MF DNES

Majitel z bývalých studií vyhnal bezdomovce

-

Stromek dnes neodmyslit­elně patří ke koloritu vánočních svátků. Tak dlouhou tradici v metropoli však nemá. ● První se rozsvítil před Jana Karla Liebicha v zámečku Ztracená Varta, který už dnes v Libni neexistuje. Tehdy to byla obec kus cesty za hradbami pražských měst. ● O něco později vánoční stromek začala zdobit i

Do obyčejných domácností si takzvané „Kristovy strůmky“hledaly cestu mnohem

Majitel areálu bývalých studií Českého rozhlasu na pražském Žižkově, společnost WH Estate, zajišťuje objekt proti lidem bez domova nebo závislým na návykových látkách.

Na neoprávněn­é uživatele budov si kvůli hluku a zápachu stěžovali na radnici Prahy 3 lidé ze sousedních domů. „Na místo jezdí každý den patrola bezpečnost­ní agentury, po celou dobu provádíme opatření zamezující vniknutí a pohybu uvnitř budov, provádíme úklid areálu, v brzké době proběhne v součinnost­i s městskou částí deratizace,“sdělil Jakub Špetlák, jednatel společnost­i WH Estate.

Mříže na oknech i dveřích

Majitel na začátku listopadu za asistence policie nechal budovy vyklidit a zajistit okna a dveře mřížemi proti vnikání osob. K tomu jej na konci října vyzvala rada městské části. „V nezajištěn­ém objektu bývalých studií Českého rozhlasu v Praze 3, Jeseniova 36, se trvale sdružují osoby bez přístřeší, narušující veřejný pořádek, mezi nimi též osoby zneužívají­cí návykové látky. pomaleji. Historici uvádějí, že až do velké války lidé často zdobili sváteční světnice pouze smrkovými nebo jedlovými větvemi. ● V českých domácnoste­ch navíc stromek nestál na podlaze či na stole, ale A mnozí lidé jej v 19. století ani nezdobili. ● O rozšíření zvyku označované­ho za pohanský se v předminulé­m století výrazně zasadil národopise­c, mecenáš a vlastenec

Ten se postaral o to, že se začaly stavět stromečky ve veřejných prostorách, v sirotčincí­ch, útulcích nebo v nemocnicíc­h. I přes každodenní kontroly bezpečnost­ních složek je objekt z bezpečnost­ního hlediska značně rizikový,“píše se v důvodové zprávě usnesení.

Společnost WH Estate, která areál bývalých rozhlasový­ch studií vlastní od roku 2013, chce budovy zdemolovat a na jejich místě postavit bytový dům se 178 byty a 297 parkovacím­i místy. Proti stavbě protestova­li místní, protože se obávají, že stavba převýší horizont Parukářky a zvýší dopravní zátěž.

Podle Špetláka dům nebude převyšovat hřeben parku a bude nižší než sousední Rezidence Jeseniova. „Plán současného vlastníka byl od počátku pouze jeden, a to pozemky tvořící území revitalizo­vat novou výstavbou, nikoli rekonstruk­cí objektu z padesátých let, které pro žádný rozumný účel využít nelze,“dodal Špetlák s tím, že se snaží spolupraco­vat s městskou části ohledně výstavby.

Radnice Prahy 3 řeší v Jeseniově ulici i budovu bývalé plicní kliniky, kterou obsadili na konci roku 2013 squateři a vytvořili Autonomní sociální centrum Klinika. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia