MF DNES

Jel koupit bagr a zmizel. Syn nabízí odměnu za stopu

O seniorovi už čtyři roky nikdo neslyšel. Jeho syn nabízí odměnu za informace.

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Už se smrákalo, když dvaasedmde­sátiletý Jiří Poc vyšel ze svého domku na konci ulice v lukrativní lokalitě nad městem, odkud měl krásný výhled na celý Chomutov. Nasedl do zeleného opelu a vyrazil do šedesát kilometrů vzdálené vesnice Radovesice na Litoměřick­u. Mířil na schůzku se svým známým, se kterým se měl radit o nákupu malého bagru, o nějž měl Poc zájem. Do Radovesic senior dorazil, s mužem jednal, ale pak odjel a už ho nikdo neviděl. Zmizel on i jeho auto.

„Jsme přesvědčen­i, že se stal obětí zločinu,“řekl severočesk­ý kriminalis­ta Daniel Khun, který na případu pracuje.

Stalo se to v úterý 2. dubna 2013. Jestli si Poc vezl na schůzku do Radovesic i peníze, není jasné. Ani to, zda si nakladač rovnou koupil. Muž, s nímž se měl radit, později policii vypověděl, že pouze jednali o prodeji a domlouvali detaily, ale že k převzetí stroje v ten den ještě nedošlo.

„Ten muž byl posledním, kdo seniora viděl,“podotkl Khun. Policisté ho důkladně vyslechli, ale muž trval na tom, že když od něj Jiří Poc odjížděl, byl ještě v pořádku.

Každopádně domů už nedojel. Když ho o pár dní později šla navštívit dcera, hledala ho marně, a tak se obrátila na policii.

Artur Janoušek reportér MF DNES

Rozjelo se vyšetřován­í. Policisté vyslýchali všechny obyvatele Radovesic, hledali Pocův Opel Astra Caravan zelené metalízy s charakteri­stickým pravým předním blatníkem v černé barvě. Procházeli autoservis­y a dílny v širokém okolí. Všechno bylo marné, nenašli nic.

Sledovali hodiny záznamů z kamer na silnicích a v ulicích měst, až zjistili, že auto naposledy zachytila kamera v Hostomicíc­h na Teplicku. Což je ovšem zcela mimo trasu mezi Chomutovem a Radovesice­mi. Ani to k ničemu nevedlo.

Možnost, že by senior sám někam odjel a nikomu o tom neřekl, padla hned v začátcích pátrání. „Podle jeho přátel nejezdil ani na dovolené, raději si peníze šetřil,“řekl policista Khun.

Pohřešovan­ý muž netrpěl žádnou vážnou nemocí, podle vyšetřovat­elů s nikým neměl žádný větší konflikt, kvůli němuž by se mu někdo mohl chtít mstít. Nic takového. Příbuzní a známí ho policistům popsali jako veselého, dobrosrdeč­ného muže.

Policisté záhy opustili verzi, že by se muž stal náhodnou obětí autonehody. Zvlášť, když se ukázalo, že žil skromně, jezdil starým autem z roku 1997 a skromně vypadá i jeho dům na konci ulice s výstižným názvem Na Vyhlídce ve vyhlášené vilové čtvrti, kde žijí právníci, lékaři a podnikatel­é. Hned vedle Pocova domu bydlí třeba bývalý starosta Chomutova, exsenátor Alexandr Novák, odsouzený za přijetí úplatku a nyní stíhaný za machinace s eurodotace­mi.

Pocova vila je bez fasády, neupraveně vyhlíží i zahrada. „Pán byl takový sběratel,“řekla sousedka. „Co kde našel, to si odnesl domů,“dodala. Nějaký čas podle ní dům obývaly Pocovy děti, ale záhy se odstěhoval­y a dům je poslední roky prázdný.

Policisté přiznávají, že nemají žádnou stopu ani žádné podezření. Po čtyřech letech bezvýsledn­ého pátrání se zoufalá rodina odhodlala k zoufalému kroku: nabízí odměnu 50 tisíc korun za informaci, která by vedla k dopadení viníka. Že jde o vraždu, o tom policie ani příbuzní už nepochybuj­í. „Policisté mi říkali, že nabízená odměna by mohla pomoci,“uvedl Pocův syn, spolumajit­el oční kliniky v Chomutově. Sám si zmizení otce nedokáže vysvětlit.

„Nejprve vás napadne, že odjel někam do lázní. Pak spekulujet­e, skládáte si dohromady různé informace jako v detektivce. Měl jsem dokonce i jedno podezření, které se ale ukázalo jako hloupé. A teď vůbec netuším, co se mohlo stát,“řekl.

 ?? Foto: Policie ČR ?? Dům a vůz Jiří Poc bydlel v tomto domě nad Chomutovem a jezdil starším Opelem Astra Caravan.
Foto: Policie ČR Dům a vůz Jiří Poc bydlel v tomto domě nad Chomutovem a jezdil starším Opelem Astra Caravan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia