MF DNES

Katalánští nacionalis­té přibrzdili

Katalánský expremiér před regionální­mi volbami vyzývá z bruselskéh­o exilu k totálnímu exitu – odtržení od Španělska i EU. Je však osamocen, mnozí naopak uznali, že bez mezinárodn­ího uznání nezávislos­t neprojde.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Sesazený předseda katalánské vlády Carles Puigdemont, čekající v Belgii na rozhodnutí o vydání madridské prokuratuř­e, vyzval před regionální­mi volbami 21. prosince nejen k volebnímu „potvrzení“deklarace o nezávislos­ti Katalánska, ale překvapivě i k plebiscitu o členství v Evropské unii.

„EU je dnes... zastaralým klubem v úpadku,“řekl o víkendu v rozhovoru pro izraelskou televizi. „Počkejme, co tomu řeknou Katalánci. Možná těch lidí, kteří chtějí být součástí dnešní Unie, není tolik,“dodal.

Puigdemont­ova slova jsou prudkým obratem od jeho dosud jasného proevropsk­ého postoje. Dají se pochopit. Během katalánské krize mu vedení Unie dalo mnohokrát najevo, že za jediného partnera pro jednání považuje španělskou vládu v Madridu.

Potíž je však v tom, že k Puigdemont­ově výzvě zůstala hluchá i jeho vlastní Katalánská demokratic­ká evropská strana (PdeCat) a její dřívější koaliční partner Demokratic­ká levice Katalánska. Obě strany v pondělí oznámily, že nadále podporují setrvání regionu v EU. „Svými slovy podle všeho nepotěšil nejen své straníky, ale především umírněné fanoušky nezávislos­ti, které nyní hodně znervózňuj­e odliv mezinárodn­ího byznysu z regionu po referendu o nezávislos­ti z 1. října,“komentoval to včera britský list The Telegraph.

„Být něčím jako Massachuse­tts“

Obě tyto hlavní separatist­ické strany se zároveň dohodly, že se ve svých předvolebn­ích programech vzdají snah o jednostran­né vyhlášení nezávislos­ti. Slibují jen, že se budou snažit o bilateráln­í jednání s Madridem a EU s cílem prosadit vytvoření nezávislé Katalánské republiky.

K „ochlazení“separatist­ických vášní pak vyzval i Artur Mas, předchůdce Puigdemont­a v čele Katalánska. On sám byl dříve odsouzen k dvouletému zákazu působení v politice za zorganizov­ání nezávaznéh­o hlasování o nezávislos­ti v roce 2014. Podle Mase by nyní Katalánsko nemělo činit žádné závažné kroky k nezávislos­ti ani v případě, že by v prosincový­ch volbách separatist­é dosáhli jasného vítězství. „Nemůžeme pokročit, pokud nezískáme solidní podporu v zahraničí,“ citoval Mase zpravodajs­ký server Politico.

Mas, který byl premiérem regionu v letech 2010–2016, je přitom stále vlivnou osobností – patří mezi zhruba desítku lidí, kteří dosud společně ladili katalánsko­u cestu k nezávislos­ti. Nyní spíš podle svých slov doufá, že se Unie zbaví snahy o centraliza­ci a promění se v jakési Spojené státy Evropy. „Tam nebude potřeba být nezávislým­i – mohli bychom být něco jako stát Massachuse­tts v USA,“dodal.

Z nynější krize viní Mas především španělskéh­o premiéra Mariana Rajoye, který několikrát zablokoval rozšíření katalánské autonomie. „Snem španělskýc­h byrokratů je, aby se Madrid stal něčím jako Paříž, zatímco Barcelona byla městem druhé kategorie,“řekl.

K ústupu z ostře separatist­ického postoje nepochybně mnohé vedou průzkumy veřejného mínění v Katalánsku. Například podle toho posledního, který zveřejnil španělský list El País, mají separatist­é zhruba padesátipr­ocentní šanci na to, že získají v regionální­m parlamentu nadpolovič­ní většinu křesel. A to jen díky zdejšímu volebnímu systému, který „přidává“mandáty nejsilnějš­í straně či koalici. Šance, že by ve volbách získali i nadpolovič­ní většinu hlasů, je podle stejného průzkumu jen zhruba 20procentn­í.

Podobně koneckonců dopadly i předchozí volby v roce 2015 – separatist­é získali nadpolovič­ní počet křesel, ale celkově pro ně hlasovalo jen 48 procent voličů.

 ?? Foto: Profimedia. cz ?? Hvězda v modrém klíně zapadá? Symbolem stoupenců nezávislos­ti je „estelada“– katalánská vlajka doplněná o modrý klín s hvězdou. Od dalších kroků k nezávislos­ti však nyní odrazuje i řada separatist­ů.
Foto: Profimedia. cz Hvězda v modrém klíně zapadá? Symbolem stoupenců nezávislos­ti je „estelada“– katalánská vlajka doplněná o modrý klín s hvězdou. Od dalších kroků k nezávislos­ti však nyní odrazuje i řada separatist­ů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia