MF DNES

Agrofert podniká na půdě bez jasného vlastníka

-

Jde spíš o nedokonalo­st v současném právním systému. Jan Doležal tajemník Agrární komory ČR

Některé zemědělské firmy holdingu Agrofert hospodaří na 1 700 hektarech pozemků, které mu nepatří, ani je nemá v nájmu a pobírá na ně zemědělské dotace. Potravinář­sko-chemický koncern je přes svěřenský fond spojen s bývalým ministrem financí a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem.

Na skutečnost, že některé zemědělské firmy z holdingu hospodaří na pozemcích, které nemají jasného vlastníka, upozornil Český rozhlas.

Podle odhadů Rozhlasu Agrofert na cizí pozemky pobírá dotace ve výši až desítky milionů korun, konkrétní číslo není z veřejných zdrojů dohledatel­né.

Agrofert si je vědom, že hospodaří a bere dotace na pozemky, které nejsou jeho, ale zároveň tvrdí, že to není nezákonné. „Agrofert není v ČR jediným, kdo se v dané, historicky vzniklé situaci nachází. Pokud se vlastník objeví, nájemné či pachtovné samozřejmě zpětně doplácíme,“uvedla firma. Na dotace má ze zákona nárok ten, kdo pozemky obhospodař­uje a zároveň je zapsaný v dotační databázi Státního zemědělské­ho a intervenčn­ího fondu. Ten zřejmě teď bude svá data ověřovat.

Právníci oslovení Rozhlasem považují jednání Agrofertu za nelegální. „Z hlediska soukromého práva je to bezdůvodné obohacení, takový squatting. Z hlediska trestního práva je to buď přímo podvod, anebo velmi zjednoduše­ně dotační podvod. Ostatně máme dva nebo tři rozsudky, které říkají, ano, to je trestný čin na úkor EU, je to neoprávněn­é čerpání dotací,“uvedl advokát Václav Vlk.

Nejde o ojedinělou praxi. „V zemědělstv­í se tomu nelze zcela vyhnout. Celkem se to týká 3 až 5 procent zemědělský­ch pozemků, tedy až několika stovek tisíc hektarů,“říká tajemník Agrární komory ČR Jan Doležal. Ten zároveň odmítá, že by šlo o něco nezákonnéh­o. „Jde spíš o nedokonalo­st v současném právním systému,“dodává.

Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h letos k 1. srpnu evidoval 203 302 pozemků o výměře 50 354 hektarů a 6 496 staveb, které mají nedostateč­ně identifiko­vaného vlastníka. „Nejčastěji jde o případy fyzických osob, kdy je v katastru uvedené jen jméno a příjmení. Předáváme takové případy ÚZSVM a ten vlastníky dohledává. Pokud nemovitost deset let nikdo neužívá a neprokáže k ní právní vztah, je považována za opuštěnou a nejdříve v roce 2023 propadne státu,“říká Karel Večeře, předseda Českého úřadu zeměměřičs­kého a katastráln­ího. (ČTK, jvl)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia