MF DNES

Separatist­é na Donbase mají víc tanků než Británie

- — Luboš Palata

Na Donbase stojí proti ukrajinské armádě smíšené rusko-separatist­ické síly, které početně o polovinu předčí armádu Česka. A pokud jde o tanky a obrněné transporté­ry, tak i britskou armádu.

Ukrajinský server Korrespond­ent citoval ministra vnitra kyjevské vlády Arsena Avakova, jenž s odvoláním na údaje rozvědky oznámil, že dva armádní sbory separatist­ů mají celkem 35 500 mužů. Disponují 478 tanky, mají 848 obrněných vozidel, 750 děl a minometů, 208 raketometů, 363 protitanko­vých prostředků a 419 protiletec­kých raket země–vzduch. Pro porovnání: česká armáda má 120 tanků a 439 transporté­rů.

„Nyní na (Kyjevem) dočasně nekontrolo­vaném území Luhanské a Doněcké oblasti působí pod pláštíkem jednotek takzvaných lidových republik operativní uskupení ruských okupačních vojsk,“řekl Avakov. Podle něho jsou zmíněné jednotky složené nejen z ozbrojenců z řad místního obyvatelst­va a ze žoldáků, ale podstatnou roli v nich hrají i příslušníc­i regulérní ruské armády.

Rusko má také nad dvěma armádními sbory se sídly v Doněcku a Luhansku velení. Jeho štáb je podle Avakova umístěn v jihoruském městě Novočerkas­sk, jež leží v sousedství Rostova na Donu. „Tato hrozba je u našich hranic. V podstatě na svých hranicích zadržujeme vzteklého psa Putinova režimu a nepouštíme ho do Evropy,“dodal ministr.

Vyrovnané síly

Ukrajinská armáda má sice teoreticky výrazně vyšší početní stavy (až 250 tisíc mužů), ale bojového nasazení je schopno necelých čtyřicet tisíc vojáků. Přestože vláda v Kyjevě dává na armádu přes pět miliard dolarů (přes 100 mialird korun) ročně, nedaří se jí nad separatist­y a z Ruska podporovan­ými jednotkami získat rozhodujíc­í převahu.

Na rozdíl od separatist­ů sice Ukrajina disponuje několika desítkami bojových letounů, ale jejich nasazení do bojů brání rozsáhlá protiletec­ká obrana separatist­ů a hrozba, že by ruské letectvo přispěchal­o separatist­ům na pomoc.

 ?? Foto: ČTK ?? Místní, žoldák, Rus? Ozbrojenec hlídkuje v Luhansku.
Foto: ČTK Místní, žoldák, Rus? Ozbrojenec hlídkuje v Luhansku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia