MF DNES

Vláda za 14 dní: 4 ženy, 9 nováčků

Občanští demokraté mají místopředs­edu Sněmovny. Babiš Zemanovi předal jména ministrů, jejich zveřejnění se ale odkládá.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Už za čtrnáct dní, 13. prosince, bude mít Česko novou vládu. Šéf ANO Andrej Babiš předstoupí před prezidenta Miloše Zemana i s kandidáty do svého vznikající­ho kabinetu. Kdo přesně v něm bude, Babiš ani po včerejší schůzce s prezidente­m prozradit nechce. Leccos však naznačil.

Ve vládě bude devět nováčků a čtyři ženy. Protože Zeman zdaleka všechny kandidáty na ministry do Babišovy vlády nezná, chce se s nimi nejdříve osobně setkat. V zásadě však podle Babiše souhlasil. „K ministrům neměl prezident výhrady,“řekl po včerejší hodinu a půl dlouhé audienci na Hradě Babiš.

Podstatné je, že má jít o menšinovou vládu hnutí ANO doplněnou o lidi, které Babiš označuje za odborníky. Šéf ANO se teď bude snažit získat pro tuto vládu podporu. Do třiceti dnů od jmenování vlády totiž musí požádat Sněmovnu o důvěru. A vstřícnost mu zatím nabízejí jen komunisté. „Budeme jednat hlavně s KSČM a SPD. Znovu si projdeme naše programy. To, že SPD teď podporu naší vládě odmítá, nemusí znamenat, že po měsíci jednání nezmění názor,“říká zdroj MF DNES z hnutí ANO obeznámený s průběhem jednání.

Pokud by tento pokus, a slovo pokus Babiš neslyší rád, nevyšel, může šéf ANO vládu sestavit i napodruhé. Kromě menšinové vlády může nadále sestavit i politický kabinet s ODS nebo ČSSD a KDU-ČSL. V obou případech zatím slyší ne, i když od ČSSD není zdaleka tak rázné jako od ODS.

Byl to další velký střet v teprve týden fungující Sněmovně. Obsazení sněmovních komisí, které kontrolují tajné služby nebo bezpečnost­ní služby jako GIBS či BIS, vojenské zpravodajc­e nebo Finanční analytický útvar. Představit­elé ODS, KDU-ČSL, STAN nebo ČSSD se včera střídali u řečnického pultíku a kritizoval­i ANO, že v komisích získá s komunisty a SPD většinu.

„Vidíme, že hlasovací koalice ANO, SPD a KSČM funguje. Všichni pro,“zlobil se šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Narážel tak na to, že komise mají mít po deseti členech, přičemž čtyři z nich budou z hnutí ANO. A protože ANO zatím ve Sněmovně hlasuje často spolu s SPD a KSČM, mělo by tak ANO s těmito stranami v komisích většinu. „Komise kontrolují vládu. Takže pokud vláda chce, aby kontrola byla účinná, očekával bych jiné zastoupení. Je nesmysl, co říkal pan Faltýnek (předseda poslanců ANO, pozn. red.), že nám nabídnou funkci předsedy. Když tam mají většinu, výbor stejně schválí, co budou chtít,“popisuje poslanec a předseda Starostů a nezávislýc­h Petr Gazdík.

Tolerantní komunisté

Faltýnek z ANO se bránil: obsazení komisí vychází z výsledků voleb a hnutí už udělalo ústupků dost, mimo jiné se vzdalo dvou křesel místopředs­edů Sněmovny. Komunisté ho obhajovali a představit­elé SPD mlčeli.

Poslanci stran sdružených do takzvaného Demokratic­kého bloku, tedy ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN tak opět mluvili o tom, že už je tady jasná koalice ANO, SPD a KSČM. Podle hlasování ve Sněmovně to tak opravdu vypadá. Co se ale týče hlasů, které šéf hnutí ANO Andrej Babiš potřebuje pro podporu svojí menšinové vlády, kterou včera na Hradě představil prezidento­vi Miloši Zemanovi, jasno však zdaleka nemá.

Toleranci mu nabízejí komunisté. Ale šéf SPD Tomio Okamura to dlouhodobě odmítá. Babišova vláda by prý neplnila program SPD. „Nejsme součástí žádného bloku ve Sněmovně, jak se snaží zoufale tvrdit zástupci Kalouskova bloku a s nimi spojených lživých médií. Naším kritériem pro hlasování bude vždy v prvé řadě prosazován­í politickéh­o programu SPD, který jsme slíbili ve volbách,“brání se Okamura na Facebooku. A právě v hledání průniků mezi programy obou hnutí teď v ANO vidí šanci do jednání o podpoře Babišova menšinovéh­o kabinetu. „Budou to tuhá vyjednáván­í, hlasovat o důvěře vládě ve Sněmovně asi proto budeme až začátkem příštího roku,“říká zdroj MF DNES z hnutí ANO obeznámený s průběhem sestavován­í koalice.

Babiš už má po včerejším setkání s prezidente­m nicméně v mnoha věcech jasno. Ve středu 6. prosince ho Zeman jmenuje premiérem a ve středu 13. prosince pak jmenuje celou jeho vládu. Do té doby se chce setkat s kandidáty na ministry, figuruje mezi nimi totiž devět nováčků a Zeman zdaleka ne všechny dobře zná. Zřejmé je, že v kabinetu budou čtyři ženy, byť si Babiš původně přál, aby jich bylo hned šest.

Čtyři ženy a několik tajemství

Ministerst­vo financí by měla řídit dosavadní náměstkyně Alena Schillerov­á, novou ministryní obrany má být Karla Šlechtová (sama to včera potvrdila), která se přesune z ministerst­va pro místní rozvoj – to bude řídit jeho opět dosavadní náměstkyně Klára Dostálová. Na ministerst­vo práce a sociálních věcí míří středočesk­á radní Jaroslava Němcová, která měla ve svém kraji na starosti právě sociální politiku, po rošádě na hejtmanstv­í však má v gesci zdravotnic­tví. Zřejmě se tak nedostane na Janu Vildumetzo­vou, o které Babiš uvažoval do pozice ministryně vnitra. Kdo úřad povede, to však zatím Babiš tají. Jména chce prozradit až poté, co se dotyční osobně setkají s prezidente­m.

Stejně tak zatím zůstává tajemstvím jméno ministra zemědělstv­í, Hrad by sice v této pozici rád viděl prezidenta Potravinář­ské komory Miroslava Tomana, Babiš však prý má jiného „koně“.

Na pozici ministra školství je favoritem dlouholetý náměstek Robert Plaga, na zdravotnic­tví poslanec Adam Vojtěch, v souvislost­i s ministerst­vem průmyslu a obchodu v kuloárech nejčastěji zaznívá jméno Tomáše Hünera ze společnost­i Siemens, hudební manažer Ilja Šmíd má šéfovat kultuře. Vládu Babiš doplní i několika už známými ministry z ANO, skoro jisté je, že spravedlno­st bude dál řídit Robert Pelikán, dopravu Dan Ťok a na ministerst­vo zahraniční­ch věcí se přesune Martin Stropnický.

Menšinový kabinet, který se bude snažit sbírat hlasy u KSČM, SPD, případně váhajících v ČSSD, však stále není Babišův preferovan­ý scénář. Šéf ANO by se na koalici dál nejradši dohodl s ODS, která je však dohodě zatím nepřístupn­á. A nijak tomu nepomohlo ani páteční odmítnutí předsedy ODS Petra Fialy na post místopředs­edy Sněmovny. Včera Faltýnek většinu svých spolustran­íků přesvědčil, aby udělali gesto – a pro Fialu nakonec ruku zvedli. Podle hlasů z ODS už to však bylo pozdě. Babiš uvažuje i o pokračován­í spolupráce s ČSSD a KDU-ČSL. Nebo menšinová vláda. Pokud by nezískala napoprvé u poslanců podporu, Babiš napodruhé může těm, kteří by o její toleranci uvažovali, nabídnout větší ústupky v programu. A pokud by ani to nestačilo, může šéf ANO obrátit pozornost k případným předčasným volbám.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? „Přísně tajné“Šéf ANO Andrej Babiš po včerejší audienci u prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě. Budoucí premiér jména členů své vlády zatím nezveřejni­l.
Foto: Dan Materna, MAFRA „Přísně tajné“Šéf ANO Andrej Babiš po včerejší audienci u prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě. Budoucí premiér jména členů své vlády zatím nezveřejni­l.
 ??  ?? Zvolení Pirát Vojtěch Pikal (uprostřed) gratuluje Petru Fialovi (ODS) ke zvolení místopředs­edou Sněmovny. 2x foto: František Vlček, MAFRA
Zvolení Pirát Vojtěch Pikal (uprostřed) gratuluje Petru Fialovi (ODS) ke zvolení místopředs­edou Sněmovny. 2x foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia