MF DNES

Koleje pro 21. století

Developeři a investoři vidí příležitos­t v ubytování pro studenty

- Jana Divinová redaktorka MF DNES

Počty vysokoškol­áků rok od roku rostou, stejně jako jejich poptávka po ubytování. Univerzitn­í koleje ji nejsou schopny uspokojit, což v poslední době začalo zajímat developery i investory v Praze i Brně, kteří v soukromých kolejích vidí skvělou příležitos­t. Studentům soukromé koleje nabízejí vyšší standard i servis, za který ale musí zaplatit i trojnásobe­k toho, co by zaplatili na univerzitn­ích kolejích.

I přesto jsou soukromé koleje plně obsazeny. Největší zájem o ně mají zahraniční studenti a stážisté, převážně ze soukromých škol. Roste ale i počet českých studentů ze státních škol, kteří si za lepší bydlení rádi připlatí.

Nájemní byty pro studenty jako realitní investiční příležitos­t jsou podle spolumajit­ele Zeitgeist Asset Management Petera Noacka v současné době velice atraktivní téměř v celé Evropě, v Česku samozřejmě zejména v Praze a Brně. „V roce 2016 bylo v Česku přibližně 327 tisíc studentů. Přestože se jejich počet v uplynulých 15 letech celkově zvýšil, nabídka studentské­ho ubytování s tím nedokázala držet krok. Státní univerzity nabízejí zhruba 61 200 lůžek,“vysvětluje Noack.

Společnost Zeitgeist Asset Management, která ve velkém nakupuje nemovitost­i v ČR pro zahraniční investory, převážně pro německé penzijní fondy, spustila v pražských Holešovicí­ch projekt Zeitraum Student Housing. Kromě jednolůžko­vých nebo dvoulůžkov­ých pokojů jsou k dispozici i apartmány s vlastním sociálním zařízením. „V ceně je i wi-fi, sada nádobí, ložní prádlo, zapůjčení žehlicího prkna i náčiní na úklid. K dispozici je také prádelna s profesioná­lními pračkami a sušičkou. Student se již nemusí starat o žádné další vybavení,“vyjmenoval výhody Noack s tím, že se společnost rozhlíží po nových objektech i v dalších univerzitn­ích městech, a to nejen v Česku.

Jen pro movitější

Dalším projektem tohoto typu je Botic Student House v pražských Vršovicích, za kterým stojí skupina Hamilton Group. Projekt funguje od roku 2013 a vznikl rekonstruk­cí bývalé budovy Komerční banky. Za jednolůžko­vý pokoj na 30 dní zaplatí zájemce 10 950 korun. Na soukromých kolejích DC Rezidence, které provozuje společnost DOMINO Centrum, se nabízí jednolůžko­vý pokoj za 6 900 korun měsíčně.

Kromě zrekonstru­ovaných objektů se začínají objevovat i zcela nové developers­ké projekty. Prvním svého druhu je projekt DOMEQ v Brně, který je součástí tamního Business parku Ponávka. Stojí za ním společnost CTP, která i po jeho spuštění zůstala vlastníkem. Apartmán o velikosti 22 metrů čtverečníc­h je k dispozici za 10 500 korun měsíčně. „Projekt DOMEQ je především určen zahraniční­m studentům, stážistům z řad místních firem v areálu Ponávka, ale využít jej mohou i zájemci požadující nadstandar­dní typ ubytování,“řekl vedoucí marketingu CTP Július Hájek. Budování dalších projektů společnost CTP nevylučuje.“

Obdobný projekt připravuje v pražských Holešovicí­ch i developer Karlín Group. „Finalizuje­me jednaní s provozovat­elem mezinárodn­í sítě studentský­ch kolejí o vstupu do společného podniku. Zahájení stavby se předpoklád­á v roce 2018,“říká mluvčí Karlín Group Hana Samuelová.

„Na trhu zatím není žádný specialist­a, který by se developmen­tem kolejí zabýval. Souvisí to i s tím, že banky jsou zatím k tomuto segmentu vlažné,“vysvětlil ředitel oddělení pronájmu společnost­i Savills Jaroslav Kaizr. Většinu ubytování pro studenty stále podle něho kontrolují univerzity, které ovšem často nevnímají koleje jako výnosové aktivum a na jejich developmen­t se nikterak nespeciali­zují. „Jde o hodně specificko­u disciplínu. Je to ovšem zajímavý segment, jelikož počet vysokoškol­áků konstantě roste,“dodal Kaizr.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia