionu korun), by odebrání eurofondů znamenalo velmi citelnou ekonomicko­u ránu.

 ?? Foto: ČTK ?? Demonstrac­e po celém Polsku V pátek proti kontroverz­ní reformě soudnictví protestova­ly statisíce Poláků ve více než stovce měst po celé zemi. Vláda však nadále trvá na záměru změny prosadit.
Foto: ČTK Demonstrac­e po celém Polsku V pátek proti kontroverz­ní reformě soudnictví protestova­ly statisíce Poláků ve více než stovce měst po celé zemi. Vláda však nadále trvá na záměru změny prosadit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia