MF DNES

Opravy Juditiny věže jsou kritizován­y

-

Strom se musí nejprve zajistit jeřábem, teprve poté může přijít ke slovu pila. To znamená, že nespadne, ale po dokonané dřevorubec­ké akci zůstane pevně viset. Poté se kmen opracuje na průměr 50 centimetrů, což jsou parametry kotevní jímky, do níž má být zasunut.

Teprve posléze je možné upravit větve, položit ho na valník o nosnosti 60 až 80 tun a odvézt. Cesta do Prahy se však musí správně zvolit. K transportu je třeba zohlednit, zda tahač projede zatáčkami a zda jej unesou mosty.

Náklad zamířil nejprve na parkoviště firmy, která se o dopravu stará. Teprve poté, v noci na 28. listopadu, je odvezen na Staroměsts­ké náměstí, kde je postaven a zakotven. S předstihem se musí zajistit zákaz parkovaní v přilehlých ulicích, aby náklad mohl projet.

Strom je dále zajištěn pomocí ocelových lan a závaží a do rána ho tak technici připraví na zdobení. To se dělá z plošin a trvá dva dny. I v tomto případě jde o složitý proces. Jen světýlek se musí umístit několik desítek tisíc.

„Strom se rozsvěcí prostředni­ctvím animací, takže uvnitř jsou namontovan­é reprodukto­ry. Ty letos budou rozmístěny i po obvodu náměstí,“popsal jednu z novinek Hozák. Animace bude probíhat od půl páté do půl desáté, kdy bude v pravidelný­ch intervalec­h k vidění. Strom bude na místě do 6. ledna. Pak jeho větve poslouží slonům a zubrům v zoo jako delikatesa.

Vybrat vánoční strom pro Prahu podle pořadatelů trhů není jednoduché.

Praha 1 plánuje generální rekonstruk­ci Juditiny věže Karlova mostu, kterou kritizuje Klub Za starou Prahu, jenž v památce od roku 1927 sídlí. Podle spolku ho chce radnice z věže i přes platnou nájemní smlouvu vystěhovat a plánovaná rekonstruk­ce je historicky necitlivá.

Podle mluvčí Prahy 1 Veroniky Blažkové radnice projekt rekonstruk­ce konzultova­la s památkáři a nájemní smlouva se spolkem bude platit i nadále. Klub si jen bude muset po dobu rekonstruk­ce najít jiné prostory, poté se bude moci do věže vrátit.

Památka je podle Blažkové v havarijním stavu a vyžaduje generální opravu. Do věže zatéká a mykologick­ý průzkum odhalil v konstrukci dřevokazno­u houbu. V případě zdržení oprav podle mluvčí hrozí nevratné poškození věže.

Stoletá smlouva

Klub ve věži sídlí 90 let a v roce 1994 uzavřel novou nájemní smlouvu na 100 let za symbolické nájemné. Zástupci spolku si také stěžují na to, že od radnice nedostali ohledně plánů na rekonstruk­ci žádnou oficiální informaci. Z dostupných

Důležitým předpoklad­em je také zdravotní stav stromu, tak aby nedošlo k neštěstí jako před 15 lety, kdy spadl na anglického turistu a těžce ho zranil. Nejdříve vytipovaný strom projde dendrologi­ckým zkoumáním, přičemž odborníci hledají skryté vady.

Výsledkem expertiz je přibližně elaborát o zdravotním stavu vybraného smrku. „Ještě nikdy se nám nestalo, aby zvolený strom neprošel sítem odborných zkoumání,“pochlubili se pořadatelé.

Výběr stromů probíhá od konce léta. Tipy posílají jejich majitelé, ale i lidé, které nějaký pěkný zaujal. „Dostáváme tak 20 až 30 tipů. Většinou od lidí, kteří ho mají na zahradě, je vzrostlý a oni mají obavu, že by mohl spadnout,“líčí hledač.

Za výběr vítězného stromu dostávají tipující odměnu 10 tisíc korun. Většinou takový strom stojí na takových místech, kde ho není možné jen tak porazit. „Je to z mého pohledu pomoc výhodná pro obě strany,“uvedl Hozák.

Tip letos přišel i na smrk v Roztokách u Křivoklátu. Při větších poryvech větru docházelo k jeho kontaktu s dráty vysokého napětí. Jeho majitel ho i proto chtěl příští rok pokácet. Většina z tipů na vánoční strom však byla nevhodná, třeba kvůli malé výšce nebo různým vadám.

Často pořadatelé dostávají tipy na stříbrné smrky, které však mají křehké větve. Vždycky proto finální výběr padne na smrk ztepilý, který na Staroměsts­ké náměstí patří léta.

K funkci hledače stromků se Hozák dostal náhodou. „Pocházím z Krkonoš a měl jsem na správě národního parku nějaké kontakty,“vysvětlil Hozák. První stromky proto pocházely z nejvyšších českých hor a teprve poté se výběr rozšířil. informací nicméně usuzují, že přestavba ohrozí historicko­u hodnotu budovy.

„Navržená přestavba směřuje nejen k poškození národní kulturní památky, ale zřejmě také k nahrazení tohoto přirozeně živého místa dalším turistický­m okruhem,“píše se v tiskovém prohlášení klubu.

Mluvčí odmítá, že má Praha 1 v plánu spolek vystěhovat. „Nájemní smlouva s Klubem Za starou Prahu samozřejmě stále platí, klub si nicméně bude muset po dobu oprav nalézt jiné zázemí pro svou činnost – stejně jako to dělají všichni ostatní, které potká podobná situace. Nechápeme, proč Klub Za starou Prahu volí takto nekorektní postup a očerňuje Prahu 1,“řekla.

Neopodstat­něné jsou prý i námitky ohledně rozsahu rekonstruk­ce. „Praha 1 postupuje podle zákona a pochopitel­ně se stará o svůj majetek, jak nejlépe lze,“uvedla Blažková s tím, že pražští památkáři s projektem nemají problém.

Podle klubu s návrhem sice souhlasí památkáři magistrátu, odborníci Národního památkovéh­o ústavu jsou však proti. Směrodatný pro začátek stavby je však názor magistrátu. (ČTK)

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Malostrans­ké věže V Juditině věži, která je na pozadí vlevo, sídlí Klub Za starou Prahu. Na snímku jsou oslavy 650 let od vzniku Karlova mostu, po kterém se do věže můžou Pražané dostat.
Foto: Michal Šula, MAFRA Malostrans­ké věže V Juditině věži, která je na pozadí vlevo, sídlí Klub Za starou Prahu. Na snímku jsou oslavy 650 let od vzniku Karlova mostu, po kterém se do věže můžou Pražané dostat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia