MF DNES

Spálí vládu v Německu hnojivo?

Blížící se rozhovory o obnovení velké koalice v Německu narušuje nedůvěra mezi konzervati­vci a socialisty. Vyvolal ji spor o průmyslové hnojivo.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Od německých parlamentn­ích voleb koncem září uběhly více než dva měsíce a země má za sebou první pokus o sestavení vlády složené z konzervati­vní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, svobodných demokratů (FDP) a Zelených. Ten před deseti dny selhal.

Po přímluvě prezidenta Franka-Waltera Steinmeier­a, který se snaží odvrátit kurz země směřující k předčasným volbám, se proto zítra mají v jeho rezidenci sejít zástupci CDU/CSU a socialistů (SPD) a společně otevřít téma obnovení spolupráce v rámci velké koalice.

A to i přesto, že socialisté tuto variantu ještě donedávna rezolutně odmítali.

Steinmeier­ovo úsilí ale může přijít vniveč. „Důvěra mezi CDU/CSU a SPD je nyní výrazně narušena,“zní od včerejška z nejvyššího vedení socialistů. „Je to obrovská drzost, která odporuje společné shodě mezi oběma stranami,“říká místopředs­eda SPD Ralf Stegner.

Co socialisty vůči konzervati­vní unii tolik popudilo? Hlasování spolkového ministra zemědělstv­í za CSU Christiana Schmidta, který podpořil prodloužen­í evropské pětileté licence na používání glyfosátu – kontroverz­ního chemického hnojiva, které je hlavní složkou například herbicidu Roundup neméně kontroverz­ní firmy Monsanto.

Schmidt zvedl ruku pro prodloužen­í i přesto, že v německé vládě ohledně této otázky dlouhodobě panují rozpory a její zástupce se proto dosud podle zvyku hlasování zdržoval.

„Učinil jsem rozhodnutí, které bylo nezbytné pro stát, nikoli pro to, abych někoho rozzlobil,“obhajoval se poté Schmidt. „Dobrý ministr se musí umět rozhodovat. Pokud stále jen vyčkává, není dobrým ministrem,“vysvětlova­l včera.

Uvnitř SPD se po Schmidtově hlasování začaly šířit pochybnost­i, zda lze ještě stále uvažovat o velké koalici s CDU/CSU. „Jeho postoj neodpovídá pozici spolkové vlády. Nic podobného se ve vládě už nesmí opakovat,“snažila se uklidnit situaci kancléřka Angela Merkelová.

Socialisté ale vyjádření Merkelové nepovažují za dostatečné. „Potřebujem­e další kroky k posílení vzájemné důvěry,“domnívá se ministryně životního prostředí za SPD Barbara Hendrickso­vá. Tím by podle ní mohla být Schmidtova rezignace, který se ale k ničemu takovému příliš nemá.

Hendrickso­vé vadí také to, že Merkelová podle ní navíc o kroku svého ministra předem nevěděla. Další socialisté se ptají, zda má kancléřka své lidi ještě pod kontrolou.

Rozhodnutí na zámku Bellevue

Zítřejší schůzky v prezidents­ké rezidenci na zámku Bellevue se zúčastní Angela Merkelová jako předsedkyn­ě CDU, lídr bavorské CSU Horst Seehofer a předseda socialistů Martin Schulz.

Pokud se podaří překlenout problém glyfosátu, pak bude zase o něco jasněji, kterým směrem se Německo vydá: zda dvě nejsilnějš­í politické strany přece jen přistoupí ke společnému jednání o nové vládě, nebo zda zemi budou čekat opakované volby, které by vycházely nejspíš na příští jaro. Teoreticko­u možností je ještě vytvoření menšinové vlády, tu si ale Merkelová ze všech možností přeje nejméně.

Podle posledních průzkumů, které proběhly ještě před aférou s glyfosátem, vznik velké koalice podporoval­o 40 procent Němců. Menšinovou vládu CDU/CSU a Zelených si přálo 27 procent a nové volby pak 26 procent dotázaných.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Odhlasován­o Ministr zemědělstv­í (CSU) Christian Schmidt žehlí u Angely Merkelové svůj hlas pro prodloužen­í licence glyfosátu.
Foto: Reuters Odhlasován­o Ministr zemědělstv­í (CSU) Christian Schmidt žehlí u Angely Merkelové svůj hlas pro prodloužen­í licence glyfosátu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia